De klassieke Zonnegroet binnen yoga is niet voor iedereen haalbaar, zoals voor mensen met Parkinson. De serie, en andere yogahoudingen, kunnen net wat te intens zijn. Dominique Prins (53) kan het weten. Zij kreeg vier jaar geleden de diagnose. Daarom heeft ze samen met Marjan Overdiep, oprichter van Yoga4Parkinson, speciaal de ParkinZonnegroet ontwikkeld.

Een andere soort Zonnegroet

De ParkinZonnegroet is een laagdrempelige reeks houdingen geïnspireerd op Zonnegroet A. Marjan vertelt: ‘Door Parkinson wordt je lichaam strammer en krijg je balansproblemen. Sommige asana’s, zoals de Neerwaartse Hond en de Plank of bewegingen die snel van hoog naar laag gaan, zijn daardoor minder goed haalbaar. In deze serie zijn bepaalde houdingen aangepast, zodat het voor iedereen uitvoerbaar is.’

Er waren een paar voorwaarden waaraan de ParkinZonnegroet moest voldoen. De aangepaste serie moest prettig zijn en zoveel mogelijk baat hebben bij mensen met Parkinson, met houding die symptomen dragelijker maken en zelfs verbeteren.
In de serie is gebruik gemaakt van onder andere rek- en strekhoudingen om houdingen te versoepelen, balanshoudingen voor het evenwicht en de parkinsontherapie LSVT-BIG; grote en krachtige bewegingen.

Yoga voor mensen met Parkinson

Het doel van Yoga4Parkinson is om mensen weer vertrouwen te geven in hun lichaam. En yoga helpt daar enorm bij. Doordat je van yoga fysiek sterker en flexibeler wordt, kunnen bekende Parkinson-symptomen zoals trillen of stijfheid verminderen. Ook brengt het lichaam en geest meer in balans. Dominique: ‘Rekken en strekken en voor- en achteroverbuigingen hebben een gunstige invloed op de soepelheid van de rug. Daar hebben Parkinsonpatiënten veel baat bij.

De ParkinZonnegroet uitgebeeld

Hieronder zie je hoe je de ParkinZonnegroet kunt uitvoeren. Kijk op yoga4parkinson.nl voor meer informatie over het beoefenen van yoga met Parkinson.

ParkinZonnegroet

Dit is een ingekort versie van een eerder verschenen artikel in ons magazine.