Ongegeneerd meeblèren met Isn’t she lovely van Stevie Wonder én een mierzoete speculaascake met zoute karamel bakken. Zoet mag best wel eens swingen in de keuken, vindt vegan bakster en muziekliefhebster Emma Herngreen. En dat kunnen we op herfstachtige dagen wel gebruiken. Leef je uit met deze comfortfood recepten.
‘Eten is onlosmakelijk met je stemming verbonden. Sterker nog, voor elke stemming is passend eten te vinden,’ zo zegt de 24-jarige vegan bakster en schrijfster van het Funky Vegan Bakboek Emma Herngreen. Maar niet alleen eten, ook muziek is gekoppeld aan je mood. Een liedje of genre kan je blij of juist melancholisch maken. En een bepaald gerecht, al dan niet in combinatie met een bepaalde playlist, kan je de ultieme comfort bieden.
Zoals muziek ook lekker zoet kan zijn, betekent comfortfood voor Emma toch echt gewoon lekker met suiker. ‘Op mijn zoektocht naar veganistische bakrecepten stuitte ik op een constante en hardnekkige link tussen veganisme en ‘healthy food’. Er heerst een beeld dat vooral heel veel ‘niet meer mag’ wanneer je vegan bakt en dat is jammer. Suiker, vet en romigheid; het is niet duivels en hoeft niet steevast door een gezonde variant vervangen te worden. Glutenvrije, suikervrije, graanloze, raw vegan cakes met slechts courgette en dadels, het geeft Emma de rillingen. ‘Gebak hoort gewoon zoete zondigheid en ultiem comfort te zijn.’ Haar overtuiging geeft stof tot nadenken. Moet alles altijd ultiem healthy zijn? Of is er – zelfs in het dieet van een yogi – plaats voor witmeel en suikerrijke weldaad?
Een ontspannen kijk op comfortfood
Onderzoek wijst uit dat mensen die eten wat ze willen, in plaats van wat als ‘gezond’ eten wordt verondersteld, gelukkiger zijn. Zolang je voldoende vers en onbewerkt eet, is het niet erg dat je af en toe zoet zondigt. Goed nieuws toch? Afstoffen dat pak suiker en hoppakee, aan de bak! Een ander voordeel van Emma’s swingende bakstijl: de recepten zijn te maken met simpele ingrediënten die te vinden zijn in elke supermarkt. Het leven wordt opeens een stuk ongecompliceerder wanneer we de koudgeslingerde kokosbloesemnectar en baobabpoeder laten staan en weer bakken met basterdsuiker, bloem en margarine. En is die ontspannen kijk op eten eigenlijk niet heel yoga?
Zoet zondigen met comfortfood
Deze drie comfortfood recepten passen allemaal bij de stemming ‘find the soul’. Emma: ‘Liefde gaat door de maag. Met deze soulvolle muziek en een van deze romantisch zoete recepten, verover je gemakkelijk zijn of haar hart!’ Of nog beter: je eigen hart. En ziel.
Witte chocolademousse met warm rood fruit
Song: Before I let you go – Blackstreet
4 porties, 30-45 minuten
Ingrediënten
Voor de mousse
Voor verwarmd fruit
Extra
Bereidingswijze
Variëren
Speculaascake met peer en zoute karamel
Song: At last – Etta James
1 cake, 30-45 minuten + 60 minuten in de oven
Ingrediënten
Voor de zoute karamel
Extra
Bereidingswijze
Variëren
Egg replacer*en Aquafaba **
De enige twee ingediënten die wat minder laagdrempelig zijn zijn aquafaba en egg replacer. Egg replacer* is een vegan vervanger voor ei. Het maakt je baksels luchtiger en is verkrijgbaar in de betere (online) biologische supermarkt. Aquafaba** wordt gemaakt van het vocht van (een blik) kikkererwten. Open het blik, giet het vocht af en klop het stijf met behulp van een mixer of garde. Het werkt als eiwitvervanger in schuimpjes, meringues en macarons. De kikkererwten kan je vervolgens later in een hartig gerecht gebruiken.
Meer comfortfood recepten? Hier vind je vegan comfortfood van Lisa Goes Vegan.
Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur: Emma Herngreen Fotografie: Saskia Lelieveld
1 reacties
Geef je reactie
Egg replacer vind je ook gewoon bij AH gelukkig :-) https://www.ah.nl/producten/product/wi236007/orgran-no-egg-natural-eggreplacer