Toegeven aan je verlangens, genieten van zoet en van goed gezelschap. Het hoort bij deze feestmaand, maar hoort het ook bij een yogische leefstijl? Ja! Genieten van zoete recepten mag!
Misschien beoefen je al dertig jaar yoga, misschien ben je er pas net mee begonnen. Ongeacht hoe lang je yoga beoefent: je hebt ongetwijfeld een bepaald beeld in je hoofd van hoe een ‘echte yogi’ en een ‘goede yogabeoefening’ eruit horen te zien. Daarom oefen je iedere dag heel gedisciplineerd, je stapt steeds weer je mat op en ademt ook in de ingewikkeldste houdingen rustig door, je verdiept je in de yogische teksten, je probeert de Yamas en Niyamas (Patanjali’s beroemde richtlijnen voor gedrag) zo goed mogelijk toe te passen in je leven.
Desondanks blijf je een stemmetje in je hoofd horen dat je voortdurend vertelt dat je het niet goed genoeg doet, dat het altijd beter kan, dat je meer moet doen – of juist minder moet doen en meer moet zijn. Dat stemmetje kennen we allemaal. Dat stemmetje fluistert ons in dat ‘gezond niet zoet en lekker kan zijn’. En dat een intens verlangen naar iets wat vol van smaak is – heel zoet, romig, zout of vettig – verkeerd is. Daar mogen we als yogi niet aan toegeven. Want toegeven aan een verlangen is niet yoga. Toch?
Op deze manier houdt het stemmetje je weg bij genieten, en leidt het je richting schuldgevoel. En laat dat nou precies zijn waar yoga niet om draait! Ondanks dat discipline binnen de yogafilosofie zeker een belangrijke plaats inneemt, is het niet het enige wat van belang is en is het niet hetzelfde als schuldgevoel. Uiteindelijk dient discipline je vrijheid te geven: het helpt je keuzes te maken en het helpt je je focus te houden.
Yoga gaat echter net zo goed over vol overgave genieten, zelfcompassie en liefde voor jezelf. Wanneer je discipline het kunnen genieten van het leven in de weg staat, wordt yoga afzien. Je wordt dan steeds strakker en droger, wat ten koste gaat van je flexibiliteit en vreugde.
Vegan zoete recepten
Voor het geval dat je denkt dat op een yogisch verantwoorde manier genieten van zoete recepten gelijk staat aan heel mindful een enkele rozijn opeten en je al verdrietig wordt van dat idee: wees gerust. Het kan anders. Dat vond ook de Canadese auteur en studente Emily von Euw. Zij schreef een boek waarin desserts de hoofdrol spelen. Zij luistert naar haar lichaam en eet al jaren uitsluitend datgene waar ze zich naar eigen zeggen ‘vrolijk en sterk’ door voelt. De desserts die ze maakt, passen daarbij. Alle desserts in haar boek Rawsome vegan baking zijn plantaardig, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Belangrijker dan dat is dat al haar recepten er fantastisch uitzien en heerlijk smaken. Dus laat je oordelen los over wat een ‘perfecte yogi’ zou horen te eten en geniet van wat er is in dit leven, ook van toetjes, taart en chocola. Op die manier zorg je niet alleen goed voor jezelf, je komt ook nog eens dichter bij de kern van yoga.
Zoete recepten voor de decembermaand
Black Forest Cake
1 taart, 4 porties
Ingrediënten
taart
glazuur
extra feestelijkheid
Bereidingswijze
Avocado Towers met Dark Chocolate Mousse & Cinnamon Pistachios
1 toren, 1 tot 2 porties
Ingrediënten
Bereidingswijze
Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur: Emily von Euw
0 reacties
Geef je reactie