Een veelgenoemde reden om te beginnen met yoga is gezondheid. Deze oosterse leer heeft namelijk ontelbaar veel voordelen – niet alleen voor je lichaam maar vooral ook voor je geest. Twijfel je of yoga iets voor jou is, of ben je benieuwd naar de voordelen van jouw practice? Lees dan meer over welke voordelen je kunt verwachten van yoga.

1. Toegankelijk en aanmoedigend

Misschien wel het allergrootste voordeel van yoga: je kunt het helemaal aanpassen naar eigen smaak. Kort, lang, moeilijk, makkelijk: je matje uitrollen voor je practice is zo gedaan. Ook is het voor iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring. Van yoga voor zwangeren en ouderen tot beginners en experts. Op Yoga by Happinez vind je yoga voor experts, beginners, kinderyoga, zwangerschapsyoga en zelfs stoelyoga.

Daarnaast is er geen goed of fout bij yoga. Je wordt aangemoedigd om de houdingen aan te passen naar wat voor jou het beste werkt. De laagdrempeligheid van yoga stelt jezelf in staat om gewoon te bewegen — het maakt niet uit of het perfect is. Zo wordt het makkelijker om telkens weer met een goed gevoel terug te keren naar de mat.

Het mooie aan yoga is dat het overal kan worden beoefend. Voor een les op Yoga by Happinez hoef je zelfs de deur niet uit!

2. Flexibiliteit en souplesse

Als je kijkt naar gevorderde yogi’s kan het wel eens intimiderend zijn om te beginnen aan jouw eerste practice. Dat is natuurlijk een misverstand: je hoeft niet flexibel te zijn om aan yoga te beginnen.

Regelmatige beoefening kan je flexibiliteit wél aanzienlijk verbeteren. Veel houdingen, zoals de vlinder of de cobra die je kent uit de zonnegroet, helpen om de spieren te rekken en de gewrichten soepeler te maken. Consistente beoefening kan stijfheid en pijn verlichten. Vooral fijn als je veel zit op een dag, of last hebt van stroeve gewrichten of trekkende spieren.

Zonnegroeten

3. Stressvermindering en Sereniteit

Yoga vermindert stresshormonen en bevordert gevoelens van welzijn. Onderzoek toont aan dat vooral bewegen op lage intensiteit, zoals bij Hatha of Vinyasa yoga, een positief effect heeft op onze cognitieve functies, zoals leren en probleemoplossend vermogen. Het Universitair Medisch Centrum in Bonn heeft daarnaast ontdekt dat deze vorm van bewegen de aandachtrespons en cognitieve functies verbetert.

Een perfect ritueel dus om je werkdag mee te beginnen, of om je werkdag juist mee af te sluiten.

4. Mentale Helderheid en meer energie

Ken je dat gevoel na een lange, stressvolle dag? Het lijkt alsof je hoofd vol zit — ‘brain fog’, zoals dat heet — en je voelt je niet je zonnige, heldere zelf. Yoga kan je helpen. De meditatie- en ademtechnieken in yoga brengen mentale helderheid en concentratie. Ze verminderen de ruis in je hoofd en creëren een scherper bewustzijn. De mogelijkheid om je hoofd als het ware te ‘resetten’.

Internationale yogadag meditatie

5. Beter slapen

De ontspannende houdingen en ademhalingstechnieken in yoga bereiden lichaam en geest voor op een diepe, herstellende slaap. Dit helpt om sneller in slaap te vallen en een betere slaapkwaliteit te ervaren, zodat je ’s ochtends uitgerust en helder wakker wordt. Probeer bijvoorbeeld eens Yoga Nidra, een stijl die bekend staat als slaapyoga. Of meditatie, ademhaling en pranayama-oefeningen kunnen je helpen om rondrazende gedachten tot rust te brengen.

Yoga kan ook fantastisch werken als avondritueel. Het is een mooie manier om aan je lichaam te vertellen dat het tijd is om in te dommelen.

6. Balans en Stabiliteit

Balansoefeningen zoals de Boomhouding trainen kracht, stabiliteit en evenwicht. Ze maken de spieren van voeten, enkels, benen, billen en buik sterker, wat helpt bij het opvangen van belastingen en voorkomt dat de gewrichten overbelast raken.

Nieuwjaarschallenge: De dans van balans

7. Gezonde geest, gezond lijf

In tegenstelling tot intensieve workouts ondersteunt yoga vetverbranding door het verlagen van stresshormonen zoals cortisol. Leren ontspannen en goed slapen is een belangrijke reden waarom yoga helpt een gezond gewicht te bereiken. Want stress maakt dik: het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat je meer vet in je buik opslaat. Daarnaast grijp je bij stress en vermoeidheid eerder naar ongezond voedsel.

Onderzoek toont aan dat regelmatig matig intensief bewegen, zoals yoga, kan bijdragen aan gewichtsverlies en een verhoogde vetvertering zonder een speciaal dieet te volgen.

8. Zelfcompassie en Acceptatie

Yoga moedigt zelfonderzoek en mildheid aan. Door yoga leer je je lichaam te accepteren zoals het is, door aandachtig naar de signalen van je lichaam te luisteren zonder oordeel. Meditatie en ademhalingsoefeningen helpen je om je te verbinden met het huidige moment, waardoor kritische gedachten verminderen en ruimte ontstaat voor liefdevolle affirmaties. Bovendien kalmeert yoga de geest, wat je in staat stelt om beter naar je intuïtie te luisteren en écht vanuit je hart te leven.

Wil jij ook eens yoga proberen? Dat kan gewoon vanuit je eigen huis met Yoga by Happinez. Rol je matje (een tapijt, handdoek of kleed is ook goed!) uit en kies jouw favoriete les uit. Probeer nu 14 dagen gratis!