Heb je moeite met in slaap vallen of slaap je slecht door? Geleide meditatie voor het slapen gaan, kan je helpen ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen. In dit artikel lees je wat geleide meditatie is, hoe het werkt en hoe je er zelf mee kunt beginnen.

Wat is geleide meditatie?

Geleide meditatie is een vorm van meditatie waarbij je luistert naar een stem die je begeleidt tijdens de meditatie. De stem helpt je te ontspannen, je gedachten tot rust te brengen en je aandacht te richten op het huidige moment. Geleide meditaties zijn er in verschillende lengtes en stijlen, zoals mindfulness meditatie, visualisatie en bodyscan meditatie.

Welke voordelen heeft geleide meditatie voor het slapen gaan?

10 slaaptips voor yogi's

Door regelmatig geleide meditatie te doen voor het slapen, train je je geest en lichaam om te ontspannen. Dit kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en beter door te slapen.

In een wetenschappelijk experiment werden deelnemers over twee groepen verdeeld. De ene groep deed aan meditatie en de andere groep niet. Na afloop bleek de groep die aan meditatie deed makkelijker in slaap te vallen en vervolgens ook beter te slapen dan de andere groep. Dit komt doordat geleide meditatie voor het slapen gaan je helpt om:

  • Stress en spanning los te laten die je overdag hebt opgebouwd;

  • Je gedachten tot rust te brengen en piekergedachten los te laten;

  • Je lichaam te ontspannen en een gevoel van kalmte te creëren;

  • In het huidige moment te zijn in plaats van bezig te zijn met het verleden of de toekomst.

Hoe begin je met geleide meditatie?

Meditatie

Je kunt op verschillende manieren beginnen met geleide meditatie voor het slapen gaan:

  1. Zoek een geleide meditatie die bij je past. Kies een meditatie die de juiste lengte en stijl voor jou heeft. Zorg ervoor dat je de stem van diegene die de meditatie leidt prettig en rustgevend vindt. Experimenteer met verschillende soorten geleide meditaties en vind degene die het beste voor jou werkt om in slaap te vallen.

  2. Creëer een ontspannen omgeving. Zorg voor een rustige, donkere slaapkamer op een comfortabele temperatuur. Gebruik eventueel een slaapmasker of om prikkels te verminderen.

  3. Neem de tijd voor jezelf. Plan elke avond 10-20 minuten in om te mediteren voor het slapen gaan. Zet je telefoon op stil en laat de mensen in je omgeving weten dat je niet gestoord wilt worden.

  4. Vind een comfortabele houding. Ga op je rug liggen met je armen naast je lichaam en je benen recht of licht gebogen. Gebruik een kussen onder je hoofd en knieën als dat prettig voelt.

  5. Focus op de geleide meditatie. Start de geleide meditatie en volg de instructies. Als je gedachten afdwalen, breng dan vriendelijk je aandacht terug naar de stem en de meditatie.

  6. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf. Als je leert mediteren is het normaal dat je gedachten afdwalen. Met regelmatige oefening zul je steeds beter kunnen ontspannen en in slaap vallen.

Soorten geleide meditaties voor het slapen gaan

Er zijn verschillende soorten geleide meditaties die je kunt proberen voor het slapen gaan:

Mindfulness meditatie

Bij mindfulness meditatie breng je je aandacht naar het huidige moment. De geleide meditatie kan je bijvoorbeeld vragen om je te focussen op je ademhaling, lichaamssensaties of geluiden om je heen.

Visualisatie meditatie

Visualisatie meditatie maakt gebruik van beelden om je te helpen ontspannen. De geleide meditatie kan je bijvoorbeeld door een rustgevend landschap leiden, zoals een strand, bos of bergweide.

Bodyscan meditatie

Bij een bodyscan meditatie breng je je aandacht systematisch naar verschillende delen van je lichaam, van je tenen tot je hoofd. Tijdens een bodyscan meditatie wordt vaak gevraagd om spanning los te laten en elk lichaamsdeel zwaar en ontspannen te laten voelen.

Bodyscan meditatie

Geleide meditatie voor het slapen gaan proberen

In deze avondmeditatie praat Sandra van Nispen je met haar fijne stem in slaap.

Probeer Yoga by Happinez 14 dagen gratis.

Geleide meditatie voor het slapen gaan kan een krachtig hulpmiddel zijn om beter te slapen en overall welzijn te kunnen verbeteren. Door elke avond een de tijd te nemen om te ontspannen en te mediteren, kun je gemakkelijker loslaten wat je die dag bezighield en rustig in slaap vallen. Geef het een kans en ervaar zelf de voordelen van geleide meditatie voor het slapen gaan.