Ze is foodcoach, fan van yoga, probeert zo duurzaam mogelijk te leven en heeft 19.000 volgers op Instagram. Deze stralende Tilburgse vertelt over hoe ze een jaar of zes geleden begon met haar blog Zonderzooi en deelt twee recepten voor een lekker vegan ontbijt met ons.

Dalí – door haar ouders vernoemd naar hun favoriete schilder – begon na haar studie voor gewichts-consulente een praktijk als zelfstandig foodcoach: ‘Mensen inspireren om zo min mogelijk zooi te eten, dat is het leukste wat er is.’ En onder zooi verstaat ze…? ‘Snelle suikers, zoetstoffen, producten met onuitspreekbare ingrediënten. Zoals butylhydroxyanisol, E320: een conserveringsmiddel in chips, kauwgom en snoep, dat in grote hoeveelheden kanker kan veroorzaken. Daarom check ik ook altijd verpakkingen in de supermarkt. En verder probeer ik zoveel mogelijk plantaardig te eten en anderen daarmee te inspireren.’

Soms een ijsje

Zelf is Dalí vegetarisch sinds een jaar of drie: ‘De bedoeling was om het een maand uit te proberen, maar sindsdien heb ik eigenlijk nooit meer vlees gegeten.’ Die verandering ging gelijk op met wat ze haar yoga journey noemt. ‘Ik sportte altijd veel, totdat ik een rugblessure kreeg en daardoor met yoga begon. En al snel merkte ik: vlees eten hoort niet bij yoga.’ Haar dieet is voor 90 procent plantaardig, schat ze zelf in. ‘Maar in het weekend neem ik weleens een toetje in een restaurant, of een ijsje.’

Meer energie

Is ze niet te streng voor zichzelf? ‘Ik zorg voor een gezonde balans. Ik voel me hierdoor lekkerder in mijn vel.’ Dat merkte ze in haar studententijd, toen ze, net als elke student, ook vaak frites, pizza en suikers at. ‘Maar ik voelde me vaak moe en uitgeblust. Toen ik uitgebalanceerder ging eten, merkte ik binnen een maand dat ik meer energie had.’

Nu leert ze anderen deze levensstijl aan. In Tilburg geeft ze persoonlijke consulten, aan mensen die verder weg wonen geeft ze online advies. Ze is er voor mensen die willen afvallen, of die een meer plantaardig eetpatroon willen volgen, maar niet precies weten hoe. ‘Ik adviseer ze dan een manier van eten die bij ze past, die ze jaren kunnen volhouden.’

Knus in Nederland

Dat een plantaardig eetpatroon niet alleen gezond is, maar ook gezonder voor de aarde, vindt ze heel belangrijk. Dalí geeft op haar blog ook duurzame tips. Zoals: gebruik als zoekmachine Ecosia in plaats van Google, omdat Ecosia 80 procent van de winst besteedt aan bescherming van het regenwoud.

Hoe rijmt ze die tips met haar liefde voor verre reizen? ‘Daar ben ik me het laatste jaar ook bewuster van geworden. Ik compenseer al mijn vluchten via Trees for All, en ik besteed nu meer aandacht aan reizen binnen Europa, naar landen die je per trein kunt bereiken. Ik schrijf nu een artikel over knusse huisjes in Nederland: je hoeft niet altijd zo ver weg te gaan.’


Vegan ontbijt: lekker, gezond en duurzaam

Dalí stelde speciaal voor ons twee recepten voor vegan ontbijt samen.

Wentelteefjes met frambozen en hazelnoten

voor 2 personen

vegan-ontbijt

Ingrediënten

  • 4 (oude) volkoren boterhammen
  • 160 ml rijstdrink (of andere plantaardige melk)
  • 2 eetlepels speltbloem
  • 2 theelepels kaneel
  • 1,5 eetlepel ahornsiroop
  • Scheutje kokos- of olijfolie

Garnering

  • 1 handje verse frambozen
  • Een paar takjes verse munt
  • 30 gram geroosterde hazelnoten

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Diep bord

Bereidingswijze

  1. Doe de rijstdrink samen met de kaneel, speltbloem en ahornsiroop in een diep bord. Roer goed door elkaar met een garde.
  2. Verhit de olie in een koekenpan.
  3. Wentel de boterhammen door het beslag en zorg ervoor dat ze goed doordrenkt zijn met het mengsel.
  4. Bak de boterhammen een paar minuten aan de ene zijde en daarna een paar minuten aan de andere zijde.
  5. Maak een stapeltje van twee boterhammen op elk bord. Garneer de vegan ontbijt wentelteefjes met frambozen, een paar blaadjes verse munt, fijngehakte hazelnoten en wat extra ahornsiroop.

Overnight oats met appelchips en pecannoten

voor 2 personen

vegan-ontbijt

Ingrediënten

  • 80 gram havermout
  • 100 ml amandelmelk
  • 120 gram ongezoete sojayoghurt
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 1 theelepel ahornsiroop

Garnering

  • Een klein handje appelchips
  • 30 gram pecannoten

Benodigdheden

  • Twee glaasjes of weckpotjes

Bereidingswijze

  1. Doe de havermout samen met de amandelmelk, sojayoghurt, kaneel en ahornsiroop in een kom. Roer goed door elkaar en verdeel daarna over twee glaasjes of weckpotjes.
  2. Zet ze een nacht in de koelkast.
  3. Garneer de overnight oats ’s ochtends met appelchips en pecannoten.

Ga jij morgenochtend van een vegan ontbijt? Op ons blog vind je nog meer vegan recepten.

Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur en Fotografie Recepten: Dalí Brackenie Fotografie Portretten: Willemijn Louws