Ongegeneerd meeblèren met Isn’t she lovely van Stevie Wonder én een mierzoete speculaascake met zoute karamel bakken. Zoet mag best wel eens swingen in de keuken, vindt vegan bakster en muziekliefhebster Emma Herngreen. En dat kunnen we op herfstachtige dagen wel gebruiken. Leef je uit met deze comfortfood recepten.

comfortfood-emma-herngreen

‘Eten is onlosmakelijk met je stemming verbonden. Sterker nog, voor elke stemming is passend eten te vinden,’ zo zegt de 24-jarige vegan bakster en schrijfster van het Funky Vegan Bakboek Emma Herngreen. Maar niet alleen eten, ook muziek is gekoppeld aan je mood. Een liedje of genre kan je blij of juist melancholisch maken. En een bepaald gerecht, al dan niet in combinatie met een bepaalde playlist, kan je de ultieme comfort bieden.

Zoals muziek ook lekker zoet kan zijn, betekent comfortfood voor Emma toch echt gewoon lekker met suiker. ‘Op mijn zoektocht naar veganistische bakrecepten stuitte ik op een constante en hardnekkige link tussen veganisme en ‘healthy food’. Er heerst een beeld dat vooral heel veel ‘niet meer mag’ wanneer je vegan bakt en dat is jammer. Suiker, vet en romigheid; het is niet duivels en hoeft niet steevast door een gezonde variant vervangen te worden. Glutenvrije, suikervrije, graanloze, raw vegan cakes met slechts courgette en dadels, het geeft Emma de rillingen. ‘Gebak hoort gewoon zoete zondigheid en ultiem comfort te zijn.’ Haar overtuiging geeft stof tot nadenken. Moet alles altijd ultiem healthy zijn? Of is er – zelfs in het dieet van een yogi – plaats voor witmeel en suikerrijke weldaad?

Een ontspannen kijk op comfortfood

Onderzoek wijst uit dat mensen die eten wat ze willen, in plaats van wat als ‘gezond’ eten wordt verondersteld, gelukkiger zijn. Zolang je voldoende vers en onbewerkt eet, is het niet erg dat je af en toe zoet zondigt. Goed nieuws toch? Afstoffen dat pak suiker en hoppakee, aan de bak! Een ander voordeel van Emma’s swingende bakstijl: de recepten zijn te maken met simpele ingrediënten die te vinden zijn in elke supermarkt. Het leven wordt opeens een stuk ongecompliceerder wanneer we de koudgeslingerde kokosbloesemnectar en baobabpoeder laten staan en weer bakken met basterdsuiker, bloem en margarine. En is die ontspannen kijk op eten eigenlijk niet heel yoga?


Zoet zondigen met comfortfood

Deze drie comfortfood recepten passen allemaal bij de stemming ‘find the soul’. Emma: ‘Liefde gaat door de maag. Met deze soulvolle muziek en een van deze romantisch zoete recepten, verover je gemakkelijk zijn of haar hart!’ Of nog beter: je eigen hart. En ziel.

Witte chocolademousse met warm rood fruit

Song: Before I let you go – Blackstreet

4 porties, 30-45 minuten

comfortfood-mousse

Ingrediënten

Voor de mousse

  • 60 ml aquafaba**
  • 30 g witte basterdsuiker
  • egg replacer + water ter vervanging van 2 eidooiers*
  • 1 vanillestokje
  • 200 ml vegan slagroom
  • 20 g vanillesuiker
  •  200 g vegan witte chocolade

