Een pauw heeft alle kleuren van de regenboog; in zijn veren én in zijn karakter. Strijdbaar, maar ook zuiver. Laat je inspireren en voel je licht als een (pauwen)veertje.

Fotograaf Chrisitine Hewitt over de foto: ‘De schilderingen op deze muur in Mysore ver wijzen naar het Dasara festival, met de beroemde olifantenparade. Het was heel moeilijk haar benen zo precies in het midden te krijgen; daarvoor moest ik in het midden van een enorm drukke weg staan. Maar model Priya Jhawar uit Bombay was geweldig; ze deed het met een glimlach.’

De mythe achter Pincha Mayurasana

Zó lang geleden dat zelfs de alleroudsten het zich niet kunnen herinneren, werden in India zes identieke baby’s geboren. Toen de godin Parvati hoorde dat de jongens zorg en liefde nodig hadden, nam zij ze in huis. Ze hield meteen van ze. Haar hart liep zo over van liefde, dat ze alle zes de baby’s tegelijk in haar armen nam en intens knuffelde – zo intens zelfs dat de baby’s samensmolten tot één baby met zes hoofden. Nu haar adoptiezoon zes hoofden had, besloot ze hem Shanmukh te noemen: ‘hij met de zes gezichten’. Parvati’s man Shiva was in die tijd weer eens in een van zijn duizend jaar durende meditaties verzonken. Toch voelde hij de liefde van zijn vrouw voor haar zoon en er wordt gezegd dat Shiva in zijn meditatie glimlachte – een teken dat hij de adoptie goedkeurde en Shankmukh zo ook zijn zoon werd. Niet veel later zou blijken dat Shanmukhs komst, de liefde van Parvati en Shiva’s glimlach de wereld van de ondergang redden. Vlak vóór de geboorte van Shanmukh had een vreselijk duistere demon namelijk net een ritueel afgerond waardoor hij bij de god Brahma een wens mocht doen. Toen de demon onsterfelijkheid wenste, riep Brahma uit dat dat echt niet kon – dat alles wat is geboren ooit zal moeten sterven. De demon moest dus een andere wens verzinnen. Deze was op de hoogte van Shiva’s gewoonte om duizend jaar achter elkaar te mediteren, waardoor Shiva zelden bij Parvati in de buurt was en de kans dat zij een kind zouden krijgen dus verwaarloosbaar was. Daarom wenste de demon dat hij uitsluitend gedood kon worden door de zeven maanden oude zoon van Shiva en Parvati. Brahma moest deze wens wel in vervulling laten gaan.

Een slangeneter als rijder

Nu de demon zich alsnog onsterfelijk waande, vond hij het een goed moment om alle goden uit de hemel te verjagen en er zelf te gaan wonen. Hij vervulde geen enkele van de taken van de goden, waardoor de wereld steeds grauwer werd, de mensen individualistischer en agressiever werden en zelfs de zon nauwelijks meer durfde te schijnen. Hoog tijd om iemand te laten ingrijpen.

Toen Shanmukh nog maar een paar maanden oud was, vocht hij al vol vuur met wie het maar tegen hem durfde op te nemen. Toen hij van zijn moeder een rijdier mocht uitkiezen, hoefde hij dan ook niet lang na te denken: hij koos een pauw, een dier dat uitstekend kan vechten. Hij doodt en eet zelfs slangen.

Shanmukhs strijdlust bleef niet onopgemerkt. De uit de hemel verjaagde goden achtten hem uiterst geschikt om de demon te doden en vroegen daartoe toestemming bij Parvati. Zij vond Shanmukh aanvankelijk veel te jong om demonen te bestrijden, maar besloot later haar besluit bij te stellen. Ze riep de zeven maanden oude Shanmukh bij zich en gaf hem een speer en een dikke zoen. Zo stuurde ze hem met zijn pauw richting de hemel. Shanmukh was enorm blij dat hij eindelijk echt mocht vechten. Het gevecht met de demon duurde zes dagen en zes nachten, maar uiteindelijk won Shan mukh. De goden namen hun plek in de hemel weer in, de mensen werden weer liefdevol en de zon scheen volop.

Dat Shanmukh een pauw als rijdier koos, is om meerdere redenen niet toevallig. Het dier kan niet alleen heel goed vechten, het staat ook symbool voor sattva, oftewel licht, helderheid en zuiverheid. Precies de kwaliteiten die Shanmukh nodig had in zijn gevecht tegen het duister. In Pincha Mayurasana, de ‘Gevederde Pauw’, proberen we zo licht als een pauwenveertje te worden om omhoog te komen in de houding en verslaan we de duisternis in onszelf. Die duisternis of demon komt vaak om de hoek kijken in de vorm van gedachten als: ik kan dit niet, of: wat is het nut hiervan? Maar de Gevederde Pauw versterkt en stimuleert het spijsverteringssysteem, zodat je, net als de pauw, zelfs gif kunt verteren. Dat gif is hier symbolisch, in de vorm van relaties, patronen en overtuigingen die je niet ondersteunen. Door de Gevederde Pauw te oefenen, versla je ook dat wat je het meeste tegenhoudt in je leven: de demon in jezelf.

Stap voor stap in Pincha Mayurasana

Oefenen? Zo kom je in Pincha Mayurasana:

  • Ga op handen en knieën staan. Leg je onderarmen op de grond, met je ellebogen recht onder je schouders (op schouderbreedte dus).
  • Til op een inademing je knieën op, zodat je in de Dolfijn staat: de Neerwaartse Hond met je onderarmen op de grond. Probeer je handen ook op schouderbreedte te houden.
  • Buig eenvan je benen en til het andere been zo hoog mogelijk op.
  • Adem uit en spring met het onderste been omhoog. Balanceer met beide benen in de lucht op je onderarmen. Hou je benen actief, activeer je buikspieren, adem door en kijk naar een punt tussen je handen.
  • Breng één voor één je benen weer omlaag en rust uit in de Kindhouding (Balasana).

Oefen Pincha Mayurasana gerust tegen de muur als je je zo zekerder voelt.

Meer yogaoefeningen? Ontdek Yoga by Happinez, boordevol meditatie- en yogalessen van de beste docenten.

Beeld: Christine Hewitt