Typ op Instagram ‘healthy food’ in en je stuit ongetwijfeld op de prachtige foto’s van Bettina Campolucci Bordi. Met een goedgevulde kom in haar handen en vrolijkgekleurde sokken aan haar voeten. Haar allereerste kookboek noemde ze niet voor niets: Happy Food. Eten is er volgens Bettina om een glimlacht op je gezicht te toveren. En dat doen deze twee plantaardige recepten.
Ze heeft een simpel idee over eten: het moet ons gelukkig maken. De eigenaresse van de website www.bettinaskitchen.com, Bettina Campolucci Bordi, vertelt: ‘Bij sommige mensen begint de liefde voor eten al wanneer ze ontdekken hoe mooi ingrediënten kunnen zijn. Of hoe prachtig een met zorg opgemaakt bord eruit kan zien. Voor anderen begint die liefde na de eerste hap, door de smaakexplosie in hun mond. Hoe dan ook, eten is er om een glimlach op je gezicht te toveren.
Ze ervoer zelf hoe gelukkig eten kan maken. Op 26-jarige leeftijd kreeg de half Noorse, half Deens-Bulgaarse te horen dat ze aan een ernstige vorm van PCOS en endometriose leed. Het was zo goed als uitgesloten dat ze ooit zwanger zou worden. Bettina was volledig van slag door het nieuws. Ze stopte met haar drukke baan als event manager en begon met het organiseren van health retreats. Door haar passie voor eten stond ze al gauw zélf in de keuken van die retraites. Ze verdiepte zich in food blogs en leerde zichzelf de heerlijkste plantaardige, glutenvrije en suikerarme maaltijden bereiden.
Een klein wonder geschiedde. Na zeven maanden veganistisch koken en eten ontdekte Bettina dat ze toch zeker in verwachting was. ‘Ik wil niet zeggen dat het door mijn veranderde eetpatroon komt. Maar dat ik mij veel gezonder voel sinds mijn dieet uit meer vruchten, groenten en plantaardige producten bestaat, dat is een feit.’ Ook haar maagproblemen verdwenen. Ondanks haar voorkeur voor plantaardige voeding noemt ze zichzelf geen vegan. Dat is een te limiterende term voor de chef die liever in eindeloze mogelijkheden denkt dan in beperkingen. ‘Ik zal nooit beweren dat je door mijn recepten slanker wordt of een stralende huid krijgt. Ik beloof je wel dat je je lichamelijk en geestelijk gevoed voelt na het eten van mijn sticky toffee-pudding.’
Bettina is ervan overtuigd dat haar manier van koken voor iedereen is weggelegd: van oma’s en studenten tot drukke carrièremakers en met allergieën worstelende gezinnen. ‘Het is mijn missie om met de gewoonste ingrediënten en de simpelste technieken, de heerlijkste gerechten te maken.’ Zo simpel is dat gelukskoken dus. Simpel, happy en nog helend ook.
Happy Food recepten van Bettina
Koreaanse pannenkoek met groente en tamaridressing
1 grote pannenkoek, 15-20 minuten
Ingrediënten
Voor de pannenkoek
Voor de dressing
Toppings (optioneel)
Bereidingswijze
Een heel gemakkelijk en veelzijdig gerecht – lekker als voorgerecht, om te delen of als snelle maaltijd na een lange werkdag.
Gegrilde chili-ananas met gemengde bladgroenten en Marie-Rose saus
4 porties, 30 minuten
Ingrediënten
Voor de gepofte quinoa
Voor de gegrilde ananas
Voor de Marie-Rose saus
Voor de salade
Bereidingswijze
Fotografie: Nassima Rothacker
0 reacties
Geef je reactie