Typisch Italiaans eten zonder vlees, vis en gluten? Si! Volgens Valentina Solfrini is het de simpele boerenkeuken waar de kwaliteit van elk ingrediënt telt, wat de gerechten ‘typisch Italiaans’ maakt. Voor haar Italiaanse vegetarische recepten laat ze zich inspireren door de hortus conclusus, een tuin waar alles mooi is, waar de ziel stil is en waar je je helemaal kunt richten op het voeden van jezelf.
In een ieniemienie middeleeuws dorpje aan de Adriatische Zee kookt, fotografeert en ontwikkelt de 27-jarige Valentina Solfrini al jarenlang de prachtigste traditionele Italiaanse gerechten. Vanuit haar huis, een oude Italiaanse familieboerderij, heeft ze uitzicht op de zee en de omliggende landerijen en heuvels. De verhalen van het leven op het Italiaanse platteland, de typische gebruiken, de bijpassende recepten en de romantische plaatjes deelt ze op haar alom geprezen blog Hortus Cuisine. En onlangs bundelde ze een aantal van die pareltjes in het magisch uitziende kookboek Naturally Vegetarian.
Haar blog vernoemde ze naar de ‘hortus conclusus’, een besloten tuin van een klooster of palazzo waar bloemen, groenten en medicinale kruiden werden geteeld. Solfrini: “Het was een plek voor meditatie en samenzijn met de natuur. Een plek voor de ziel. Een plek waar je jezelf kon voeden, zowel fysiek als spiritueel. De term ‘hortus’ symboliseert alles waar ik voor sta en waar ik van hou. Wanneer mensen mijn eten zien, koken, ruiken en proeven, wil ik graag dat zij zich in zo’n wonderlijke hortus wanen. In een tuin waar alles mooi is, waar de ziel stil is en waar je je helemaal kan richten op het voeden van jezelf, op elk denkbaar niveau.”
Italiaanse vegetarische recepten
Naast deze hartverwarmende filosofie is het opvallend dat Valentina’s authentieke Italiaanse recepten geen vlees of vis bevatten en veelal glutenarm en soms ook veganistisch zijn. Voor een land dat bij ons niet per se bekend staat om zijn plantaardige (carpaccio, Parmaham!) en glutenarme (pizza!) keuken, toch bijzonder. Solfrini: “Het eten van planten is hier juist heel makkelijk. We hebben een ongelofelijke variëteit aan groenten en fruit. Er groeien alleen al 1200 verschillende soorten appels in Italië. Daarnaast kent iedere regio en elk seizoen zijn eigen unieke groenten, zoals rapini (Italiaanse raapsteel) en puntarella (lijkt een beetje op andijvie). Italië is nog altijd een landbouwland. Er wordt zoveel overheerlijk plantaardigs verbouwd.”
Typisch Italiaans eten is dan ook eerder de simpele boerenkeuken waar de kwaliteit van elk ingrediënt telt. Ongecompliceerd en rijk aan smaak en pure, onbewerkte ingrediënten. Denk aan groentegerechten bestaande uit slechts drie of vier ingrediënten, soepen en stoofpotten met bonen als basis en een simpele pasta die kan variëren van een glutenvrije gnocchi van polenta tot handgemaakte orecchiette.
Een van Valentina’s favoriete recepten is ‘la bagiana’. Dit traditionele lentegerecht bestaat uit tuinbonen, gekookt in een tomaten-uiensaus. Nagenoeg iedere regio kent haar eigen variant. Soms komt ‘la bagiana’ in de vorm van een soep, soms in de vorm van een stoofpot. “Het is een eeuwenoud boerenrecept dat niet online terug te vinden is. Ik heb het recept van mijn moeder, die het op haar beurt van haar overgrootmoeder leerde. Tuinbonen komen in de regio waar ik woon veel voor. Het is een goedkope bron van proteïne, die nodig is om de hardwerkende boeren te voeden. Dit gerecht werd traditioneel gegeten met een sneetje zuurdesembrood en wat pecorino kaas.”
Italiaanse vegetarische recepten van Valentina
Gevulde artisjokken met erwt
6 porties, 75 minuten
Valentina: ‘Aan het begin van de twintigste eeuw waren veel Italiaanse boeren arm, in het bijzonder de boeren uit het zuiden van Italië. Het tekort aan vlees zorgde ervoor dat de regionale keuken voornamelijk uit groente bestond. Dit recept uit de regio Puglia is daar een goed voorbeeld van. Naast groenten werd ook oud brood gebruikt. Er werd niks weggegooid.’
Ingrediënten
Bereidingswijze
* Laat de kaas weg als je het gerecht veganistisch wil maken, of kies voor veganistische kaas.
Farrotto met wilde asperges
2 porties, 75 minuten
‘Farrotto en orzotto, een soort risotto gemaakt van farro of gerst, wordt traditioneel gegarneerd met kaas. Maar het laatste wat ik na een lange winter vol zwaar eten wil, is nog meer harde kazen. Deze farrotto maak ik met kurkuma, maar smaakt ook heerlijk met het iets traditionelere saffraan. Wilde asperges worden in de lente volop op het platteland verzameld. Ze zijn wat dunner en langer dan geteelde asperges. Wil je dit gerecht glutenvrij maken, vervang de farro dan door volkoren rijst.’
Ingrediënten
Bereidingswijze
Deze recepten en foto’s komen uit het boek Naturally Vegetarian van Valentina Solfrini, uitgeverij Penguin Randomhouse – Avery Books via Bol.com (alleen in het Engels).
Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur en fotografie: Valentina Solfrini
0 reacties
Geef je reactie