De schildklier, een vlindervormig orgaantje onder in de keel, speelt een verrassend grote rol in onze hormoonhuishouding.
Deze klier scheidt hormonen uit die naast de hartslag en stofwisseling ook je mentale gesteldheid beïnvloeden. Als deze klier naar behoren werkt, produceert ze de juiste hoeveelheid hormonen. Door allerlei factoren kan de werking ervan echter verstoord raken. Het lichaam produceert dan te veel of juist te weinig schildklierhormonen. Bij een teveel slaat je systeem als het ware op hol. Je hartslag versnelt, maar ook je gedachten gaan razendsnel en je praat vijf kwartier in een uur. Je voelt je hyper en rent jezelf voorbij. Als je te weinig schildklierhormoon aanmaakt, gebeurt juist het omgekeerde: je wordt traag, sloom en introvert.
Veelvoorkomende klachten
Er zijn allerlei redenen waarom de hormoonbalans verstoord kan raken: erfelijke aandoeningen, een ongezonde leefstijl of een ontsteking. Maar ook zwangerschap kan de werking van de schildklier beïnvloeden. Als je vermoedt dat je schildklier niet naar behoren functioneert, kun je via bloedonderzoek het hormoonniveau laten controleren. De huisarts bekijkt dan of de klier te snel werkt (dit heet hyperthyreoïdie) of juist te langzaam (hypothyreoïdie). Veelvoorkomende klachten die in verband worden gebracht met de schildklier zijn:
Vermoeidheid
Zowel een te traag als een te snel werkende schildklier kan lusteloosheid en vermoeidheid veroorzaken. Bij een te snel werkende schildklier draait je lichaam overuren en raakt het uitgeput. Bij te weinig hormoonaanmaak heb je constant weinig energie omdat allerlei processen in je lichaam langzamer gaan. Ook stress of grote inspanning kan een rol spelen. Stress remt de aanmaak van schildklierhormonen, terwijl het lichaam dan in staat van paraatheid verkeert en juist meer hormoon dan normaal nodig heeft. Zo put je jezelf nog sneller uit.
Gewichtsproblemen
Een traag werkende schildklier kan voor gewichtsproblemen zorgen. Is de stofwisseling vertraagd, dan vermindert ook de vetverbranding. Wanneer je ondanks alle inspanningen maar niet afvalt, is het de moeite waard om je schildklierwaarden te laten checken. Bij een te snel werkende schildklier kun je juist in korte tijd ineens veel afvallen of is het lastig om op gewicht te blijven.
Concentratieproblemen en somberheid
Schildklierhormonen hebben een groot effect op onze mentale gesteldheid. Bij een traag werkende schildklier werken ook je hersenen op een laag pitje. Hierdoor kun je het gevoel hebben minder scherp te zijn, of last krijgen van sombere gevoelens of zelfs een depressie.
Onrustig gevoel – Door een te snel werkende schildklier kun je last krijgen van hartkloppingen en trillen. Dit komt omdat het teveel aan schildklierhormonen ervoor zorgt dat de spieren te sterk worden aangestuurd (je hart is in feite ook een spier). Dit geeft een opgejaagd gevoel.
Volgens de chakrafilosofie hoort de schildklier bij het keelchakra. De chakra’s zijn energieknooppunten die belangrijke functies in het lichaam en de geest aansturen. Een energiepunt kan te actief zijn of juist te traag. Het keelchakra (Vishuddha chakra), dat de schildklier aanstuurt, staat symbool voor ruimte en zelfexpressie. Dit is heel direct terug te zien in de werking van de schildklier. Is je keelchakra in balans dan sta je stevig in je schoenen en voel je je zelfverzekerd. Je neemt genoeg ruimte voor jezelf, zonder anderen voor het hoofd te stoten. Is het uit balans, dan vind je het lastig om je plek in de wereld in te nemen, óf juist het tegenovergestelde, je profileert jezelf ten koste van anderen. Met yoga kun je de werking van je keelchakra en je schildklier ondersteunen. Ook onderstaande do’s & don’ts kunnen ondersteuning bieden bij schildklierproblemen.
Breng je hormonen in balans
Doen:
Ben je vaak moe, heb je moeite met afvallen of voel je je zonder aanleiding onrustig? Laat je schildklierwaarden eens checken bij de huisarts.
Goede voeding bevordert je stofwisseling en vetverbranding; belangrijk als je schildklierproblemen hebt.Vervang pasta of rijst door kelpnoodles. Deze worden gemaakt van zeewier. Kelp staat erom bekend de functie van de schildklier te normaliseren, of die nu te snel of te traag werkt.
Zorg dat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een tekort aan B12, B6 of foliumzuur kan de schildklier vertragen. Ook vitamine D is belangrijk; wandel liefst elke ochtend twintig minuten in het eerste zonlicht.
Bij een te traag werkende schildklier is jodiumrijke voeding belangrijk. Eet bijvoorbeeld yoghurt, vis, eieren, aardappelen, radijsjes en bananen. Wees bij een overactieve klier matig met deze producten.
Zingen heeft door de vibratie van het geluid een helend effect op de keel en de schildklier. En het helpt ook nog eens om stress los te laten.
Niet doen:
Er zijn signalen dat soja de afbraak van schildklierhormonen versnelt. Beperk daarom het gebruik van sojaproducten. Je kunt sojamelk vervangen door rijstemelk.
Bewegen is gezond, maar te veel fysieke inspanning kan een aanslag zijn op je reserves en bijdragen aan het langzaam uitputten van de schildklier.
Tandpasta met fluoride gebruiken. Deze stof kan de schildklierfunctie verstoren. In de natuurwinkel vind je goede alternatieven.
Te veel van jezelf vragen. Heb je een druk leven, zorg dan voor voldoende rustmomenten. Zo voorkom je dat je jezelf uitput door een tekort aan schildklierhormonen.
Heb jij wel eens te maken gekregen met schildklierproblemen?
Check ook nog of je bijnieren goed functioneren. Uitgeputte bijnieren geven verkeerd signaal naar je schieldklier, welke dan te snel of langzaam gaat werken. Dit kan een oorzaak zijn van de schildklierproblemen.
Leuke tip met kelpnuddels, ga eens halen
Ons hart is onmisbaar in ons bestaan – zonder hart geen leven. Daarom een mini-dossier over dit o-zo-belangrijke orgaan, met tips om je hart te openen én te versterken.
1 reacties
Geef je reactie
Check ook nog of je bijnieren goed functioneren. Uitgeputte bijnieren geven verkeerd signaal naar je schieldklier, welke dan te snel of langzaam gaat werken. Dit kan een oorzaak zijn van de schildklierproblemen.
Leuke tip met kelpnuddels, ga eens halen