Zwicht je ook regelmatig voor dat extra koekje bij de thee? Dat frietje in de stationshal of dat stuk kaas voor de tv? Die constante hunkering naar zout en zoet is vaak lastig te weerstaan. Met Ayurveda breng je de balans terug. Nira Kehar en Jasmine Hemsley hebben Indiase roots en zijn opgegroeid in het westen. Ze weten daarom precies hoe ze die twee werelden met elkaar kunnen verbinden.
Het verhaal van chef Nira Kehar leest als een sprookje. Als kind van Indiase ouders groeit ze op in Montreal, Canada. Ze ambieert een carrière in de IT, maar tijdens een restaurantbezoek glijdt ze uit en blesseert haar rug. Het jaar erna staat volledig in het teken van herstellen. De reguliere behandelingen helpen niet afdoende en ze kiest bewust voor een plan dat louter en alleen bestaat uit yoga en Ayurveda.
Ineens vliegt het idee van hele dagen gevuld met computerwerk haar aan en ze besluit dat ze iets creatievers wil doen. Ze begint aan een culinaire opleiding en gaat voor haar stage naar New Delhi in India. Daar opent ze restaurant Chez Nini. Nira’s benadering van koken is nieuw en verrassend: ze combineert haar klassiek-Franse culinaire scholing met de eeuwenoude wijsheden van Ayurveda. De gerechten die zij serveert zien er Michelinster-waardig uit, maar zijn stuk voor stuk gebaseerd op de drie dosha’s, vijf elementen en zes smaken. Haar drukbezochte restaurant valt in de prijzen.
Ook de Britse food- en wellness-expert Jasmine Hemsley verdiepte zich in Ayurveda. Beiden combineren het menu van het westerse stadse leven van nu met deze eeuwenoude holistische leer. Vlak voor kerst 2016 opende Jasmine haar eigen pop-uprestaurant, East by West. Het eerste ayurvedische restaurant van Londen viel enorm in de maak bij zowel zakenlieden en keurige Engelse dames als fashionista’s en healthfoodies. Jasmine: ‘Ayurveda helpt mij in balans te blijven in een wereld waarin we als een jojo heen en weer worden gesmeten. En twintig jaar leven en werken in een grote stad heeft mij doen inzien dat een vaste routine en een stabiel thuis heel belangrijk zijn –Ayurveda inspireert daartoe.’
Een van de ayurvedische basisprincipes die voor die stabiliteit zorgt zijn de zes smaken. Nira: ‘In het dagelijks leven zien we food cravings als een zwakte. Maar eigenlijk zijn hunkeringen een manier van ons lichaam om de balans te herstellen en te herstellen. Die sterke behoefte naar een bepaalde smaak ontstaat doordat een deel van ons systeem uit balans is en niet goed werkt. Een craving is een boodschap van je lichaam, een signaal waarnaar je moet luisteren.’
Ayurveda gaat ervan uit dat alle zes smaken, in de juiste balans, aanwezig moeten zijn in je dagelijkse voeding, om voor ultiem welzijn te zorgen. In het moderne westen heerst een voorliefde voor zoet en zout: we ‘genieten’ het meest van koolhydraatrijke zoetigheid (er is taart!) en vette hartigheid (patatje mét!). De overige vier smaken: zuur, bitter, wrang en pittig, komen minder aan bod, waardoor ons systeem uit balans raakt en dat resulteert in onevenwichtige voedselkeuzes of zelfs eetbuien.
Het woord ‘smaak’ heeft in de Ayurveda een iets andere betekenis dan hoe wij het definiëren. Hoe iets in je mond proeft, hoeft niet overeen te komen met de ayurvedische smaak. ‘Linzen bijvoorbeeld, smaken niet zoet, maar hebben, zodra ze verteerd worden, wel een ‘zoet effect’ op je lichaam. Elk voedingsmiddel is namelijk verbonden aan specifieke elementen, zoals vuur, lucht en water. Linzen vertegenwoordigen de elementen water en aarde, die passen bij de smaak zoet.’ En kaneel associëren we met zoet, maar wordt in de Ayurveda beschouwd als een bittere stof. Na de vertering nemen de elementen lucht en ether in het lichaam toe: hetzelfde effect als bitter voedsel.
Het herstellen van balans begint met het dagelijks laten terugkomen van alle zes smaken en alle vijf bijbehorende elementen. Vanuit die hervonden balans, wordt het steeds makkelijker te luisteren naar de echte behoefte – of oerdrift – van je lichaam. Cravings zijn dan geen zwakte meer, maar een handleiding tot persoonlijk welzijn.
Ayurvedische gerechten
Bietkhichdi met geitenkaas en dille
6 stuks, 60 minuten
Ingrediënten
voor de zure specerijenmix
Hoeveelheid: 1 eetlepel
Mix alle specerijen in een vijzel tot een homogene massa.
voor de bietkhichdi
voor de topping
Bereidingswijze
Geroosterde okra met mierikswortelbouillon
6 porties, 75 minuten
Ingrediënten
voor de bittere specerijenmix
voor de okra
voor de bouillon
extra
Bereidingswijze
Tekst: Kyra de Vreeze Foodfotografie en receptuur: Jasmine Hemsley en Nira Kehar
0 reacties
Geef je reactie