Voor verwarmd fruit

  • 150 g gemengd rood fruit
  • 50 g geleisuiker

Extra

  • 4 glaasjes (of 2, of 1)
  •  mixer

Bereidingswijze

  1. Klop de aquafaba en de basterdsuiker met een mixer tot een schuim met stijve, witte pieken.
  2. Roer in een niet al te kleine kom de egg replacer met het water tot een papje.
  3. Schraap het merg uit het vanillestokje. Klop in een ruime kom de slagroom met de vanillesuiker en het vanillemerg lobbig: net niet helemaal stijf.
  4. Smelt de chocolade au bain-marie. Roer de gesmolten chocolade door het egg-replacerpapje. Spatel het chocolademengsel door de slagroom.
  5. Spatel beetje bij beetje het aquafabaschuim door het mengsel. Doe dit snel, zodat het mengsel luchtig blijft. Mousse van witte chocolade is overigens minder luchtig dan ‘gewone’ chocolademousse; de structuur is zwaarder en lobbiger.
  6. Schep de mousse in de glaasjes of in jouw ene grote glas.
  7. Maak het warme fruit vlak voor het serveren. Tot die tijd kun je de glaasjes mousse in de koelkast zetten.
  8. Verwarm op laag vuur het fruit met de geleisuiker. Blijf roeren. Na een paar minuten zal het sap van het fruit loskomen. Schep het warme fruit over de mousse.

Variëren

  • Schep een eetlepel geraspte kokos door de mousse, nadat je het aquafabaschuim door het mengsel hebt gespateld.
  • Meng 1 theelepel citroenessence door het mengsel voor een friszoete mousse.

Speculaascake met peer en zoute karamel

Song: At last – Etta James

1 cake, 30-45 minuten + 60 minuten in de oven

comfortfood-speculaascake

Ingrediënten

  • egg replacer + water ter vervanging van 4 eieren*
  • 200 g vegan boter
  • 180 g rietsuiker
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl appelazijn
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • ½ el nootmuskaat
  • 2 peren
  • beetje bloem

Voor de zoute karamel

  • 200 g kristalsuiker
  • 100 ml water
  • 90 g vegan boter
  • 125 ml vegan slagroom
  • grove zoutvlokken

Extra

  • cakevorm
  • pannetje met dikke bodem

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de cakevorm in.
  2. Roer de egg replacer met het water in een klein kommetje tot een papje.
  3. Mix de boter met de suiker in een kom. Voeg het egg-replacerpapje toe en mix tot een luchtig beslag.
  4. Voeg zelfrijzend bakmeel, baking soda, appelazijn, speculaaskruiden, kaneel en nootmuskaat toe aan het boter-suikermengsel. Mix goed.
  5. Schil de peren en snijd 1 peer in blokjes en 1 peer in schijfjes. Meng de perenblokjes met een klein beetje bloem en roer ze door het cake- beslag.
  6. Giet het beslag in de cakevorm. Beleg de bovenkant met de repen peer. Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar. Laat de cake afkoelen en begin dan aan de zoute karamel.
  7. Doe de suiker en het water in het pannetje en verwarm op zacht vuur, totdat je een karamelkleur ziet ontstaan. Niet roeren! Wanneer de karamel gaat borrelen, doe je de boter erbij. Roer zo’n 2 minuten door.
  8. Giet nu de slagroom erbij en roer nog 1 minuutje door. Haal de karamel van het vuur en voeg zoutvlokken naar smaak toe.
  9. Sprenkel de zoute karamel over de cake. Niet treuzelen: de karamel wordt snel hard!

Variëren

  • Je kunt het recept ook als cupcakes afbakken. Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes en besprenkel met de karamel. De baktijd is dan ongeveer 30 minuten.
  • Top de taart af met partjes peer voordat je de zoute karamel erover sprenkelt.

Egg replacer*en Aquafaba **

De enige twee ingediënten die wat minder laagdrempelig zijn zijn aquafaba en egg replacer. Egg replacer* is een vegan vervanger voor ei. Het maakt je baksels luchtiger en is verkrijgbaar in de betere (online) biologische supermarkt. Aquafaba** wordt gemaakt van het vocht van (een blik) kikkererwten. Open het blik, giet het vocht af en klop het stijf met behulp van een mixer of garde. Het werkt als eiwitvervanger in schuimpjes, meringues en macarons. De kikkererwten kan je vervolgens later in een hartig gerecht gebruiken.

Meer comfortfood recepten? Hier vind je vegan comfortfood van Lisa Goes Vegan.

Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur: Emma Herngreen Fotografie: Saskia Lelieveld