Vakantie? Heerlijk! Maar de reis ernaartoe stelt je vaak voor een flinke health uitdaging. Met deze tips van holistisch retreat chef Hayley North en ayurvedisch behandelaar Victoria Hyndman blijf je energiek en in balans.

We weten dat de reis net zo belangrijk is als de bestemming. Helaas kunnen tijdsverschil, airconditioning en reizen met grote snelheid zorgen dat je tijdens je reis uit evenwicht raakt. Hoe sneller we bewegen hoe meer ā€˜luchtā€™ we immers verzamelen. Dat gebeurt in de auto, bus en trein, maar helemaal als we met het vliegtuig reizen. Je beweegt niet alleen snel, er raast wind langs het toestel en je bent hoog in de lucht. Daardoor droogt je huid meer uit, ben je sneller winderig en voel je je kouwelijk, vertelt ayurvedisch behandelaar Victoria Hyndman. ā€˜De Ayurveda, een eeuwenoude gezondheidsleer, kent eĢeĢn gouden regel: het tegenovergestelde balanceert. Ben je in beweging, hoog, droog en koud? Dan heb je aarding, vocht en warmte nodig!ā€™

Door maaltijden te eten die vochtig, aardend en verwarmend zijn, kom je met een helder hoofd en energie op je bestemming aan. Je stoelgang is niet ontregeld, je hebt weinig last van tijdsverschil en je kunt snel settelen. Soepen, stoofpotjes met zoete aardappel en havermoutpap werken balancerend. Maar rauwe groenten en vruchten zoals in salades
of droge producten als crackers, chips en droge nootjes verergeren alleen maar de droogte, kou, winderigheid en jetlag. Victoria adviseert niet alleen om deze producten tijdens je reisdag te mijden, maar ook op de dag voor vertrek en de dag na aankomst.

 


WRAPS MET WILDE RIJST, AVOCADO, SPINAZIE EN BIETJES

Spelt en bieten zorgen dat je, ondanks het reizen met snelheid of op hoogte, met beide benen op de grond blijft staan. De avocado helpt uitdroging te voorkomen en houdt je huid stralend.

3-4 porties, 30 minuten

Ingrediƫnten

  • 130 gram volkoren speltmeel
  • 1ā„4 theelepel zout
  • 1ā„4 theelepel bakpoeder
  • 25 ml gesmolten kokosolie
  • 60 ml warm water
  • 1 gekookte biet
  • 1 eetlepel bietensap
  • 65 gram wilde rijst
  • 1 handvol spinazie
  • 1 avocado
  • zwarte peper, zeezout en sesamolie naar smaak

Benodigdheden

  • oven
  • ovenschaal
  • blender of keukenmachine

Bereidingswijze

Snij de gekookte biet in reepjes en bewaar 1 eetlepel van het sap. Meng meel, zout en bakpoeder. Voeg de kokosolie, bietensap en water toe en meng tot een bal (gebruik eventueel een deegmixer). Verdeel het deeg in 4 ballen en maak deze met je palm plat. Plaats op bakpapier en bedek met een schone theedoek. Laat 15 minuten staan. Kook ondertussen de wilde rijst en breng op smaak met zout en peper. Was de spinazie schoon en laat uitlekken. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot 4 wraps van gemiddelde grootte. Verwarm de koekenpan. Bak de wraps aan elke kant tot er grote luchtbellen ontstaan. Laat ze afkoelen tussen een schone theedoek. Snij de avocado in smalle reepjes. Verdeel de rijst, spinazie, biet en avocado over de wraps en bestrooi met sesamolie en peper. Rol de wraps op en pak in met aluminiumfolie.

Lees meer over tips vanuit de Ayurveda voor de zomer.

Tekst: Kyra de Vreeze. Fotografie: Harold Pereira. Styling: Nicole de werk. Foodstyling: Nawal Batoun