Juist op de yogamat zou je jezelf moeten kunnen zijn, maar ook hier passen we ons vaak aan aan de verwachtingen van medecursisten, de docent of onszelf. Deze favoriete serie van Anneke bestaat uit vier oefeningen om dicht bij jezelf te blijven.
1. Beweeg mee met de stroom
‘Zelfs als we stil zijn, bewegen we nog. Deze oefening symboliseert het meebewegen met de stroom van je eigen cyclus, je eigen levensfase. Tegelijkertijd ontdek je stilte in beweging.’
Ga zitten op een manier die comfortabel is voor jou. Laat je handen rusten op je benen of leg een hand op je hart en een op je buik.
Maak vanuit je heupen cirkels in jouw favoriete richting, linksom of rechtsom.
Ontspan je gezicht en nek en adem rustig in en uit. De uitademing is wat langer dan de inademing. Herhaal zes ademhalingen.
Maak de cirkel op het eind geleidelijk kleiner en kleiner, totdat de beweging zo klein is dat je deze van buiten niet meer ziet, maar van binnen nog wel voelt.
Herhaal in de andere richting.
2. Accepteer imperfectie
‘Door een brommerongeluk is mijn elleboog krom blijven staan, je kunt het op de foto misschien wel zien. Met de Halve Stoel wil ik aangeven dat een yogapose niet perfect hoeft te zijn. Acceptatie van “imperfectie” kan ook een vorm van vrijheid zijn. Een kans om verwachtingen los te laten en jezelf te (laten) zien zoals je bent.’
Breng op een inademing je armen gestrekt omhoog en buig op een uitademing de knieën in een halve squat positie.
Adem door en blijf drie ademhalingen staan.
3. Laat los
‘Mantra’s helpen je om je te concentreren en je eigen geluid te laten horen. Deze mantra ondersteunt het vermogen om los te laten wat niet meer bij je hoort. Wat wil jij loslaten?’
Ga staan in Krijger II (Virabhadrasana II): sta stevig op de mat met je voeten ruim een meter uit elkaar.
Draai je rechtervoet 90 graden naar buiten, draai je linkervoet iets naar binnen.
Buig je rechterknie zo dat de knie recht boven je enkel staat.
Draai je hoofd naar rechts. Strek je armen opzij op schouderhoogte, hou je schouders laag, je handpalmen naar beneden. Kijk langs je rechterarm en hou je blik op één punt gericht.
Vanuit deze Krijgerpositie buig je naar voren op een uitademing, op een inademing kom je weer omhoog.
Herhaal drie keer aan elke kant. Tijdens de uitademing zeg je langzaam ‘OM NAMAH’, wat betekent: ‘Dit is niet van mij’.
4. Voel dankbaarheid en respect
‘Anjali Mudra is van oudsher een teken van respect voor degenen die ons hart en onze geest hebben verrijkt.’
Breng je handen, met een beetje ruimte tussen de handpalmen, voor je mond. Zo uit je dankbaarheid voor je leraren met hun wijze lessen.
Breng je handen voor je hart, de ruimte in het midden van de borst, ons centrum waar onze identiteit huist. Daar waar je naar wijst wanneer je ‘ik’ zegt.
Breng de handen voor je buik, als uiting van dankbaarheid en respect voor je moeder.
Ja fijn de oefeningen, allemaal fijn, bowl me altijd beter na de oefeningen
Linda
Fijn om te lezen dat oefeningen niet perfect moeten zijn.Ik heb door een complexe polsfractuur ook een beperkte beweeglijkheid in die pols.Soms erg frustrerend in een gezamenlijke yogales,maar te horen dat ik niet de enige ben doet deugd!
Jezelf liefhebben en je openstellen voor je gevoel, dat zijn dé ingrediënten van sensualiteit. Probeer eens deze zeven oefeningen uit de Kama Sutra yoga.
3 reacties
Geef je reactie
Ja fijn de oefeningen, allemaal fijn, bowl me altijd beter na de oefeningen
Fijn om te lezen dat oefeningen niet perfect moeten zijn.Ik heb door een complexe polsfractuur ook een beperkte beweeglijkheid in die pols.Soms erg frustrerend in een gezamenlijke yogales,maar te horen dat ik niet de enige ben doet deugd!
Dat werkt echt!!
Liefs
Marcel