Toegeven aan je verlangens, genieten van zoet en van goed gezelschap. Het hoort bij deze feestmaand, maar hoort het ook bij een yogische leefstijl? Ja! Genieten mag, vinden wij. Deze heerlijke dessertrecepten van Emily von Euw, van de blog This Rawsome Vegan Life zijn wel heel bijzonder. Ziet het er niet feestelijk uit? 

Deep Dish Chocolate Peanut Butter Ice-cream Cake

Deep Dish Chocolate Peanut Butter Ice-cream Cake

1 taart, 10 tot 12 porties  
Ingrediënten:

Korst

  • 84 gram hennepzaadjes  
  • 56 gram lijnzaad
  • 3 eetlepels cacaopoeder  
  • 175 gram ontpitte dadels 

Vulling

  • 3 gepelde en bevroren bananen
  • 175 gram ontpitte dadels
  • 290 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 30 gram cacaopoeder  
  • 250 ml water of plantaardige melk, of zoveel als je nodig hebt
  • 2 eetlepels pindakaas

Extra feestelijkheid

  • 2 eetlepels (rauwe) chocoladesaus
  • 2 eetlepels notenpasta naar keuze 
Werkwijze:
  1.  
    Maak eerst de korst. Hiervoor maal je de hennepzaadjes, het lijnzaad en het cacaopoeder in een foodprocessor tot zich een grof meel vormt. Voeg nu de dadels toe en meng tot een kleverig deeg. Druk dit deeg in een taartvorm met een diameter van ongeveer 23 cm (iets groter of kleiner is ook prima). Zorg ervoor dat je het deeg goed verdeelt over de bodem en de zijkanten van de taartvorm. Zet de vorm met het deeg in de koelkast.
  2. Maak nu de vulling. Doe hiervoor alle ingrediënten in een krachtige blender of in de foodprocessor. Begin met de kleinste hoeveelheid water of plantaardige melk en voeg alleen meer toe als dat nodig is. Meng tot een romig, glad geheel.
  3. Schep de vulling in de korst. Je kunt ervoor kiezen chocoladesaus en/of notenpasta over de taart te verspreiden, maar dat is niet noodzakelijk.
  4. Zet de taart een nachtje in de vriezer, of in ieder geval tot de vulling grotendeels bevroren is. Je kunt de taart voordat je ’m serveert kort laten ontdooien, zodat hij wat romiger is. 

Black Forest Cake 

1 taart, ongeveer 4 porties 
Ingrediënten:

Taart:

  •  100 gram rauwe pecannoten 
  •  263 gram ontpitte dadels
  •  1 eetlepel cacaopoeder 
  •  ½ theelepel vanille-extract 
  •  snufje zout

Glazuur:

  • 254 gram ongebrande, ongezouten cashewnoten  
  • 79 ml kokosmelk
  • 59 ml gesmolten kokosolie
  • 85 gram vloeibaar zoetmiddel naar keuze (zoals ahornsiroop of rijststroop) 

Extra feestelijkheid:

  • een handje vol kersen
  • rauwe of pure chocoladekrullen of -snippers
Werkwijze:
  1. Maak eerst de taart. Hiervoor maal je de pecannoten tot meel in een foodprocessor. Voeg de overige ingrediënten voor de taart toe en meng in de foodprocessor tot zich een kleverig deeg vormt.
  2. Verdeel dit deeg in twee porties en duw iedere portie in de grootste ronde koekjesvorm die je in huis hebt. Op deze manier maak je twee lagen voor je taart. Als je de lagen te dik vindt, kun je het deeg in meerdere porties verdelen en dus ook meerdere lagen maken.
  3. Leg de lagen van de taart in de koelkast terwijl je het glazuur bereidt. 
  4. Om het glazuur te maken, doe je alle ingrediënten voor het glazuur in een foodprocessor of krachtige blender.
  5. Meng tot er een zeer gladde massa ontstaat. Als je de cashewnoten twee tot drie uur van tevoren in water weekt en vervolgens afspoelt voordat je ze in de foodprocessor of blender doet, kan dit voor een nog gladder glazuur zorgen.
  6. Zet het glazuur één of twee uur in de koelkast om op te stijven. 
  7. Als het glazuur dik genoeg is om mee te werken, smeer je een deel van het glazuur op de bovenkant van je eerste laag taart.
  8. Leg de tweede laag hier bovenop en smeer ook hier een deel van het glazuur op. Als je meer dan twee lagen taart hebt gemaakt, herhaal je deze stap. 
  9. Breng vervolgens het glazuur aan op de zijkanten van de taart. Je kunt de taart in de koelkast zetten tot het tijd is voor het dessert, maar je kunt ’m ook meteen opeten. 
  10. Vlak voordat je de taart serveert, leg je de kersen op en rondom de taart en strooi je de chocoladekrullen of -snippers op de taart. 

Avocado Towers met Dark Chocolate Mousse & Cinnamon Pistachios

1 toren, 1 tot 2 porties
Ingrediënten:

Avocado-lagen

  • 1 rijpe avocado

Chocoladepasta

  • 1 banaan
  • 1 flinke eetlepel cacaopoeder
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 1⁄4 theelepel vanille-extract

Extra feestelijkheid

  • 1⁄4 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel grof gehakte rauwe pecannoten
  • 1 eetlepel grof gehakte rauwe pistachenoten
Werkwijze:
  1. Maak eerst de chocoladepasta. Meng alle ingrediënten voor deze laag in een krachtige blender tot je een glad geheel hebt. Zet in de koelkast en laat ongeveer 30 minuten opstijven.
  2. Roer ondertussen de noten en kaneel in een kom door elkaar.
  3. Schil vervolgens heel voorzichtig de avocado en snijd deze horizontaal in dikke plakken. Verwijder de pit zodra je deze tegenkomt. Zorg ervoor dat je de volgorde van de plakken onthoudt.
  4. Haal de chocoladepasta uit de koelkast en smeer hiervan steeds een beetje op een plak avocado. Begin met de onderste plak, leg daarop de volgende en ga zo door tot de chocoladepasta en avocadoplakken op zijn.
  5. Duw voorzichtig de noten tegen de buitenkant van je toren aan. Eet de avocadotoren direct op.

Receptuur en fotografie: Emily von Euw, thisrawsomeveganlife.com