Makkelijk mee te nemen, deze lunch. Maak de wraps klaar voordat je de auto of het vliegtuig instapt. Lekker en gezond!

Het is vaak moeilijk te vinden, een echt gezonde lunch voor onderweg. Maar oh zo belangrijk, want zeker bij het reizen met grote snelheid, tijdverschil en airconditioning maakt dat je uit evenwicht raakt. Hoe sneller we bewegen, hoe meer lucht we verzamelen. Dat gebeurt in de auto, bus, treinen helemaal met het vliegtuig reizen. Je beweegt niet alleen snel, er raast wind langs het toestel en je bent hoog in de lucht. Daardoor droogt je huid uit, ben je sneller winderig en voel je je kouwelijk, vertelt ayurvedisch behandelaar Victoria Hyndman. ‘De Ayurveda, een eeuwenoude gezondheidsleer, kent een gouden regel: ben je in beweging, hoog, droog en koud? Dan heb je aarding, vocht en warmte nodig.’

Gelukkig bedacht onze food-journaliste Kyra de Vreeze deze handige healthy meeneem-lunch. Want op stations, luchthavens en bij tankstations is de voeding vaak geraffineerd. Ook bevat het vaak ongezonde E-nummers. Deze zijn moeilijk te verteren, geven een opgeblazen gevoel en dragen niet bij aan een vitale reis. In Kyra’s gerecht gebruikt ze onder andere spelt en bieten. Deze zorgen ervoor dat je ondanks het reizen met snelheid of op hoogte, met beide benen op de grond blijft staan. De avocado helpt uitdroging te voorkomen en houdt je huid stralend. Natuurlijk is dit fijne pakketje ook ideaal voor een picknick in het park of voor een lunch bij een dagje strand.

Bon voyage!

Wraps met wilde rijst, avocado, spinazie en bietjes

3-4 porties, 30 minuten

Ingrediënten:

  • 130 gram volkoren speltmeel 1⁄4 theelepel zout
  • 1⁄4 theelepel bakpoeder
  • 25 ml gesmolten kokosolie 60 ml warm water
  • 1 gekookte biet
  • 1 eetlepel bietensap
  • 65 gram wilde rijst
  • 1 handvol spinazie
  • 1 avocado
  • zwarte peper, zeezout en sesamolie naar smaak

Bereiding:

  1. Snij de gekookte biet in reepjes en bewaar 1 eetlepel van het sap.
  2. Meng meel, zout en bakpoeder.
  3. Voeg de kokosolie, bietensap en water toe en meng tot een bal (gebruik eventueel een deegmixer).
  4. Verdeel het deeg in 4 ballen en maak deze met je palm plat. Plaats op bakpapier en bedek met een schone theedoek. Laat 15 minuten staan.
  5. Kook ondertussen de wilde rijst en breng op smaak met zout en peper.
  6. Was de spinazie schoon en laat uitlekken.
  7. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot 4 wraps van gemiddelde grootte.
  8. Verwarm de koekenpan. Bak de wraps aan elke kant tot er grote luchtbellen ontstaan. Laat ze afkoelen tussen een schone theedoek.
  9. Snij de avocado in smalle reepjes.
  10. Verdeel de rijst, spinazie, biet en avocado over de wraps en bestrooi met sesamolie en peper.
  11. Rol de wraps op en pak in.