Meditatie biedt een manier om meer rust en balans te vinden in je leven. Vaak denkt men al snel dat meditatie niets voor hen is, maar dat is misschien te snel geoordeeld. Meditatie is écht voor iedereen, maar soms kan het even zoeken zijn welke vorm het beste bij jou past. Er zijn zoveel verschillende manieren om uit te proberen en je langzaam, stap voor stap, naar innerlijke rust te gidsen. Hier zijn acht manieren van meditatie die de moeite waard zijn om te ontdekken.

Gerichte meditatie

Voor veel mensen is het lastig om ‘zomaar’ te mediteren. Het kan daarom helpen om een meditatie die bij je ‘staat van zijn’ past. Kies bijvoorbeeld voor de meditatie voor moeilijke momenten, dankbaarheidsmeditatie of een meditatie om negatieve energie van anderen los te laten. De meditatie in te gaan met een intentie kan je motiveren om wat vaker naar binnen te keren.

Geleide meditatie

Met geleide meditatie word je begeleid door een stem die je door de meditatie leidt. Dit kan een goede start zijn als je nieuw bent in meditatie of als je het fijn vindt om een leidraad te hebben. Een stem kan je een beetje ‘bij de les houden’. De stem helpt je om je aandacht te richten en je gedachten te kalmeren, terwijl achtergrondgeluiden zoals muziek of natuurgeluiden je verder in ontspanning brengen.

Lees ook: de kracht van geleide meditatie

Visualisatie

Visualisatie-meditatie draait om het gebruik van je verbeelding. Je kunt je bijvoorbeeld een rustige plek in de natuur voorstellen waar je je helemaal ontspannen voelt. Door je op deze beelden te concentreren, kun je je geest tot rust brengen en zelfs positieve veranderingen in je denken en voelen stimuleren. Visualisaties zijn ook erg geschikt voor beginners, het geeft een duidelijk houvast.

Probeer hier een ontspannende kleurmeditatie van 6 minuten >

Chakrameditatie

Chakrameditatie richt zich op de energiecentra in je lichaam, bekend als chakra’s. Deze techniek helpt je om je energie in balans te brengen door je aandacht te richten op elk chakra, van je stuitje tot de kruin van je hoofd. Dit kan helpen om spanningen los te laten en een dieper gevoel van verbondenheid met jezelf te ervaren.

Lees meer over de chakrameditatie >

Bodyscan

Bij een bodyscan richt je je aandacht bewust op verschillende delen van je lichaam. Je begint bij je tenen en werkt langzaam omhoog, terwijl je observeert wat je voelt zonder oordeel. Deze techniek kan helpen om spanningen te verminderen en je meer bewust te maken van je lichaam en hoe je je echt voelt.

Lees meer over de bodyscan-meditatie >

Wandelmeditatie

Hou je niet van stilzitten? Dan is een wandelmeditatie wellicht iets voor je. Wandelmeditatie is een actieve vorm van meditatie waarbij je je aandacht richt op elke stap die je zet. Het is een fijne manier om meditatie in je dagelijkse routine op te nemen, vooral als je veel zit. Je let op de beweging van je voeten, je ademhaling en de omgeving om je heen, wat je helpt om in het moment aanwezig te zijn.

Zo maak je een loopmeditatie van jouw dagelijkse wandeling >

Mantrameditatie

Mantrameditatie is ideaal als je een razend hoofd hebt dat niet stil wil worden. Het houdt in dat je een woord of zin herhaalt om je geest te focussen. Dit kan een traditioneel mantra zijn, zoals “Om”, of een zin die voor jou persoonlijk betekenisvol is. Door het herhalen van de mantra kan je geest tot rust komen en kun je een diepere meditatieve staat bereiken.

Lees hier meer over de mantrameditatie >

Klankschaalmeditatie

Klankschaalmeditatie maakt gebruik van de klanken en vibraties van klankschalen om een meditatieve staat te bereiken. Het geluid van de schalen helpt om spanningen los te laten en je dieper te ontspannen. Dit is een waardevolle techniek voor wie gevoelig is voor geluiden en op zoek is naar een manier om meditatie op een zintuiglijke manier te ervaren.

Lees meer over de klankschaalmedtiatie >