Steeds meer yogastudio’s in Nederland bieden het aan: Hot Yoga. De naam verklapt het al een beetje: bij hot yoga doe je jouw oefeningen in een verwarmde ruimte. Dat heeft zo zijn eigen uitdagingen, maar ook voordelen. Wat maakt hot yoga zo bijzonder en waarom zou je het eens moeten proberen?

Wat is Hot Yoga?

Hot Yoga is geen aparte yogastijl, maar verwijst enkel naar de verwarmde ruimte. Je kunt alle soorten yoga omtoveren tot Hot Yoga: Hot Yin Yoga, Hot Hatha Yoga of Hot Ashtanga Yoga. De ruimte is meestal rond de 30-40 graden Celsius en wordt verwarmd met infraroodpanelen. De warmte zorgt ervoor dat je spieren soepeler worden, wat kan helpen om dieper in de houdingen te komen.

Verschil met Bikram Yoga

De bekendste vorm van Hot Yoga is Bikram Yoga, ontwikkeld door Bikram Choudhury. Deze bestaat uit een vaste reeks van 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen. Alle Bikram Yoga is Hot Yoga, maar niet alle Hot Yoga is Bikram Yoga.

Voordelen van Hot Yoga

Verbeterde Flexibiliteit

De verhoogde temperatuur in de hot yoga studio helpt je spieren op te warmen, waardoor ze soepeler worden. Dit kan bijdragen aan een betere flexibiliteit en je helpen dieper in de yogahoudingen te komen dan je normaal zou kunnen.

Ontgifting

Het zweten dat gepaard gaat met hot yoga helpt je lichaam te ontgiften. Door intensief te zweten verwijder je gifstoffen uit je lichaam, wat een verfrissend gevoel kan geven na de les.

Cardiovasculaire Gezondheid

Hot yoga kan je hartslag verhogen, wat goed is voor je cardiovasculaire gezondheid. Het kan worden beschouwd als een vorm van cardio-oefening, omdat de intense hitte en de uitdagende houdingen je hartslag verhogen en je ademhaling verdiepen.

Mentale Focus

De combinatie van warmte en fysieke uitdaging kan helpen om je mentale focus te verbeteren. Hot yoga vereist concentratie en uithoudingsvermogen, wat kan bijdragen aan een sterkere geest-lichaam verbinding.

Tips voor beginners

Wil je Hot Yoga proberen? Zoek dan een yogastudio bij jou in de buurt. Hieronder vind je een aantal tips, zodat je goed voorbereid begint:

  • Hydrateer: Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voor je les begint. Drink voldoende water de dag ervoor en neem een grote fles water mee naar de les.
  • Lichte Kleding: Draag lichte, ademende kleding die zweet absorbeert. Strakke kleding kan voorkomen dat je wordt gehinderd tijdens de houdingen.
  • Luister naar je Lichaam: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je grenzen te respecteren. Als je je duizelig of misselijk voelt, neem dan een pauze en drink wat water.
  • Acclimatiseer: Geef jezelf de tijd om te wennen aan de hitte. Ga wat eerder naar de studio om rustig aan de warmte te wennen voordat de les begint.

Doe zelf yoga vanuit huis

Hot Yoga vanuit huis is natuurlijk niet verstandig; dat vraagt te veel van je cv-ketel of thermostaat. Wel heeft Yoga by Happinez meer dan 25 andere yogastijlen die je makkelijk thuis kunt doen, voor beginners en experts. Probeer nu 14 dagen gratis Yoga by Happinez.