Ayurveda coach en yogadocente Kim van der Veer nam ons in de Ayurveda Yoga Challenge mee in de wonderen wereld van ayurveda. Ben je nieuwsgierig naar haar ayurvedische recepten? Goed nieuws want alle recepten uit de challenge vind je in deze blogpost! 

Kim weet precies hoe je yogalessen en meditaties combineert met handige ayurvedische ‘hacks’, recepten en tips voor je spijsvertering. Zo stimuleer je het zelfhelend vermogen van je lichaam en creëer je een selfcare routine die past bij jouw lichaam en geesttype. Laat je inspireren door deze ayurvedische recepten.

1. Zuiverend ontbijt

Neem lekker de tijd om een verwarmend en zuiverend ontbijt voor jezelf te maken.

Dit heb je nodig

  • havermout
  • ghee (geklaarde boter, ook zelf te maken)
  • ongezoete havermelk (of water)
  • kardemompitjes (uit 1 of 2 peulen)
  • kaneel
  • dadels
  • 1 peer
  • 1 schepje Golden Milk-kruiden
  • Optioneel: witte amandelpasta

Bereiding

  • Rooster 1 kopje havermout met een beetje ghee, wat kardemompitjes en wat kaneel in een steelpannetje.
  • Voeg 1 kopje water en 1,5 kopje havermelk of water toe.
  • Roer goed door en voeg een kleingesneden dadel toe.
  • Laat ongeveer een kwartiertje zachtjes pruttelen, terwijl je regelmatig roert.
  • Snijd intusssen een peer in kleine stukjes.
  • Bak de peer met wat ghee in een koekenpan en voeg wat Golden milk-kruiden toe. Giet er een laagje water bij, tot de peer half onder water staat. Sluit af met een deksel en laat 10 minuten zachtjes stomen.
  • Schep de havermout in een bakje en leg de peer erop.
  • Maak het af door er een beetje witte amandelpasta over te gieten.

Geen recept, maar een videoles Ayurvedic Yin yoga

De drie persoonlijkheidstypes (dosha’s) Vata, Pitta, en Kapha staan centraal binnen de Ayurveda. Tijdens deze zachte Yin les breng je alle dosha’s weer in balans. Bekijk de video hieronder!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Ayurveda-hack van de dag: Golden Milk

De bekende Golden Milk of kurkuma latte kun je maken met kruiden uit een potje, maar je kunt het ook zelf maken.

Nodig voor 1 kopje Golden Milk

  • 200 ml ongezoete amandelmelk
  • Snufje zwarte peper
  • 0,5 tl gemalen kurkuma
  • 1 cm gember, in plakjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kardemompeulen, gekneusd
  • Lepel honing of ahornsiroop

Zo maak je het

Plet de kardemom met de platte kant van je mes of in de vijzel. Doe de amandelmelk samen met de kruiden en honing in een steelpannetje. Laat het geheel sudderen op zacht vuur totdat het warm is. Giet de Golden Milk door een zeef in een groot glas.

3. Tip van Kim: boost je spijsvertering met CCF-thee

Kim: ‘Deze kruidenthee van hele komijn-, koriander- en venkelzaadjes, ook wel CCF-thee genoemd (Coriander, Cumin & Fennel) is heerlijk na de maaltijd, maar ook fijn tussendoor.’ Venkel helpt tegen gasvorming, komijn stimuleert de aanmaak van spijsverteringsenzymen en koriander helpt onder andere je lever te detoxen.

CCF-thee maken is supersimpel:

  • Vul een thee-ei met de hele zaadjes in gelijke verhouding en laat vijf minuutjes trekken in kokend water.

4. Ayurvedisch recept: mungbonensoep

Kim: ‘Mung dahl is een klassieker uit de Ayurveda en een van mijn favorieten. Het is gezond, licht en niet ingewikkeld te bereiden. Wil je eens een milde detox proberen, vervang dan één of meerdere dagen je maaltijden door een bordje van deze soep.’

