Yoga wordt vaak geassocieerd met zachtheid, maar om in balans te zijn heb je ook kracht nodig. De Krijger helpt je sterk en kwetsbaar tegelijk te zijn. Oefen de Krijger!

Innerlijke kracht

Het lijkt een wat vreemde naam voor een yoga-houding: de Krijger (Virabhadrasana). De naam is afgeleid van Virabhadra, de goddelijke held die duizend hoofden, duizend ogen en duizend voeten zou hebben. Hij werd volgens de hindoeïstische legendes geschapen uit een haar van oppergod Shiva, met als doel zijn schoonvader Daksha te onthoofden. En wij bij yoga maar denken aan pacifisme…

Krijger I - Yoga Online

Toch is de Krijger een populaire oefening, zowel in lessen voor beginners als voor gevorderden. Het gaat in deze houding dan ook niet om een krachtmeting met een ander, maar om het vinden van de kracht in jezelf. Met de Krijger maak je je beenspieren sterker. Je maakt er je schouders, nek en rug mee los en bevordert de doorbloeding van je buik en het bekkenbodemgebied. Je rekt je borstspieren en je longen op. Je versterkt je armen en de spieren van je rug en vergroot de soepelheid en kracht van enkels en voeten. Daarnaast helpt de Krijger je bij het vinden van stabiliteit en het opladen van je mentale kracht, bevordert de oefening positieve strijdlust en helpt ze depressies te overwinnen.

Het is nogal wat. Volgens Tonnie Goes, die poweryoga-docenten opleidt (www.poweryoga.nl), is de Krijger dan ook een heel belangrijke houding. ‘De Krijger zit altijd in mijn lessen. Ik denk dat het misschien wel de asana is waarbij de meeste spiergroepen worden gebruikt. Als je de houding analyseert, zit er meer fysieke kracht in dan in veel andere houdingen.

Ik doe de Krijger graag en varieer er ook regelmatig op.’ Overigens bestaan er drie variaties van Virabhadrasana, maar wij beperken ons hier tot de eerste.

Heldhaftig

De houding die je in de Krijger aanneemt, doet denken aan een ridder te paard die het slagveld op dendert. Met zijn zwaard opgericht boven zijn hoofd is hij klaar om te doden, maar kan hij evenzogoed zelf worden geraakt en ter aarde storten. Dat sommigen deze associatie allesbehalve yoga-achtig zullen vinden, heeft volgens Tonnie Goes te maken met het hardnekkige misverstand dat bestaat over yoga: dat het alleen maar een beetje zitten en strekken is.

‘Naast zachtheid bestaat yoga echter ook uit kracht. Yoga staat voor balans. En voor balans heb je tegengestelde polen nodig. In het geval van de Krijger zijn die polen kracht en flexibiliteit. Alles heeft altijd twee kanten; de kunst is beide te kunnen voelen. Zelf vind ik de houding iets heldhaftigs uitstralen. Dat zit hem in de tegenstrijdigheid. Aan de ene kant voel je je groot en sterk. Daarin is de kracht te vinden. Aan de andere kant geef je je bloot: je heft je armen op en richt je borst en buik naar voren, waardoor je heel kwetsbaar bent.’

Fysieke kracht

Volgens Goes zie je dan ook dat mensen heel verschillende ervaringen hebben bij de Krijger. Bij sommigen overheerst het gevoel van fysieke kracht. Ze voelen zich sterk en krijgen daardoor ook een mentale oppepper van deze oefening. Ze hebben het gevoel te staan als een held. Anderen zijn blij als ze weer uit de houding kunnen komen, want bij hen voert het gevoel van kwetsbaarheid de boventoon.

Goes: ‘Die twee gaan steeds meer samenvallen door de houding regelmatig te ervaren en neer te zetten. Ikzelf ben bijvoorbeeld echt een krachtmens. Flexibiliteit is voor mij moeilijker, dus ik verdiep de houding door juist daarop te letten. Dat doe ik door mijn bekken lager te laten zakken. Voor anderen is het juist de kracht die het opwaarts gericht zijn vereist, die de oefening moeilijk maakt. De een zet zijn voet meteen krachtig neer, maar heeft moeite zijn bekken te laten zakken. De ander heeft moeite zijn voeten goed neer te zetten of verliest zijn evenwicht. Het is spelen met de houding.’


Zo doe je de Krijger

 

  1. Sta in een grote spreidstand.
  2. Breng je armen omhoog en duw de handpalmen boven je hoofd tegen elkaar.
  3. Draai de rechtervoet 45 graden in en de linkervoet 90 graden uit.
  4. Draai je romp en bekken naar links tot ze recht boven het linkerbeen staan.
  5. Buig je linkerknie tot boven de enkel.
  6. Duw de buitenkant van je rechtervoet stevig in de grond.
  7. Strek je lijf: bovenlichaam opwaarts, bekken naar beneden.
  8. Leg je hoofd in de nek, hel iets achterover en kijk naar je duimen.

 

 Wat ervaar jij als je De Krijger uitvoert?