Het aanbod van yogamuziek op Spotify varieert van Kundalini-speellijsten en energieke Vinyasa-muziek tot speciale playlists voor de Kopstand, Zonnegroet en achteroverbuigingen. Er is voor elke asana wat wils. Yogadocenten lopen de zaal in, pluggen hun iPhone in de geluidsinstallatie, drukken op play en de toon is gezet. Maar waarom doen we dat eigenlijk, yoga op muziek? 

Niets prikkelt zo veel regio’s in je hersenen als muziek. Muziek kan enorm veel invloed hebben op hoe wij ons voelen en gedragen. Inmiddels vind je steeds meer wetenschappelijke publicaties over de voordelen ervan. ‘Het draait allemaal om het aantal beats per minute,’ weet Thomas Vedder van Consumatics. Bpm betekent niets anders dan het aantal tellen per minuut. Een bpm van 60 houdt in dat er elke seconde een beat is. Vedder: ‘Zo zorgt langzame muziek voor positieve emoties, maakt up-tempo muziek mensen alerter en verlaagt het dagelijks luisteren naar muziek ook (fysieke) stress.’ Dat laatste effect doet zich voornamelijk voor wanneer we met andere mensen zijn, bijvoorbeeld op de dansvloer of in een yogales. Het is daarbij wel belangrijk dat de muziek past bij de situatie. 

Muziek voor yogi’s

Volgens een onderzoek gepubliceerd in Yoga Journal kunnen yogi’s tijdens een rustige les het beste luisteren naar liedjes met een tempo dat ligt tussen de 60 en 100 bpm. Is het een actievere vorm van yoga, waarbij je krachtig van de ene pose in de andere stroomt? Kies dan voor een nummer dat 175 bpm telt. Benieuwd welk muziekstuk de juiste bpm bevat? De Amerikaanse site Songbpm.com zoekt het voor je uit. 

Hoe populair ook, onder yogi’s wordt nog altijd flink gediscussieerd over de vraag of er überhaupt muziek gedraaid moet worden tijdens de yogales. Waar de meesten het in ieder geval roerend over eens zijn, is dat een knap muziekstuk met de verkeerde tekst de focus flink kan verstoren. Wil je toch muziek met gezongen of gesproken tekst, zorg dan dat de tekst ergens op slaat. Of het nu gaat om Tibetaanse muziek, pop of een andere soort, de muziek moet iets toevoegen aan de practice. Speel je liever op safe? Kies dan voor instrumentale muziek. Of voor stilte.  


Drie yogadocenten over muziek tijdens de les

Wij vroegen drie yogi’s over muziek én hun drie favoriete nummers.

Jan Kuiper

  • Muzikant en yogadocent, jankuiper.com
  • Yogastijlen: Hatha, Iyengar, Yin en Ashtanga
  • Staat bekend om zijn livemuziek tijdens yoga­lessen. In zijn theatertournee Yoga in concert luister je naar een harpist, zanger of gitarist terwijl je van de ene asana in de andere vloeit. 

AMELIA – JONI MITCHELL
BLUE CARAVAN – VIENNA TENG
LOVE’S IN NEED OF LOVE TODAY – STEVIE WONDER

Muziek raakt plekken in je lichaam waar je soms met je asana’s niet kunt komen

Jan: ‘Muziek raakt plekken in je lichaam waar je soms met je asana’s niet kunt komen. Voor mij is het nummer Amelia van Joni Mitchell heel bijzonder. Als ik dat hoor, wordt mijn hartchakra warm. Ze zingt over de eerste vrouw die over de Atlantische Oceaan vloog, een vlucht die ze vergelijkt met een verliefdheid. Ik weet nog goed dat ik het nummer voor het eerst hoorde, ik was jong en verliefd. Prachtig! Als yoga­docent is het belangrijk dat je muziek draait die jou in je hart raakt. Dan zit je altijd goed. Denk dus niet: deze muziek met klankschalen en trommeltjes komt uit Zuid-Mongolië en schijnt populair te zijn in Amsterdam. Dat zal nooit werken.’


Erica Jago

  • Geeft les bij Delight Yoga, jagoyoga.com
  • Yogastijlen: Vinyasa en Kundalini
  • Selecteert haar muziek op drie punten: de opening, het piekmoment en het slotstuk. Ook is ze geen fan van tekst in muziek, tenzij de woorden passend zijn en daadwerkelijk ergens op slaan. 

DAY BY DAY – BRUNO SANFILIPPO
TIBETAN GOLD – STEVEN HOLPERN
MIRACLE – COCOROSIE

Erica: ‘Als ik moet kiezen tussen instrumentale muziek of muziek met tekst, heeft instrumentale muziek mijn voorkeur. Ik houd van rustig met weinig poespas, mantra’s of stilte tijdens de meditatie. Miracle van CocoRosie is een nummer dat nooit verveelt. Ik draai het al zolang ik lesgeef en het staat nog altijd in mijn lijst met favorieten.’


Gösta van Dam

  • Eigenaar Svaha Yoga Amsterdam, svahayoga.com
  • Yogastijlen: Vinyasa
  • Is een van de weinige Nederlandse yogi’s die de Zonnegroet telt op de maat van het liedje en bestaande tracks eigenhandig uit elkaar knipt en verlengt. 

SHIVA PUJA AND CHANT – KRISHNA DAS
SHIVA – MC YOGI
ONG NAMO – SNATAM KAUR

Ik sta erom bekend dat ik de klas behoorlijk hysterisch maak

Gösta: ‘Ik ben zo zeven of acht uur bezig met het maken van mijn eigen tracks. Neem het nummer Shiva Puja and Chant van Krishna Das. Dat telt in werkelijkheid drie minuten, maar het mijne is eenentwintig minuten. Luister vooral naar het laatste gedeelte, je hoort een soort gospelgeluid. Ik viel steil achterover. Ook sta ik erom bekend dat ik de klas behoorlijk hysterisch maak. Ik draai zelfs ABBA of iets van de Carpenters. Wat is daar mis mee, zo’n prachtige tekst? En in de Kopstand is het heel mooi om Let It Be te spelen, te gek. Ik kan daar heel geïnspireerd door raken.’

Van ons, voor jou!

Rol je matje uit en surf naar yogaonline.nl/playlist. Speciaal voor Yoga by Happinez stelden tien yogadocenten hun favoriete speellijst samen. Naast bovenstaande vijf zijn dit de Indiase ashram-oprichter Yogi Ram, de sportieve yogadocent Anna Scott Miller en ‘levenskunstenares’ Afke Reijenga. Goed voor 267 uur luisterplezier!