Dit heb je nodig

  • 400 g groene mungbonen (o.a. te koop bij de supermarkt)
  • ghee of sesamolie
  • ½ tl kurkuma
  • ¼ tl asafoetida* (*Asafoetida kun je online bestellen bij Pit-Pit Kun je zo snel geen asafoetida kopen? Dan kun je ook een eetlepel ui en een teentje knoflook gebruiken. Zorg wel dat je deze ingrediënten meekookt en dus niet rauw eet. Dat laatste werkt namelijk verstorend).
  • 125 g sperziebonen, (of courgette, prei, venkel), in stukjes van 2 cm
  • 100 g spinazie (of snijbiet, rucola)
  • 2-3 teentjes knoflook
  • verse gember
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • andere specerijen naar smaak
  • himalayazout

Bereiding

Was de mungbonen grondig en laat ze minstens vier uur, maar liefst een hele nacht, weken in ruim water.

Verhit in een diepe pan een flinke theelepel ghee of sesamolie en voeg kurkuma en asafoetida toe. Roer een paar seconden en voeg dan de mungbonen toe, plus twee liter water. Laat met het deksel erop ca. twintig minuten zachtjes koken. Voeg indien nodig extra water toe.

Voeg na twintig minuten de sperziebonen of andere groenten toe. Laat nog tien minuten koken tot alle mungbonen zacht of kapot zijn. Voeg de laatste drie minuten de spinazie of andere groenten toe en laat nog even meekoken. Zet het vuur uit en laat tien minuten afkoelen voordat je de deksel van de pan haalt.

Verhit wat ghee of sesamolie in een koekenpan, voeg de fijngehakte knoflook toe en fruit één minuut. Voeg daarna fijngehakte gember, komijn- en korianderzaad toe, plus andere specerijen of kruiden die je lekker vindt, zoals kardemom, zwarte peper, zwarte komijn of milde kerriepoeder (geen chilipepers!). Bak kort.

Voeg de gebakken specerijen samen met het zout toe aan de soep en laat nog twee minuten meekoken.

Serveer de soep zo of pureer hem met een staafmixer als je een fijne, crèmige soep wilt. Serveer met wat fijngehakte korianderblaadjes of andere kruiden.

Uit: Holy Happy Belly, Bianca Fabrie en Simones van Rees, €21,99, Uitgeverij Snor. Met dank aan Holistik.

5. Ayurvedatip van Kim: Detox venkelsoep

Dit heb je nodig:

  • 2 venkelknollen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 aardappel
  • 1 theelepel asafoetida* (Asafoetida kun je online bestellen bij Pit-Pit Kun je zo snel geen asafoetida kopen? Dan kun je ook een eetlepel ui en een teentje knoflook gebruiken. Zorg wel dat je deze ingrediënten meekookt en dus niet rauw eet. Dat laatste werkt namelijk verstorend).
  • 3 cm geraspte gember
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderzaadjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • Sap van een halve citroen
  • Eetlepel ghee
  • Peterselie
  • Fijngesneden venkelsprietjes

 Bereiding

  • Maak de venkel, aardappel en bleekselderij schoon en snijd ze in kleine stukjes. Bewaar de venkelsprietjes. Die kun je klein snijden voor de garnering van de soep. De bleekselderij kun je het beste met een dunschiller schillen. Daarmee haal je de draden van de bleekselderij af. Dit voorkomt dat ze in de soep terecht komen.
  • Verhit de ghee in een grote pan en bak hierin alle groenten aan samen met de geraspte gember, asafoetida, korianderzaadjes en het komijnpoeder. Roerbak een paar minuutjes.
  • Voeg circa anderhalve liter water en het groentebouillonblokje toe en laat twintig minuutjes pruttelen op laag vuur. Voeg op het laatst het citroensap toe.
  • Pureer de soep met een staafmixer en garneer met de peterselie en venkelsprietjes.

Wat vind jij van deze ayurvedische recepten? Deel jouw ervaring met ons en laat een reactie achter! Meer recepten vind je hier.