Het geheim van een gelukkig en lang leven? Beweeg, investeer in sociale contacten en eet lekker, gezond en plantaardig. Net als de mensen uit zogenoemde blue zones, zoals de kleine gemeenschappen in Sardinië, Japan en Griekenland. Creëer thuis je eigen gezonde blue zone met dit recept uit Japan.
Als je gezond honderd wilt worden, eet dan als gezonde mensen die honderd zijn geworden, zegt de Amerikaanse schrijver Dan Buettner. Vijftien jaar geleden ging hij op zoek naar het geheim van een lang en gezond leven. Hij kwam uit bij die plekken op aarde waar mensen het langst leven en omcirkelde ze met een blauwe pen. Zo ontstond de naam Blue Zones.
Net yogi’s
Een van die plekken is het eiland Okinawa in de Oost-Chinese Zee, met het hoogste percentage honderdjarigen ter wereld. Eigenlijk zijn deze bewoners net yogi’s: ze bewegen regelmatig (ze wandelen naar hun vrienden, ze scharrelen in de tuin), ze eten voornamelijk plantaardig, ze leven in een kleine gemeenschap en ze leven bewust met ruimte voor zingeving.
Het blue zones kookboek, dat in oktober 2020 verscheen bij uitgeverij Spectrum, geeft richtlijnen hoe je kunt eten als je ook honderd wilt worden:
1. Eet zo plantaardig mogelijk, met weinig/geen vlees en vis.
2. Beperk het gebruik van zuivelproducten.
3. Eet dagelijks een portie bonen/linzen/kikkererwten.
4. Eet weinig suiker.
5. Eet twee handjes noten als tussendoortje.
6. Eet verse kruiden en specerijen.
Blue zones recept voor tofoestake met shiitakes
Dit recept werd ontwikkeld door wetenschappers van de Okinawan Centenarian Study. Het is een perfect hoofdgerecht voor vegetariërs, maar je doet er ook vleeseters een plezier mee. Gerechten met sojabonen als basis, waaronder miso en tofoe, zijn belangrijk in de traditionele Okinawaanse keuken. Hun dieet bevat veel voedingsstoffen en antioxidanten en weinig calorieën en vet.
2 personen, 20 minuten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Meer vegetarische recepten vind je bijvoorbeeld hier.
Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur: Dan Buetner Fotografie: David McLain
0 reacties
Geef je reactie