Weet jij eigenlijk wat Pasasana – de Lushouding – betekent? Het verhaal achter deze asana heeft alles te maken met toegewijd zijn en doorzetten, maar ook flexibel genoeg zijn om alles te omarmen wat in je naar boven komt. Dat is wat de houding Pasasana 
ons kan leren.

Het verhaal achter Pasasana

De mythe achter Pasasana

Diep in meditatie verzonken zat hij, Shiva, de god van vernietiging en vernieuwing, toen 
hij ineens iets voelde wat hij al lang niet had gevoeld. Vreselijk lang zelfs. Misschien wel duizend jaar, nu hij erover nadacht. Het irriteerde hem, dit gevoel. Het maakte hem onrustig en stoorde hem danig in zijn concentratie. Wat Shiva voelde, was lust. Seksueel verlangen. Het kroop vanuit zijn bekken omhoog en verspreidde zich door zijn lichaam. Hoe meer het gevoel zich verspreidde, hoe meer Shiva zich eraan ergerde. Hij probeerde het gevoel te negeren, maar hoe harder hij dat probeerde, hoe meer het zich aan hem opdrong.

Woedend opende Shiva zijn derde oog en hij zag direct Kama, de god van de liefde. De speelse en ietwat onhandige Kama had een pijl van verlangen in Shiva geschoten. Nog voordat Kama kon uitleggen waarom hij dat had gedaan (foutje, kan gebeuren), vernietigde Shiva hem met een 
bliksemschicht die uit zijn derde oog schoot. In no time was er van de machtige liefdesgod niets meer over 
dan een hoopje as.

Shiva’s derde oog sloot zich weer en Shiva zonk tevreden in een nóg diepere meditatie dan voorheen. Niet lang daarna begon het hoopje as dat voor hem lag te bewegen. Deeltjes van de as kropen dichter tegen andere deeltjes aan, en gezamenlijk begon de as een steeds angstaan­jagendere vorm aan te nemen. De angstaanjagende vorm ademde diep in en opende zijn ogen. De demon Bandha kwam tot leven. In Bandha kwam alles waar Kama voor stond in de meest verwrongen manier tot uiting. Bandha had een brandend verlangen naar macht, geld en buitensporige seks. Daarnaast had deze demon een bijzondere eigenschap: hij hoefde zijn vijanden maar aan te kijken en meteen kreeg hij de helft van hun kracht.

Met zachtheid benaderen

Al gauw veroverde Bandha koninkrijk na koninkrijk. In elk land dat hij veroverde verdwenen liefde en genegenheid van het toneel, om plaats te maken voor de eenzaamheid, het verdriet en de pijn die onvermijdelijk bij het uitsluitend najagen van macht, geld en casual sex horen.
Zoals altijd in situaties waarin demonen de aarde in duisternis dreigen te hullen, moesten de goden ingrijpen. Tijdens een lange vergadering (waarbij Shiva niet kwam opdagen, die was te druk met mediteren) werd unaniem besloten dat de oorlogsgod Indra deze demon een kopje kleiner zou maken.

Indra wist echter dat dit hem niet ging lukken zolang Bandha’s blik de helft van zijn kracht zou wegnemen. Dus besloot hij de hulp van de godin Lalita in te roepen. Lalita was krachtig, bloedmooi, intelligent, onafhankelijk, en toevallig ook de godin van lust, verlangen en toewijding. Om Lalita’s hulp te krijgen was het tonen van inzet en toewijding belangrijk. Indra bad dus volle dagen tot haar, op zijn blote knieën. Hij beloofde haar niet alleen nu, maar ook in de toekomst trouw te blijven. Toen Lalita voelde dat hij het meende, besloot ze Indra te helpen. Sterker nog, ze nam zijn werk van hem over.

Gewapend met haar pasha, een tot een lus geknoopt touw, trok ze naar het paleis waar Bandha zich bevond. Omdat hij niet verwachtte dat een vrouw het zou wagen het tegen hem op te nemen, keek hij niet eens op toen Lalita naderbij kwam. Nog voordat Bandha zijn ogen op haar liet rusten, gooide ze een sluier over zijn hoofd. Op die manier kon hij haar kracht niet wegnemen. Vervolgens ving ze met een welgemikte worp de worstelende Bandha met haar pasha en ze trok hem naar zich toe. Hoe dichter Bandha bij Lalita kwam, hoe kleiner en rustiger hij werd. Uiteindelijk trok ze Bandha op schoot en ze wiegde hem liefdevol in haar armen. De kleine Bandha huilde met lange uithalen, waarbij hij steeds meer van zijn harde trekjes verloor. Langzaam maar zeker werd Bandha steeds minder Bandha. Hij werd zachter en zachter, tot hij transformeerde in de liefdevolle, altijd vrolijke Kama. Daarmee werd ook meteen de balans in 
de wereld hersteld. Liefde, genot en plezier gaven weer vreugde, en verbondenheid werd weer belangrijker dan het egoïstisch najagen van eigen gewin.

De lessen van Pasasana

De naar Lalita’s pasha vernoemde houding Pasasana 
helpt je eraan herinneren dat toewijding een niet te onderschatten deel van het yogische pad is. Tegelijker­
tijd herinnert deze houding je eraan dat star worden in 
je yogabeoefening, zoals Shiva in zijn meditatie, nogal 
contraproductief is. Het wegduwen of proberen te vernietigen van menselijke en natuurlijke gevoelens als verlangen en lust zorgt er niet voor dat ze weggaan, maar juist dat ze op een verwrongen manier tot uiting komen.
Wil je groeien op je spirituele weg, dan zul je vol toewijding je beoefening moeten doen. Elke dag je matje op dus. En daar alles onder ogen komen wat naar boven komt, zonder ervoor weg te rennen of het weg te duwen. Zodra je dat doet en Lalita je commitment voelt, zal ze het ‘werk’ van je overnemen. Ze zal je innerlijke demonen kleiner en kleiner laten worden, tot verbondenheid, liefde en vreugde je hart doen overstromen.

Stap voor stap

Oefenen? Zo kom je in Pasasana:

  • Kom staan in Berghouding (Tadasana), met je voeten dicht bij elkaar.
  • Adem in, breng je armen omhoog.
  • Adem uit, kom in een diepe 
hurkzit en draai tegelijk je bovenlichaam naar rechts. Haak je linkerelleboog achter de buitenkant van je rechterbovenbeen.
  • Beweeg je linkerhand zo ver 
mogelijk om je benen heen.
  • Adem in, strek je rechterarm 
op schouderhoogte naar achteren. 
Draai verder naar rechts.
  • Adem uit, laat je rechterhand zakken 
en haak je rechterhand in je linkerhand. Adem door in deze houding.
  • Herhaal de houding aan de linkerkant.

Meer yogaoefeningen? Ontdek ons online platform Yoga by Happinez, boordevol meditatie- en yogalessen van de beste docenten.

Beeld: Christine Hewitt