Sapkuren, vasten, kuren met supplementen, klei of klysma’s: er is een uitgebreide markt op detoxgebied. De westerse wetenschap gelooft er niet zo in, omdat de werking van de meeste methoden en supplementen niet wetenschappelijk is bewezen. Volgens het Voedingscentrum kan eens extra op je voedingsgewoonten letten natuurlijk geen kwaad, maar hebben we zelf al een prima ontgifter: de lever. Hoe zit dat precies?
De essentie van detoxen is inderdaad je lever en nieren ondersteunen bij hun opruimwerk. In de Indiase gezondheidsleer Ayurveda wordt aan detoxen wel degelijk waarde gehecht. Bijvoorbeeld in de vorm van een wekelijkse sapdag, of een kuur van een week.
De medicinale werking van kruiden is wetenschappelijk niet heel goed onderzocht, schrijft journaliste Hanny Roskamp in een blog op holistik.nl, op een aantal na. Van deze drie is aangetoond dat ze de lever daadwerkelijk helpen met ontgiften: mariadistel (Silybum marianum), geelwortel oftewel kurkuma, en kappertjes en de kappertjesplant (Capparis spinoza).
Je kunt het ontgiftingsproces van het lichaam ondersteunen met kruiden, maar ook door bijvoorbeeld een afgestemde yogapratice te doen (zoals deze 3 fijne oefeningen), of door je dieet voor een paar dagen aan te passen. Yogadocente Myrna van Kemenade geeft ook detoxworkshops. Myrna: ‘Ik beschouw detoxen als een ‘reset’, op verschillende niveaus. Het is zeker niet alleen: “Ik ga minder eten en daardoor val ik af”. Ja, dat kan gebeuren en dat helpt om je prettiger en lichter te voelen. Maar detoxen is net zo essentieel voor je gezondheid op mentaal en emotioneel niveau.’
Onthou dat detoxen draait om lief zijn voor je lever, en voor jezelf. Het hoeft niet heftig, extreem of lang, het mag mild en vriendelijk. Maak er wat ruimte voor in je agenda: dit is me-time.
0 reacties
Geef je reactie