Een bodyscan meditatie is een makkelijke en effectieve techniek om je te ontspannen en stress te verminderen. Deze vorm van meditatie richt zich op het bewust worden van de gewaarwordingen van verschillende delen van het lichaam, van top tot teen. Door je aandacht te richten op specifieke lichaamsdelen en het actief ontspannen hiervan, leer je om meer in het moment te zijn en stress los te laten. Lees in dit artikel hoe een bodyscan meditatie werkt en waar het goed voor is.

Wat is een bodyscan meditatie?

Een bodyscan is een vorm van een geleide meditatie. Bij een bodyscan meditatie breng je je aandacht systematisch naar verschillende delen van je lichaam, van je tenen tot je hoofd. De geleide meditatie kan je vragen om spanning los te laten en elk lichaamsdeel zwaar en ontspannen te laten voelen.

Hoe werkt een bodyscan meditatie?

Tijdens een bodyscan meditatie lig of zit je een comfortabele houding en breng je je aandacht een voor een naar al je lichaamsdelen. Vaak begin je bij de tenen en werk je langzaam omhoog naar het hoofd. Bij elk lichaamsdeel observeer je de gewaarwordingen zonder dat je hier een oordeel aan hangt. Voel je bijvoorbeeld warmte, kou, pijn, spanning of juist ontspanning? Als je merkt dat je in je hoofd met andere dingen bezig bent, breng je je aandacht zachtjes terug naar het lichaamsdeel waar je was gebleven.

Voordelen van bodyscan meditatie

Bodyscan meditatie kent verschillende voordelen. Dit zijn de voornaamste voordelen die het kan opleveren:

  • Het kan stress en angsten verminderen

  • Het kan ontspanning bevorderen

  • Het kan een goede nachtrust bevorderen

  • Het zorgt voor bewustzijn van het lichaam

  • Het kan helpen bij pijnmanagement

Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Psychosomatic Research kan bodyscan meditatie effectief zijn bij het verminderen van stress, angst en depressieve symptomen.

Wanneer worden resultaten merkbaar?

Sommige mensen merken al na een paar weken dagelijkse meditatie afname in hun stressniveaus en verbeterde slaapkwaliteit en algehele welzijn. De langdurige voordelen, zoals verbeterde zelfbewustzijn, vermindering van chronische pijn, en verbeterde emotionele veerkracht, worden vaak pas na enkele maanden ervaren. Neurowetenschapper Sara Lazar onderzocht met een onderzoekteam van Harvard de effecten van meditatie op de hersenen.

Regelmatig een bodyscan meditatie doen is belangrijker dan de duur van een sessie. Geef het ook vooral de tijd en ga er niet meteen vanuit dat het direct werkt. Meditatie is namelijk een vaardigheid waar tijd en geduld voor nodig is om volledig te kunnen ervaren. Door consistent te mediteren en geduld te hebben, zul je waarschijnlijk na een tijdje de voordelen ervaren. Naast geduld en consistentie is het ook belangrijk dat je voor een rustige omgeving zorgt waar je op een comfortabele plek kunt mediteren zonder gestoord te worden.

Korte bodyscan meditatie: Een snelle oefening

Beginners kunnen beginnen met een kortere sessie van 5-10 minuten. Dit maakt het laagdrempeliger gemakkelijker om de gewoonte op te bouwen en bekend te raken met de techniek. Als je weinig tijd hebt, kun je ook een verkorte versie doen. Hier is een voorbeeld van een body scan meditatie kort:

  1. Ga comfortabel zitten of liggen met je ogen dicht.

  2. Adem een aantal keer diep in en uit.

  3. Breng je aandacht naar je voeten en neem waar wat je daar voelt.

  4. Verplaats je aandacht in een rustig tempo omhoog naar je benen, heupen, buik, borst, armen, handen, nek en hoofd.

  5. Wanneer je bij je hoofd bent aangekomen, richt je je aandacht op je hele lichaam en voel je de ontspanning.

Een korte bodyscan meditatie voor het slapen gaan, kan ook bijdragen aan een goede nachtrust. Hierdoor kun je spanning en stress loslaten en je lichaam en geest voorbereiden op de slaap. Veel mensen vinden dat bodyscan meditatie slapen gemakkelijker maakt en de slaapkwaliteit verbetert. Lig je al even in bed en kun je niet slapen? Probeer het dan eens uit.

Probeer het zelf vanuit huis

Wil je een geleide bodyscan meditatie uitproberen? Yogadocent Nathalie Ho-Kang-You neemt je tijdens deze Restorative bodyscan mee langs ieder deel van je lichaam zodat je je helemaal kunt ontspannen. In deze meditatie richt je je aandacht op herstel en rust.

Probeer Yoga by Happinez 14 dagen gratis en volg meditaties en yogalessen naar jouw keuze.