Bikram yoga, bij sommigen ook wel bekend als hot yoga, is een intensieve yogastijl die wereldwijd beoefend wordt. Het is een uitdagende vorm van yoga en regelmatige beoefening brengt verschillende voordelen met zich mee. Ben je benieuwd welke en kun je wel wat tips gebruiken om te beginnen met Bikram yoga? Lees dan verder.

Wat is Bikram yoga?

Bikram yoga is een vorm van Hot yoga die ontwikkeld is door Bikram Choudhury. Het wordt beoefent in een ruimte van veertig graden Celsius en een les duurt in totaal negentig minuten. Een les bestaat uit zesentwintig traditionele Hatha-houdingen en twee ademhalingsoefeningen in een vaste volgorde. Niet zo gevarieerd, maar wel pittig door de hoge temperatuur en de nauwkeurige lesstijl. De temperatuur en de houdingen kunnen uitdagend zijn voor beginners, maar je lichaam went snel aan de warmte. Bikram yoga is een pittige work-out voor zowel lichaam als geest.

Verschil met Hot yoga

Alle Bikram Yoga is Hot Yoga, maar niet alle Hot Yoga is Bikram Yoga. Het grootste verschil met Hot yoga is dat Bikram yoga een vaste structuur kent. Over het algemeen hangt de voorkeur voor Bikram yoga of Hot yoga af van persoonlijke doelen en voorkeuren. Mensen die baat hebben bij structuur, consistentie en een systematische aanpak gaan eerder voor Bikram yoga. Houd je meer van afwisseling en flexibiliteit? Dan past Hot yoga misschien beter bij je.

Bikram yoga

Voordelen van Bikram yoga

Regelmatig beoefenen van Bikram yoga biedt verschillende voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid, waaronder:

Verbeterde flexibiliteit

De verhoogde temperatuur in de Bikgram yoga studio helpt je spieren op te warmen, waardoor ze soepeler worden. Dit kan bijdragen aan een betere flexibiliteit en je helpen dieper in de yogahoudingen te komen dan je normaal zou kunnen.

Ontgifting

Het zweten dat gepaard gaat met Bikram yoga helpt je lichaam te ontgiften. Door intensief te zweten verwijder je gifstoffen uit je lichaam, wat een verfrissend gevoel kan geven na de les.

Cardiovasculaire gezondheid

Bikram yoga kan je hartslag verhogen, wat goed is voor je cardiovasculaire gezondheid. Het kan worden beschouwd als een vorm van cardio-oefening, omdat de intense hitte en de uitdagende houdingen je hartslag verhogen en je ademhaling verdiepen.

Mentale focus

De combinatie van warmte en fysieke uitdaging kan helpen om je mentale focus te verbeteren. Bikram yoga vereist concentratie en uithoudingsvermogen, wat kan bijdragen aan een sterkere geest-lichaam verbinding.

Bikram yoga oefeningen

De 26 Bikram yoga oefeningen zijn zorgvuldig samengesteld om het hele lichaam te versterken, stretchen en balanceren. Enkele voorbeelden van houdingen zijn:

Elke houding wordt tweemaal uitgevoerd en tussen de houdingen door krijg je kort de tijd om te rusten en water te drinken.

Bikram yoga tips voor beginners

Wil je Bikram yoga proberen? Zoek dan een yogastudio bij jou in de buurt. Hieronder vind je een aantal tips, zodat je goed voorbereid begint:
Hydrateer: Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voor je les begint. Drink voldoende water de dag ervoor en neem een grote fles water mee naar de les. Blijf ook na de les drinken om verloren vocht aan te vullen.
Lichte kleding: Draag lichte, ademende kleding die zweet absorbeert. Trek vanwege de warme vooral niet te veel aan. Een yogatop en een korte yogashort zijn voldoende.
Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je grenzen te respecteren. Alle houdingen komen twee keer voorbij. Lukt het je de eerste keer niet om diep in de houding te komen. Forceer dit dan niet en probeer het bij de volgende serie nog eens.
Acclimatiseer: Geef jezelf de tijd om te wennen aan de warmte. Ga wat eerder naar de studio om rustig aan de temperatuur te wennen voordat de les begint.

Doe zelf yoga vanuit huis

Bikram yoga vanuit huis is natuurlijk niet verstandig; de hoge temperatuur ga je zonder twijfel terugzien op je energierekening. Wel heeft Yoga by Happinez meer dan 25 andere yogastijlen die je makkelijk thuis kunt doen, voor beginners en experts. Probeer nu 14 dagen gratis Yoga by Happinez.