Je rolt regelmatig je matje uit om aandacht aan je lichaam en geest te besteden, maar vergeet je je gezicht niet? Als je stress hebt, zie je dit namelijk snel terug in een onrustige of gevoeligere huid. Met deze gezichtsyoga-oefeningen zorg je voor een ontspannen én jongere uitstraling. 

Gezichtsyoga krijgt tegenwoordig steeds meer aandacht en wij snappen wel waarom. Je gezichtsspieren krijgen een enorme boost. Het wordt wordt daarom ook wel ‘facelift yoga’ genoemd. Met je handen en eventueel een guashasteen, geef je jezelf een gezichtsmassage.

Angela Kuipers geeft al jaren gezichtsyogales in haar eigen studio. Angela: ‘De gedachte achter gezichtsyoga is eigenlijk heel logisch. Je doet oefeningen om je lichaam gezond, sterk en flexibel te houden. Die aandacht heeft je gezicht ook nodig. Je gezicht heeft 43 spieren en je hals heeft 26 spieren. Stel je gezicht maar eens voor als een ballon. Je huid is de ballon en de lucht die erin zit zijn je spieren. Als je de ballon laat liggen, dan zal die verschrompelen. Gebruik je de spieren in je gezicht dus te weinig, dan zie je dit bijvoorbeeld terug in het volume van de huid en vormen rimpels zich eerder. Als je door spanning knopen in je gezicht hebt, dan gaat de conditie van de huid achteruit en krijg je sneller last van donkere kringen onder je ogen. Of je huid raakt uit balans.

Gezichtsyoga-oefeningen

Gezichtsyoga draait om oefeningen voor je gezicht die je helpen om te ontspannen en om je huid gezond en stevig te houden. Angela: ‘Je kunt de oefeningen aan het einde van de dag doen, tijdens je huidverzorging, als moment voor jezelf. Of bijvoorbeeld na afloop van je yogales. Hoe jonger je hiermee begint, hoe beter je de conditie van je gezicht op peil kunt houden.’

Deze vier gezichtsyoga-oefeningen kun je het best zittend uitvoeren. Ze geven je huid een ontspannen en jongere uitstraling. Liever een les bekijken? Dan is deze les van yogadocent Marjan van Lier heerlijk ontspannend. Je leert je hoe je je hoofd, nek én schouders masseert.  Fijn om even tussendoor te doen of na een lange werkdag.

Voorhoofd

Maak een C-vorm met je wijsvinger en duim. Plaats je wijsvingers op je voorhoofd langs de rand van je haarlijn. Plaats je duimen net boven je wenkbrauwen. Trek nu je huid strak zodat zich geen rimpels vormen op je voorhoofd. Hou je handen op hun plek en beweeg nu alleen je wenkbrauwen omhoog en omlaag. Dit is een vorm van weerstandstraining. Het is belangrijk dat je geen rimpels trekt, wanneer je je spieren gebruikt om je wenkbrauwen omhoog en naar beneden te brengen. Begin met maximaal 25 herhalingen en probeer het langzaam op te voeren naar 200 herhalingen.

Bovenooglid

Plaats je wijsvingers zachtjes horizontaal onder de bovenste rand van je oogkas. Hou je hoofd recht en kijk dan alléén met je ogen zo ver mogelijk omhoog. Zorg dat je hoofd daarbij niet meebeweegt. Knipper vervolgens heel snel met je ogen. Je voelt nu een activatie van je bovenooglid. Als het niet prettig voelt of pijn doet, kom je uit de houding. Begin met 10 seconden en probeer de duur van de oefening langzaam op te voeren naar twee keer een minuut.

Oogmassage

Kies een verzorgingsproduct dat geschikt voor je ogen is. Op de rand van je ogen zitten drukpunten. Die drukpunten werken verlichtend en gaan veroudering van de huid tegen. Druk met je wijsvinger op de binnenste ooghoek van je oog en de rand van je oogkas. Je voelt daar een kuil. Vervolgens druk je in een cirkelende beweging voorzichtig helemaal over de rand van de oogkas.

Nek

Breng wat olie aan op je nek en je hals. Draai met je vlakke hand cirkels vanaf je schouders en de onderkant van je nek naar de rand van je schedel. Gebruik eventueel de vlakke kant van je knokkels en maak draaiende bewegingen. Begin aan de achterkant van je nek en beweeg zo door naar de zijkant. Masseer niet te ver door naar de hals in verband met de aderen die daar lopen. Je kunt een denkbeeldige lijn voorstellen van je oorlel naar beneden, tot daar mag je masseren.