Eten voor een ontspannen geest, het kan! Stofjes als tryptofaan, magnesium en vitamine B5 werken stress verlagend. Als je groenten en andere rijke voeding op de goede manier bereidt, benut je deze werking optimaal. En natuurlijk doet lekker en met aandacht eten sowieso wonderen.

‘In onze maatschappij is stress onvermijdelijk,’ zegt Dale Pinnock. Deze voedingsexpert noemt zich ‘The medicinal chef’ en schreef onder meer boeken over de rol van voeding bij angst, depressie en hart- en vaatziekten. ‘Maar je kunt wel iets doen tegen het negatieve effect dat stress heeft op je lichaam. Dat effect is op verschillende manieren te beïnvloeden en een van de belangrijkste is door middel van voeding.’

Stress verlagende voedingsstoffen

Bepaalde voedingsstoffen maken je gejaagd, prikkelbaar en hyper, andere zorgen voor rust en focus. Een van de bekendste anti-stress stofjes is tryptofaan. Je lichaam kan zelf geen tryptofaan aanmaken en is voor de aanvoer ervan afhankelijk van wat je eet. Wanneer je producten eet waar veel tryptofaan zit, maken je hersenen serotonine aan. Dit lichaamseigen stofje ken je misschien als ‘het gelukshormoon’. Het zorgt ervoor dat je je opgewekt maar ook kalm, ontspannen of slaperig voelt. Tryptofaan zit onder andere in haver, linzen, banaan en zoete aardappel. Door deze producten te eten, stimuleer je ontspanning.

Maar tryptofaan eten is niet genoeg. Je moet het ook goed kunnen opnemen. Pas dan wordt er voldoende serotonine aangemaakt en ervaar je het rustgevende effect. Eet tryptofaanrijke producten, zoals een banaan, daarom liefst op een lege maag en op zichzelf. Liever dus simpelweg uit het knuisje dan verwerkt in een eiwitrijke smoothie.

Stress verlagend: magnesium

Ook magnesium staat bekend om zijn stress verlagende effect. Heb je een tekort aan dit mineraal, dan zorgt dat voor een gespannen, hyperactief of rusteloos gevoel. Ook verkrampte en trillende spieren zijn bekende symptomen. Een magnesiumtekort ontstaat heel makkelijk wanneer je kampt met chronische stress. Door de spanning scheidt je lichaam grote hoeveelheden van dit mineraal uit. Dit tekort zorgt er op zijn beurt voor dat je gevoel van spanning stijgt.

Spinazie, pompoenpitten, cacao, avocado en rauwmelkse, grasgevoerde yoghurt bevatten stuk voor stuk een hoge dosis magnesium. Door de magnesiumrijke producten te verwarmen wordt het mineraal beter opgenomen in het lichaam. Ook goed kauwen en je eten fijnsnijden in een blender zorgen voor een verhoogde opname. Het drinken van frisdrank, koffie en zwarte thee heeft juist een nadelig effect.

Stress verlagend: Vitamine B5

Vitamine B5 wordt zelfs de anti-stressvitamine genoemd. Het zorgt er namelijk voor dat je fysiek beter met stress kunt omgaan. Het maakt dat er energie beschikbaar komt zodat je hersenen optimaal kunnen werken. Daardoor kun je geestelijk beter presteren, mentaal flexibeler zijn en een helderder hoofd krijgen. Om die redenen zou je vitamine B5 zelfs ‘de yoga-vitamine’ kunnen noemen.

Om je te wapenen tegen de lichamelijke gevolgen van stress, kun je avocado, zonnebloempitten, eieren, broccoli en linzen eten. Maar de vitamine wordt pas echt goed opgenomen als je ook de andere B-vitaminen binnenkrijgt. De B’s zijn namelijk een team en werken samen. Eet daarom ook bonen, granen, noten en edelgistvlokken.

Door op deze manier bewust te eten, kan je maaltijd een deel worden van een relaxte levensstijl. Adem je kalm, beweeg je kalm én eet je kalm.’


Stress verhogend

  • Koffie
  • Zwarte thee
  • Alcohol
  • Frisdrank
  • Suiker en suikerrijke producten
  • Geraffineerde graanproducten zoals witte pasta
  • Extreem pittig eten
  • Grote maaltijden
  • Eten dat veel tafelzout bevat
  • Kleurstoffen en chemische toevoegingen

Stress verlagend

  • Volle granen
  • Wortelgroenten als zoete aardappel en biet
  • Zeewier
  • Zonnebloempitten
  • Amandelen
  • Avocado
  • Linzen
  • Broccoli
  • Haver
  • Banaan
  • Bladgroenten
  • Groene kruiden

Havermoutpap met rozenblaadjes, kardemom en pistachenootjes

stress verlagend havermoutpap

Haver is rijk aan tryptofaan, wat je helpt om ‘het gelukshormoon’ aan te maken. Dit geeft een blij en rustig gevoel.

1 persoon, ontbijt of lunch, 10 minuten

Ingrediënten:
  • 4 kardemompeulen
  • 70 g havermout
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 tl rozenwater
  • 4 druppels eetbare rozenolie
  • 2 el gestampte pistachenootjes
  • honing of agavesiroop (optioneel)
  • rozenblaadjes, als versiering (optioneel)
Bereiding:
  1. Kneus de kardemompeulen met de achterkant van een lepel en doe ze met de havermout en kokosmelk in een pan.
  2. Laat ongeveer 8 minuten koken terwijl je roert, tot de havermout gaar is. Je kunt er op dit punt een scheutje water bij doen om de pap iets dunner te maken.
  3. Roer het rozenwater erdoor en meng alles goed.
  4. Schep de pap in een kom en maak hem af met de gestampte pistachenootjes en als je wilt een scheutje honing of agavesiroop en een paar rozenblaadjes.

Meer relax-recepten?

Eet jezelf gezond, met 80 geneeskrachtige recepten van Dale Pinnock, is verschenen bij uitgeverij Carrera Culinair, € 29,95, ISBN 9789048822348.

Beeld: Martin Poole, Recept: www.dalepinnock.com