Met de vier voor jou op maat gemaakte leefstijlrichtlijnen van de ayurvedische natuurarts Suhas Kshirsagar versterk je je stofwisseling. Het resultaat: je wordt slanker en voelt je fitter. Het effect zie (en voel!) je al binnen 30 dagen.

Je spijsvertering bepaalt hoe je eruitziet en hoe je je voelt. Als je je eten goed verteert en alle voedingsstoffen die het bevat kunt opnemen, voel je je energiek en heb je een gezond gewicht. Wanneer dit proces hapert, bijvoorbeeld doordat je producten eet die niet bij je passen, wordt dat een ‘zwakke stofwisseling’ genoemd. Die kan vermoeidheid, ziekte of overgewicht veroorzaken. 

Dit is de kern van het boek Het hot belly dieet van ayurvedisch natuurarts Suhas Kshirsagar. Hij ontwikkelde een uitgebreid en diepgaand lifestyle-programma – gebaseerd op een combinatie van hedendaagse wetenschappelijke kennis en eeuwenoude ayurvedische wijsheid – waarmee je een zwakke stofwisseling kunt versterken.

De basis: bepaal je dosha

De eerste stap in dat programma is het vaststellen van je individuele mind-body-systeem, ook wel dosha of constitutie genoemd. Dat bepaalt hoe sterk je spijsvertering van nature al is en hoe je je maaltijd verteert. Daar kun je vervolgens je eet- en leefstijl op aanpassen, waardoor je stofwisseling (nog) krachtiger wordt. Weet je niet wat jouw dosha is? Doe deze test om te ontdekken welk lichaams- en persoonlijkheidstype je bent volgens de Ayurveda.

Zo versterk je je agni

In totaal kost het je dertig dagen om je spijsvertering te optimaliseren. Je besteedt in die periode veel aandacht aan vier ‘agni stimulerende leefstijlkeuzes’. Agni is het Indiase woord voor spijsvertering(svuur) en een van de belangrijkste en meest gebruikte begrippen in de ayurvedische gezondheidszorg.

Het gaat om deze vier leefstijlkeuzes:

  1. Eet producten die bij je passen en drink warme dranken: warme vloeistoffen stimuleren de spijsvertering. 
  2. Maak van je lunch de hoofdmaaltijd. Op dit moment van de dag is je spijsvertering het sterkst en kan het makkelijker grotere maaltijden verteren. 
  3. Ruim, door middel van een detox- of vastenkuur, het ‘spijsverteringsslijk’ op, afval dat zich in je lichaam heeft verzameld door een zwakke vertering. Om je optimale gewicht te bereiken, moet je je lichaam eerst een flinke reinigingsbeurt geven. 
  4. Neem geen tussendoortjes. Geef je spijsvertering regelmatig rust zodat de vorige maaltijd goed kan worden verwerkt. Dit voorkomt dat het hierboven genoemde spijsverteringsslijk ontstaat.

Als je deze vier leefstijlregels na die eerste dertig dagen integreert in je leven en daar een dagelijkse dosis beweging, meditatie en reflectie aan toevoegt, ben je volgens natuurarts Suhas Kshirsagar verzekerd van een blijvend vitaal, slank en gezond leven. Doen, dus!


Recept voor een sterke stofwisseling

Wilde rijst met venkel

(lunchgerecht, 2 porties, 60 minuten)

Rijstgerecht:

  • 125 gram wilde rijst
  • 1 (groene) appel
  • 1 knolvenkel
  • 1 hand ongebrande walnoten
  • 1 handje krenten
  • 1 (bloed)sinaasappel, sap

Dressing:

  • 1 citroen, sap
  • 1-2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • ¼ theelepel zeezout
  • 2-4 eetlepels venkelgroen, fijngehakt
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 360 gram bladpeterselie, fijngehakt

Laat de rijst 30 minuten weken in koud water. Spoel schoon en kook dan gedurende 30 minuten tot gaar. Laat afkoelen. Terwijl de rijst kookt: week de krenten in het sinaasappelsap. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in blokjes. Snijd de venkel in blokjes of in flinterdunne schijfjes. Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot goudbruin. Giet de krenten af en doe ze samen met de gekookte rijst, venkel, appel en walnoten in een kom. Meng alle ingrediënten voor de ­dressing en besprenkel het rijstgerecht ermee. Serveer direct.  

Zwak of sterk?

Hoe weet je of je een zwakke of sterke spijsvertering hebt? Simpel: wanneer je na het eten een dutje zou willen doen – de welbekende after dinner dip – is je spijsvertering zwak. Dit fenomeen heet postprandiale narcose en maakt dat je heel sloom wordt. Het verteren kost meer energie dan het je geeft. In het boek ‘Het hot belly dieet’ leer je welke producten passen bij jouw stofwisseling en wanneer je ze het beste kunt eten.

Beeld: Harold Pereira