Als de herfstwind je huid schraal maakt en je hoofd onrustig, kun je je toevlucht nemen tot deze beproefde tips uit de Ayurveda. En dat is fijn, want een seizoenswisseling maakt je net even kwetsbaarder en knabbelt aan je weerstand.
Volgens de Ayurveda, de Indiase geneeskunde, hebben seizoenswisselingen invloed op ons lichaam en onze geest. We zijn tijdelijk kwetsbaarder en ons immuunsysteem is even zwakker. De herfst doet daar nog een schepje bovenop. Dit is het seizoen van vata, een van de drie basiskrachten oftewel dosha’s die volgens de Ayurveda in de natuur aanwezig zijn. Vata staat voor wind en beweging. Daarnaast zijn er kapha (aarde en structuur, winter) en pitta (vuur en transformatie, zomer; lente is een combinatie van pitta en vata).
Deze dosha’s zijn ook in ieder mens te vinden, in een unieke samenstelling. Je voelt je het beste, het fitste als jouw dosha’s met elkaar in balans zijn. Maar onder invloed van voeding, levensstijl, tijd van de dag en het seizoen kan die balans verstoord raken, en dan kunnen klachten en ziekten ontstaan.
‘Typische herfstklachten, die worden veroorzaakt door een teveel aan vata, zijn een droge huid, verkoudheid, pijnlijke gewrichten, lage- rugpijn en verstopping. Ook angst, onzekerheid en onrust kunnen opspelen,’ vertelt yogadocente en ayurvedisch therapeute Victoria Hyndman. ‘In de herfst heeft iedereen er daarom baat bij vata te verlagen.’ Vata is beweeglijk, kou, droog en hard. Met het tegenovergestelde – stabiliteit, rust, warmte, olie en zachtheid – kun je deze energie verminderen.
Wees lief voor je lijf
Verlaag je tempo
In het najaar is het goed om je tempo wat te verlagen, ook in je yogabeoefening. Zo voorkom je pijnlijke gewrichten, lage rugpijn en constipatie. Een paar simpele aanpassingen zijn al voldoende.
Adem bewust
Vata kun je ook tot rust brengen door op je adem te focussen. De afwisselende-neusgatademhaling kalmeert je geest en brengt de beide hersenhelften in balans; fijn als je onrustig bent. Sluit je rechterneusgat af met je rechterduim en adem in door je linkerneusgat. Sluit je linkerneusgat af met je wijsvinger, houd de adem vast en adem uit door je rechterneusgat. Adem nu in door je rechterneusgat, sluit het af met je duim en houd de adem vast. Adem uit door je linkerneusgat. Dit is één ronde. Begin met vijf ronden en bouw langzaam op tot tien.
Eet kruidig en warm
Warme maaltijden en gekruid voedsel hebben een verwarmend effect op je lichaam. De kruiden en specerijen stimuleren bovendien je spijsvertering.
Zorg voor ontspanning
Ben jij bekend met Ayurveda?
12 reacties
Geef je reactie
Jammer dat springen wordt afgeraden….springen stimuleert de lymfevatenstelsel om afvastoffen weg te voeren waardoor je juist beter beschermd bent tegen infecties. En de warmte je ervaart tijdens Bikram en Ashtanga zijn ook juist helend (en heerlijk!) voor het lichaam nu.
Heerlijk dit, zeer fijn artikel om voorbereid de herfst in te gaan. Heb vanochtend eens zo’n mondpsoeling met sesam olie gedaan en dat viel mij mee. Ik dahct dat ik het vies zou vinden, maar het is prima te doen. Nu hopen dat het ook effect heeft ;)
Fijn om te lezen,mooie aanvulling Dank je wel.✨☘️
Welk alternatief is er voor sesamolie en heeft een soortgelijke werking? Ik heb een allergie voor sesam
Naar mijn weten werkt amandelolie ook heel goed.
Inderdaad! Amandelolie en jojoba-olie zijn wat ‘lichtere’ alternatieven voor sesamolie (en kokosolie maar alleen in warme zomermaanden als de kokosolie smelt in je keukenkastje)
Tips genoteerd e ga ik uitvoeren
Prachtig artikel en ik pas het toe.
Mooi meegenomen!
Fijne tips, vandaag staat sesamolie op het boodschappenlijstje…
Tips die ik zeker ga toepassen. Dank jullie wel
Uitstekend