Als je weet waar je chakra’s zich bevinden, kun je gerichte oefeningen doen om ze weer in balans te brengen. Voel je je bijvoorbeeld — letterlijk of figuurlijk — wat wankel en uit balans? Dan is het tijd om het eerste chakra te verkennen. Dit chakra staat ook wel bekend als het wortelchakra of Muladhara en vormt de basis van ons energiesysteem.

Wat is een chakra?

Chakra’s zijn energiecentra in je lichaam, plekken waar volgens de chakra-filosofie energie in je lichaam samenkomt. Ze worden in het hindoeïsme beschreven als kolkende, ronddraaiende wielen van energie, chakra betekent dan ook ‘wiel’ of ‘rad’ in Sanskriet.

Je hebt wel meer dan honderd chakra’s, maar zeven hoofdchakra’s. Deze lopen van je kruin naar je staartbeen, langs de as van je wervelkolom. Als je chakra’s in balans zijn, kan de energie vrij door je lichaam stromen. Voel je een disbalans? Dan kan het goed zijn om te verkennen welke chakra wat extra aandacht verdient.

Tip: doe ook eens de test ‘zijn jouw chakra’s in balans?‘ om te ontdekken welke chakra’s aandacht behoeven!

Alles over je eerste chakra

Waar zit je eerste chakra?

Het eerste chakra zit ongeveer ter hoogte van je stuitbeen, daar waar de energie je lichaam in kan stromen als je op de yogamat zit. Het wordt ook geassocieerd met alles wat je stabiliteit geeft; je handen, voeten en bekken.

Chakra kleur en stenen

De zeven chakra’s zijn elk verbonden met een andere kleur en zouden in balans gebracht kunnen worden met stenen in dezelfde kleur. De kleur die hoort bij het eerste chakra is rood. Bij dit chakra horen dus ook rode edelstenen zoals rode jaspis, tijgeroog, granaat en robijn.

Voeding

Het eerste chakra vraagt om ‘aardse’ voeding, dingen die dicht bij de grond groeien. Denk aan wortelen, pompoenen, pastinaken en gember. Ook rode voeding helpt je meer stabiliteit en kracht te vinden zoals granaatappels, rode appels, rode bietjes en rode paprika’s. Ook voeding die wat zwaarder is (en je dus wat meer ‘naar de aarde trekt’) versterkt het eerste chakra. Daar vallen peulvruchten en noten onder.

Lees hier meer over voeding om je chakra’s te openen >

Symbool en mantra

Elk chakra heeft een symbool dat erbij past. Voor het eerste chakra is dat een lotus met vier bladeren. In het midden van dit symbool vind je een mantra — voor het eerste chakra is dat ‘Lam’ – Ik ben. Herhaal dit mantra een aantal keer om je wortelchakra te activeren.

Kenmerken van een (dis)balans in het eerste chakra

Wanneer het eerste chakra uit balans is, kun je je angstig, onzeker of gedesoriënteerd voelen. Fysieke symptomen zoals problemen met de benen, voeten of darmen (zoals diarree of obstipatie) kunnen ook wijzen op een disbalans in het chakra.

Een gebalanceerd eerste chakra zou juist zorgen voor:

  • Gevoel van veiligheid en geborgenheid
  • Vertrouwen in jezelf en je omgeving
  • Goede verbinding met de aarde en je lichaam

Yoga-oefeningen voor het eerste chakra

De oefeningen die bij dit eerste chakra passen zijn oefeningen die je aarden. Ze zijn gericht op het opnemen van energie vanuit de grond. Denk aan:

Wil je een yogales volgen, specifiek gericht op je eerste chakra? Nanda van Praag heeft een fijne reeks opgenomen. In deze les ga je gronden, aarden en support, geduld en tolerantie (voor jezelf) voelen en ontwikkelen. Nanda leert je vanuit kracht en vertrouwen geworteld te zijn in de wereld.

Naar de chakrareeks van Nanda van Praag >

Chakra meditatie

Je kunt je eerste chakra ook in balans brengen met een chakra-meditatie. Voor je eerste chakra focus je je op de plekken waar je lichaam de aarde raakt, je voeten, knieën of billen. De geleide meditatie van Seth Kamphuis neemt je mee door de zeven energiecentra van je lichaam.

Ontdek de chakrameditatie >

Meer weten over chakra’s? Bekijk ook: