Ayurveda coach en yogadocente Kim van der Veer nam ons in de Ayurveda Yoga Challenge mee in de wonderen wereld van ayurveda. Ben je nieuwsgierig naar haar ayurvedische recepten? Goed nieuws want alle recepten uit de challenge vind je in deze blogpost!
Kim weet precies hoe je yogalessen en meditaties combineert met handige ayurvedische ‘hacks’, recepten en tips voor je spijsvertering. Zo stimuleer je het zelfhelend vermogen van je lichaam en creëer je een selfcare routine die past bij jouw lichaam en geesttype. Laat je inspireren door deze ayurvedische recepten.
1. Zuiverend ontbijt
Neem lekker de tijd om een verwarmend en zuiverend ontbijt voor jezelf te maken.
Dit heb je nodig
Bereiding
Geen recept, maar een videoles Ayurvedic Yin yoga
De drie persoonlijkheidstypes (dosha’s) Vata, Pitta, en Kapha staan centraal binnen de Ayurveda. Tijdens deze zachte Yin les breng je alle dosha’s weer in balans. Bekijk de video hieronder!
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
2. Ayurveda-hack van de dag: Golden Milk
De bekende Golden Milk of kurkuma latte kun je maken met kruiden uit een potje, maar je kunt het ook zelf maken.
Nodig voor 1 kopje Golden Milk
Zo maak je het
Plet de kardemom met de platte kant van je mes of in de vijzel. Doe de amandelmelk samen met de kruiden en honing in een steelpannetje. Laat het geheel sudderen op zacht vuur totdat het warm is. Giet de Golden Milk door een zeef in een groot glas.
3. Tip van Kim: boost je spijsvertering met CCF-thee
Kim: ‘Deze kruidenthee van hele komijn-, koriander- en venkelzaadjes, ook wel CCF-thee genoemd (Coriander, Cumin & Fennel) is heerlijk na de maaltijd, maar ook fijn tussendoor.’ Venkel helpt tegen gasvorming, komijn stimuleert de aanmaak van spijsverteringsenzymen en koriander helpt onder andere je lever te detoxen.
CCF-thee maken is supersimpel:
4. Ayurvedisch recept: mungbonensoep
Kim: ‘Mung dahl is een klassieker uit de Ayurveda en een van mijn favorieten. Het is gezond, licht en niet ingewikkeld te bereiden. Wil je eens een milde detox proberen, vervang dan één of meerdere dagen je maaltijden door een bordje van deze soep.’
Dit heb je nodig
Bereiding
Was de mungbonen grondig en laat ze minstens vier uur, maar liefst een hele nacht, weken in ruim water.
Verhit in een diepe pan een flinke theelepel ghee of sesamolie en voeg kurkuma en asafoetida toe. Roer een paar seconden en voeg dan de mungbonen toe, plus twee liter water. Laat met het deksel erop ca. twintig minuten zachtjes koken. Voeg indien nodig extra water toe.
Voeg na twintig minuten de sperziebonen of andere groenten toe. Laat nog tien minuten koken tot alle mungbonen zacht of kapot zijn. Voeg de laatste drie minuten de spinazie of andere groenten toe en laat nog even meekoken. Zet het vuur uit en laat tien minuten afkoelen voordat je de deksel van de pan haalt.
Verhit wat ghee of sesamolie in een koekenpan, voeg de fijngehakte knoflook toe en fruit één minuut. Voeg daarna fijngehakte gember, komijn- en korianderzaad toe, plus andere specerijen of kruiden die je lekker vindt, zoals kardemom, zwarte peper, zwarte komijn of milde kerriepoeder (geen chilipepers!). Bak kort.
Voeg de gebakken specerijen samen met het zout toe aan de soep en laat nog twee minuten meekoken.
Serveer de soep zo of pureer hem met een staafmixer als je een fijne, crèmige soep wilt. Serveer met wat fijngehakte korianderblaadjes of andere kruiden.
Uit: Holy Happy Belly, Bianca Fabrie en Simones van Rees, €21,99, Uitgeverij Snor. Met dank aan Holistik.
5. Ayurvedatip van Kim: Detox venkelsoep
Dit heb je nodig:
Bereiding
Wat vind jij van deze ayurvedische recepten? Deel jouw ervaring met ons en laat een reactie achter! Meer recepten vind je hier.
0 reacties
Geef je reactie