De Vayu’s zijn vijf energie richtingen die in ons naar binnen en naar buiten bewegen. Vayu staat voor ‘wind, adem & levensenergie’. Samana vayu is één van de vijf richtingen. Samanisch eten geeft evenwicht. Het brengt je naar het midden. Een van de meest samanische producten is rijst. Maar ook de andere volkorengranen hebben een balancerend effect. Met deze samanische appelkruimeltaartjes gemaakt van haver en volkorenmeel zit je helemaal goed. 

Energierichtingen

De levensenergie (prana) in ons lichaam beweegt zich in vijf verschillende richtingen. We noemen dit ook wel de vayu’s of ‘winden’. Zoals het weer westenwind en oostenwind kent, zo kent het lichaam prana vayu, apana vayu, samana vayu, udana vayu en vyana vayu. Elk van deze vayu’s heeft zijn eigen thuisbasis. Zo beheerst prana vayu het bovenste deel van de romp, waar zich de longen en het hart bevinden. Wanneer deze vijf vayu’s in balans zijn, voel je je gezond, helder van geest en energiek. De vijf vormen van prana kunnen beïnvloed worden door yogahoudingen (asana), ademhalingsoefeningen (pranayama), reinigingsoefeningen (kriyas) en voeding.

Samana vayu

Samana vayu beheerst de spijsvertering en creëert evenwicht. Deze vayu stabiliseert de instinctieve behoeften, zoals honger en seksuele drift. Dit maakt dat je hier minder door geleid wordt en bewust kunt kiezen wanneer je je eraan wilt overgeven. De traditionele yogi’s in India, die als hoogste doel hebben verlicht te raken, eten voornamelijk udanische en samanische producten. Deze producten wekken prana op en doen die opstijgen. Daardoor bevorderen ze de spirituele ontwikkeling.

Samanische appelkruimeltaartjes

Samanische appelkruimeltaartjes met kardemom

Voor 4 taartjes, bereidingstijd: 45 minuten voor de appels, 40 minuten voor de crumble

Ingrediënten

Appelmengsel

  • grote appels
  • kaneel
  • citroensap
  • 4 eetlepels rozijnen
  • 1 theelepel kardemompoeder

Bodem

  • 16 eetlepels volkorenmeel
  • 12 eetlepels onverharde margarine, gesmolten
  • 8 theelepels palmsuiker

Kruimelmengsel

  • 4 eetlepels volkorenmeel
  • 4 eetlepels havervlokken
  • 3 eetlepels onverharde margarine, gesmolten
  • 2 theelepels palmsuiker

Vanilleroom

  • 150 gram silken tofoe, uitgelekt
  • schraapsel uit 1⁄2 vanillestokje
  • 11⁄2 eetlepel agavesiroop

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder de klokhuizen uit de appels, leg de appels in een ovenschaal en besprenkel ze met kaneel en citroensap; zorg dat de citroen en kaneel ook in de appel terechtko- men. Bak de appels gedurende 45 minuten in de oven.

Laat de rozijnen in heet water weken. Verwijder na de baktijd de schil van de appels en snijd ze in gelijke blokjes. Voeg de kardemom, de rozijnen en 4 theelepels van het ‘baksap’ uit de ovenschaal toe en meng alles door elkaar.

Mix de ingrediënten voor de bodem door elkaar. Vet taartvormpjes met een diameter van 9 centimeter licht in en bedek de bodem met deeg. Zorg dat het deeg gelijk verdeeld is. Bak de bodems 20 minuten in de oven en laat ze afkoelen.

Meng de ingrediënten voor het kruimelmengsel door elkaar. Schep het appelmengsel in de taartvormpjes, doe het kruimelmengsel erbovenop en bak de taartjes nog eens 40 minuten.
Pureer de tofoe, de vanille en de agavesiroop in een blender tot een romige massa. Laat de taartjes na de baktijd afkoelen en haal ze uit de vormpjes. Serveer met de vanilleroom.


Tekst: Kyra De Vreeze