Yogadocent Annemarie Bokma is al ruim veertig jaar toegewijd aan Kashmir yoga. Ze is inmiddels 82 jaar en geeft nog steeds les. Kashmir yoga komt voort uit een eeuwenoude Indiase traditie die door de Franse arts Jean Klein naar Europa is gehaald.
Annemarie: “Bij Kashmir yoga gaat het niet om mooi of gezond worden, al kan dat een prettig gevolg zijn; het gaat om het ervaren dat er in je lijf allerlei gedachten, oordelen en overlevingsstrategieën zijn. Op het moment dat je naar binnen gaat, naar het energielichaam, dan valt dat allemaal weg. Dan is er alleen maar ruimte, stilte. Je lichaam geeft je de toegang tot stilte. Als je de energie doorvoelt… dan ben je in meditatie, moeiteloos. Dan ben je de niet-tweeheid.”
Het lichaam als spiegel
“Visualisatie kan een onderdeel zijn van het werken met het energielichaam. In de les oefenen we bijvoorbeeld met aandacht voor het bovenlijf. We beginnen zittend en maken contact met de grond. Vanuit het bekken strekken we de rug en de nek, we maken de schouders breed en voelen de houding bewust. In gedachten visualiseren we dat we de armen voorwaarts omhoog bewegen. De handen ‘raken’ het plafond of de blauwe lucht. In gedachten maken we de beweging weer terug. Van moment tot moment, voelend in het binnenlichaam. Vervolgens maken we de armbewegingen met het tastgevoel, dus ‘echt’. Zonder oordeel zijn we getuige van dit zelfonderzoek.
Ons lichaam werkt als een spiegel. Wat we via de lichaamsoefeningen ervaren tijdens de yoga, kunnen we meenemen naar het leven buiten de yoga.”
Ervaren hoe het werkt?
Hier vind je zeven Kashmir luisterlessen, ingesproken door Annemarie Bokma.
*Dit artikel kom uit Yoga #4 2023 en is ingekort voor online. Meer lezen? Word dan nu voor een jaar lid en ontvang vier keer per jaar het magazine cadeau.
0 reacties
Geef je reactie