Je brein is belangrijk voor je hele welbevinden. Gelukkig bestaat er eten waarmee je je hersenen in topconditie brengt: brain food. Wij delen het brain food recept van Charlotte Labee voor een verrukkelijke bloemkoolsoep.

Brain food voorraadkast

Charlotte Labee is breinexpert, je kunt haar kennen van haar persoonlijke blog op Instagram, de lezingen die ze geeft over voeding of van haar boek Brain Food, voeding voor gezonde hersenen. In Charlotte haar voorraadkast vind je standaard: verse boerenkool, blauwe bessen, kokosyoghurt, paranoten, avocado, kurkuma pasta, zeewier en pure chocola. Blauwe bessen bevatten onder andere polyfenolen: antioxidanten die je brein van neurotoxinen (gifstoffen) ontdoen. Polyfenolen hebben een beschermende werking op het zenuwstelsel en gaan ontstekingen van het hersen- en zenuwweefsel tegen. Zeewier bevat zink, dat de communicatie tussen hersencellen bevordert, helpt bij het herstel van het hersenweefsel en een positief effect heeft op je cognitieve vaardigheden. Dit laatste komt erop neer dat de verwerking van informatie in je brein beter gaat waardoor het efficiënter zijn taak kan uitvoeren. Bloemkool is, net als boerenkool, een topgroente: die bevat choline dat het geheugen helpt, de concentratie verbetert en het humeur ondersteunt. Wij delen haar recept voor een heerlijke bloemkoolsoep.


Brain food recept van Charlotte Labee

Bloemkoolsoep

voor 4 porties, duur 45 minuten, lunch

brain food recept - bloemkoolsoep

Hazelnoten bevatten onder andere vitamine B6, die helpt bij het aanmaken van neurotransmitters. B6 is ook een cofactor, een essentiële stof bij het aanmaken van het gelukshormoon serotonine.

Ingrediënten

  •  1 kleine bloemkool
  • 750 ml groentebouillon
  • 1,5 ui (gesnipperd)
  • 1 knoflookteentje
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • zout en peper, naar smaak
  • olijfolie
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 20 kleine groene bloemkoolroosjes
  • 2 eetlepel gehakte, gebrande hazelnootjes
  • 2 voorgekookte rode bietjes in blokjes, ter garnering

Bereiding

  1. Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie en voeg de bloemkool, kerriepoeder en bouillon toe. Kook de groenten gaar.
  2. Blender het geheel fijn. Laat alles eerst wel even wat afkoelen, voordat je het gaat blenden. Breng op smaak met peper, zout en azijn.
  3. Kook ondertussen de groene bloemkoolroosjes beetgaar in water met zout en voeg ze samen met de hazelnootjes en bietenblokjes toe als garnering.

Wat vond je van dit brain food recept? Probeer ook eens deze recepten van Charlotte Labee.

Tekst Kyra de Vreeze Fotografie Kayleigh van Dinter Receptuur Charlotte Labee en Kris Michels