Is de yogahouding die is afgebeeld op onderstaande foto voor jou een circustruc en ben je er daarom van overtuigd dat yoga niets voor jou is? Zonde! Wij helderen vijf misverstanden over yoga op, want yoga is voor iedereen: voor stijve harken, 65-plussers, mensen met een beperking én kinderen.
Vijf misverstanden over yoga
-
Voor yoga moet je lenig zijn
‘Ik kan geen yoga, ik ben zo stijf als een hark.’ De gedachte dat je je been in je nek moet kunnen leggen, bezorgt veel mensen drempelvrees. Wees gerust: voor yoga hoef je niets te kunnen! Yoga gaat niet over goed of slecht, integendeel. Het voornaamste wat je in de yoga leert, is om niet naar je buurvrouw te kijken. Of je een moeilijke houding kunt, is volstrekt niet interessant. Een veelgehoorde uitspraak van docenten: ‘Er wacht geen verlichting aan het einde van de houding.’
-
Yoga is saai
Bij yoga doe je heel rustige houdingen op een matje. Mensen die denken dat yoga saai is, hebben vaak dit beeld in hun hoofd. Maar er zijn zoveel soorten yoga, dat er altijd iets voor jou bij zit. Er is yoga waarbij je met veertig graden een enorm pittige serie doet (Bikram yoga), er is yoga waarbij je op schapenvelletjes mantra’s zingt om vijf uur ’s ochtends (Kundalini yoga) en er is yoga waarbij je in doeken door de lucht vliegt (Aerial yoga). Er is zelfs zoiets als Bikini Bootcamp yoga. Noem dat maar saai!
-
Yoga is niks voor mannen
‘Mannen denken soms dat yoga iets zweverigs is, waarbij je stilletjes voor je uit zit te kijken. Niet mannelijk dus,’ zegt yogadocente Jolanda van Beek die speciale lessen voor mannen geeft. Toch blijken mannen na de les erg enthousiast. Zo zegt iemand: ‘Je staat op een matje van 1 bij 2 en zweet je dood, daar hou ik van. Het geeft energie.’ Veel mannen kiezen dan ook voor fysiek iets uitdagender lessen. Wist je trouwens dat de grootste leraren mannen zijn en yoga duizenden jaren alleen door de man werd beoefend?
-
Yoga is zweverig
Een donker zaaltje waar het naar wierook ruikt, Indiase muziek speelt en mediterende mensen dwars door je heen kijken. Dit bestaat ook, maar yoga is allang niet meer alleen voor softies. Bij een goede sportschool kun je tussen de bodypump- en pilateslessen ook yoga volgen. Niet vreemd, want yoga vereist behoorlijk wat lichamelijke inspanning. Probeer maar eens in hoog tempo allerlei ingewikkelde oefeningen te doen terwijl je rustig en geconcentreerd blijft…
-
Yoga is alleen voor stresskippen
Of je nu een stresskip bent of een dromer, je gedachten ratelen ongemerkt de hele dag door je hoofd. Van boodschappenlijstjes tot toekomstdromen, voortdurend zijn we aan het denken over dingen die we nog willen of moeten. Yoga helpt je ontspannen. En dat is iets waar je altijd baat bij hebt, óók als je verder rustig door het leven gaat. En daarnaast: regelmatig zwoegen op je matje maakt je sterker en energieker, iets wat juist dromerige types moet aanspreken.
11 reacties
Geef je reactie
Het idee dat yoga zweverig is, wordt gelukkig wel minder. Toen ik 11 jaar geleden met yoga begon, moest ik nog wel uitleggen dat het echt niet zweverig was. Maar inmiddels ken ik bijna niemand meer die geen yoga doet :-)
Juist die jonge en zeer lenige mensen in het blad en de soms onmogelijke houdingen zijn voor mij (60 jarige, niet al te slanke stijve hark) de reden geweest om mijn abonnement op het blad te stoppen. Ik kom niet eens in de buurt van deze poses.
Beste Marijt,
Op de cover van ons volgende nummer hebben we een vijftigjarige yogi, leuk toch?
Ik moet zeggen dat ik na de cursus (overgangsyoga) iedere keer gestrester en gefrustreerder eindigde dan dat ik begon. Yoga is voor mij niet goed. Ik ga liever iedere dag een stuk wandelen, zelfs in de regen.
Dank voor jullie reacties, mooi gezegd! Interessant om hier jullie ideeën over te lezen.
Met dit artikel willen we juist laten zien dat yoga meer is dan enkel het plaatje. De afbeelding bij dit artikel is dan ook met humor gekozen, juist om een aantal genoemde misverstanden in beeld te brengen. Bij Yoga Magazine proberen we een zo divers mogelijk beeld te schetsen, niet enkel met slanke, lenige, vrouwelijke modellen, maar ook mannen, ‘vollere’ modellen, oudere yogi’s, enz. Goed om te weten dat we deze diversiteit nog meer zouden kunnen benadrukken.
Ik ben zelf ruim 20 jaar yogadocente. Wat mij stoort ook in het yogamagazine, dat er vooral foto’s in staan van jonge mensen, strak en in moeilijke poses. Dat gaat helemaal de essentie van yoga voorbij. Als ik zo les zou geven zou bijna niemand mee kunnen doen. Als docente hoor je niet op een podium te zitten en te laten zien wat je in huis hebt. Je past je aan je leerlingen aan. Zelfs de kleinste beweging heeft effect. Het gaat vooral om bewustwording en wat voel je na een oefening. Mijn ervaring is dat mensen vooral op zoek zijn naar goed handvatten voor het dagelijks leven. Hoe kan ik ontspannen, beter ademen, me beter concentreren, wat kan ik doen bij een pijnlijke rug, hoofdpijn, oefeningen om beter in slaap te komen etc. Dan is yoga meer dan mooie poses doen.
Mooie woorden José, helemaal mee eens!
Beste Jose, zie de cover van ons volgende nummer, Yoga 3. Daarop hebben we een 50-jarige yogi. Zijn we blij mee!
Ben het er ook mee eens. Dat was het eerste wat door mijn hoofd schoot. Zet er geen foto bij met een houding voor gevorderden als je een beginnende yogi wil geruststellen dat het in yoga niet om lenigheid gaat. Je geeft dan meteen een verkeerd signaal af. Het is trouwens toch al een hype tegenwoordig om slanke yogi’s in de meest acrobatische houdingen te fotograferen. Het ziet er prachtig uit, maar het is niet waar het in de yoga over gaat. Yoga gaat over de verbinding leggen tussen lichaam, ziel en geest. Harmonie en balans creëren in de hectiek van het leven.
Goed stuk.
Zolang er dergelijke foto’s bij zo’n tekst staan, helpen we de vooroordelen niet de wereld uit, denk ik <3
Met Yvonne eens. Niets menselijks is de yogadocent vreemd. Veel docenten laten graag zien wat ze allemaal in huis hebben (op bijv. een Yogafestival)
Veel plaatjes creëren laten een bijna perfecte houding zien. Als je ook nieuwe beginners wilt trekken, pleit ik er voor om vaker de opbouw van een oefening te beschrijven en in de plaatjes. En met opbouw bedoel ik dan varianten/stappen op weg naar ideale houding.