De Ploeg is een echte mood stabilisator en boost je energie. Niet voor niets een favoriete houding uit de series van yogagoeroe B.K.S. Iyengar. Maar… je moet ‘m wel correct uitvoeren.
Sommige mensen krijgen hoofdpijn na het beoefenen van de Ploeg (Halasana), anderen een grote glimlach. Anatomie expert Christel Jansen legt uit hoe dat zit.
‘In de klassieke Ploeg zijn de benen gestrekt en raken de voeten de grond. Je kunt het beeld voor ogen houden van een ploeg waarbij je tenen als het ware voren trekken in de aarde. De houding is te vergelijken met een zittende vooroverbuiging; een combinatie van heup- en rugbuiging, waar in de Ploeg ook nog een geforceerde buiging van de nek bij komt.
Een soepele rug en soepele heupen zijn een eerste vereiste voor deze houding, net als lange hamstrings en bilspieren. De Ploeg is een intensieve buiging van de wervelkolom, met name in het nekgebied. Het is daarom belangrijker om de schouderbladen en het nek- en borstdeel van de wervelkolom (de cervicale en thoracale wervels) in een goede stand te houden dan de tenen aan de vloer te krijgen. Dit betekent dat je je rug zo recht mogelijk moet maken. Probeer je uit alle macht je voeten aan de grond te krijgen, dan kan dat hoofdpijn veroorzaken of een gevoel van kortademigheid, doordat er te veel druk komt op de onderkant van het borstbeen of op de keel.
Je kunt verschillende dingen doen om jezelf niet te forceren in de houding. Leg bijvoorbeeld een in vieren gevouwen deken onder je schouders, zodat je nek en hoofd lager zijn dan je schouders. Of volg het advies van Geeta Iyengar, dochter van, op: ‘Bij te veel vetvorming op de buik of de dijen of in geval van hoofdpijn, migraine, ademproblemen, een hoge bloeddruk of als de zenuwen rust behoeven, moet de Ploeg geoefend worden met de benen rustend op een stoel, de armen gestrekt boven het hoofd en de ogen open. De dijen moeten helemaal over de stoel vallen.
Dit haalt de druk van het middenrif en het gevoel van lichtheid uit het hoofd.’ Na geduldig oefenen zullen je voeten vanzelf zakken en ga je de weldadige effecten van deze houding ervaren. Want de Ploeg wordt zelfs aangeraden bij hoofdpijn en vermoeidheid. De houding kalmeert het brein en de zenuwen, geeft verlichting bij opvliegers en problemen met de urinewegen en is herstellend bij menstruatieproblemen. Hoewel het beter is deze houding niet te doen tíjdens de menstruatie, en ook niet als je een hoge bloeddruk hebt of rugklachten.’
Is de Ploeg voor jou een gruwel of een genot?
6 reacties
Geef je reactie
Ik word tijdens de ploeg misselijk. Daarom voor nu nog een gruwel.
Zijn er tips om dit te voorkomen?
Ik heb een grote boezem en kan daardoor niet fijn ademen in deze asana. Heeft iemand tips?
Ik ben dol op de ploeg!
Voor mij geen fijne houding. Mijn schildklier is vergroot en dat voelt altijd benauwend. De beschrijving van de uitoefening met de stoel is mij niet helemaal duidelijk. Zou daar een plaatje bij kunnen?
Ik vind het op zich fijn om te doen red het nog niet helemaal maar gaat de goede kant op. Iemand tips o goed terug te komen ik rol langzaam terug maar krijg to h vaak last van mijn rug
Langzaam terugrollen met ronde rug en je handen steviger in de grond gedrukt, daarmee geef je een beetje tegendruk, zodat je langzaam kunt afrollen.