Brain food? Ja zeker. Je kunt met hetgeen wat je eet je hersenen voeden. Dat leerde Charlotte Labee. Tot een aantal jaren terug werkte ze tachtig uur per week in de mode. Eerst als model en Miss Universe Nederland, daarna aan haar eigen kledinglijn. Ze had een stressvol bestaan, kreeg na een flink aantal tegenslagen verlammingsverschijnselen en bleek een viervoudige nekhernia te hebben. De conclusie van de arts was niet mis. Als Charlotte roofbouw op haar lichaam zou blijven plegen, zou ze in een rolstoel belanden. Het roer ging om. Ze volgde een orthomoleculaire opleiding en werd breinexpert. Inmiddels is haar boek Brain Food, voeding voor gezonde hersenen al een tijdje verkrijgbaar.

Brain food

brain food

Charlotte: ‘Je brein is de dirigent van je hele zenuwstelsel. Je hersenen sturen alle processen – zowel fysiek als mentaal – aan. Ook sturen ze je gedachten en gevoelens voor een groot gedeelte.’ Gelukkig zijn sommige voedingsmiddelen heel goed voor je brein, ontdekte ze. ‘Brain food heeft een bovengemiddeld hoge concentratie aan voedingsstoffen die je brein voeden, je hersencapaciteit versterken en een gezonde hersenbalans bewaken. Het eten van breinvoedsel maakt je daarom – direct of indirect – gelukkiger, gezonder, slimmer en energieker.’

Yoga voor het brein

Alhoewel iedereen het erover eens lijkt te zijn dat voeding een belangrijke rol speelt bij het onderhouden van een gezond brein, is duidelijk dat je er met voeding alleen niet komt. Ook lifestyle en mindset spelen een belangrijke rol. Uit onderzoek uitgevoerd in India blijkt dat yoga het glucosegehalte in het bloed doet dalen, wat weer een positief effect heeft op de hersenwerking. Hoge glucosegehaltes in het bloed zorgen er namelijk voor dat de hersenen krimpen en de bloedtoevoer ernaartoe lastiger gaat, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Boston. Combineren dus: gezond breinvoer en yoga!


Brain food recepten van Charlotte Labee

Spinaziepannenkoekjes

voor 8 pannenkoekjes/duur 20 minuten

Spinazie bevat magnesium en ijzer die belangrijk zijn voor het aanmaken van neurotransmitters en de neuroplasticiteit: het vermogen van de hersenen zich aan te passen en ontwikkelen.

brain food recepten - spinaziepannenkoekjes

Ingrediënten

  • 150 gram biologische spinazie
  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • 50 gram (wal)noten, gecrushed
  • handje blauwe bessen
  • 1/2 appel, in schijfjes
  • 50 ml kokos-, rijst- of amandelmelk
  • 50 gram havermeel
  • 60 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel kokosolie om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Meng alles, behalve de blauwe bessen en schijfjes appel, in de blender tot een papje.
  2. Doe een beetje kokosolie in een hete koekenpan, schep er een paar lepels pannenkoekenbeslag in en bak tot kleine ronde pannenkoekjes.
  3. Leg daarna de appel en blauwe bessen in het beslag om mee te bakken.
  4. Keer je pannenkoekje pas om als er belletjes ontstaan in het deeg. Start even op hoog vuur, daarna op een laag vuur zodat het niet snel aanbrandt. Bak de pannenkoekjes totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn.
  5. Serveer met blauwe bessen, frambozen, een schijfje banaan en eventueel wat kokosschaafsel.

Ravioli van knolselderij en pompoen

voor 4 porties, duur 45 minuten

Knolselderij is onder andere rijk aan vitamine K. Onze hersenen bevatten ongelofelijk veel vitamine K. Vitamine K blijkt de hoeveelheid calcium in brein (en botten) te reguleren. Het helpt bij hersenmist en dementie en versterkt je cognitieve functies.

brain food recepten - pompoen ravioli

Ingrediënten

  • 1/2 knolselderij
  • 1 pompoen (Hokkaido)
  • snufje zout
  • 1 takje rozemarijn, naaldjes gehakt
  • 1 dl extra vierge olijfolie
  • 1 rode ui, gehakt
  • 1 eetlepel wittewijnazijn (bijv. Condimento Bianco van La Bio Idea)
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 theelepel spirulina
  • pompoenpitten (gebrand)

Bereidingswijze

  1. Schaaf de knolselderij in heel dunne plakjes (bijv. met een mandoline) en steek er met een ronde steker rondjes uit. Stoom ze in de stoomoven in een paar minuten beetgaar.
  2. Snijd de pompoen in kleine blokjes. Pof ze in een oven op 180 graden met een snufje zout, rozemarijn en 1 eetlepel olijfolie in ongeveer 20 minuten gaar. Pureer de helft van de pompoen en bewaar de rest.
  3. Smoor de rode ui in een pan met deksel op laag vuur aan in olijfolie totdat helemaal gaar. Vermeng de ui met peterselie en azijn om er een zoetzuur geheel van te maken.
  4. Leg wat gepureerde pompoen en zoetzuur van de rode ui op een knolselderijrondje en leg er een tweede plakje knolselderij bovenop.
  5. Verwarm de knolselderijravioli kort in een (stoom)oven en serveer ze op de overgebleven pompoenblokjes. Strooi de pompoenpitten erover. Meng het restant van de olijfolie met de spirulina en schenk over het gerecht.

Lees ook: Beauty food voor een stralende huid (en meer!)

Tekst Kyra de Vreeze Fotografie Kayleigh van Dinter Receptuur Charlotte Labee en Kris Michels