Wist je dat we jaarlijks ieder zo’n 4,5 kilo aan synthetische chemicaliën binnenkrijgen? Gelukkig ruimt ons lijf vanzelf een hoop op. Dit is hoe yogahoudingen en voldoende water drinken het zuiverende vermogen van je lichaam ondersteunen.
Gifstoffen: hoe zit het?
Dagelijks krijgen we synthetische chemicaliën binnen via onze voeding (bespoten en bewerkt eten, drinkwater), adem (luchtverontreiniging) en huid (kleding, cosmetica). En dan maken we zelf ook nog gifstoffen aan: tijdens de spijsvertering en in periodes van langdurige stress ontstaan reststoffen die, wanneer ze in het lichaam blijven, schade aanrichten.
Ons lijf is van nature prima in staat om deze stoffen onschadelijk te maken en uit te scheiden. Het probleem is dat onze moderne leef- en eetstijl dit natuurlijke reinigingsmechanisme belemmert. We brengen veel tijd zittend of stressend door en zijn steeds meer light en kant-en-klaar gemaksvoedsel gaan eten.
Het gevolg, zegt dr. Baillie-Hamilton: vetzucht en ziekte
Volgens wetenschapper dr. Paula Baillie-Hamilton kan onze lever bij een te groot aanbod aan gifstoffen haar gebruikelijke taak niet meer goed uitvoeren. De lever is ons belangrijkste reinigingsorgaan, ze filtert het bloed en bepaalt welke stoffen schadelijk zijn en uitgescheiden moeten worden. Als de lever overwerkt is, gaat ze gifstoffen opslaan in de vetcellen in plaats van ze onschadelijk te maken en af te voeren. Deze opslag aan stoffen heeft een negatief effect op de hormoonhuishouding, de hersenen, het zenuwstelsel en de opname van voedingsstoffen. Het gevolg, zegt dr. Baillie-Hamilton: vetzucht en ziekte.
Het belang van zuiver water drinken
Zaak is dus om voldoende te bewegen, gezond te eten en zuiver water te drinken, zodat afvalstoffen gedoseerd het lichaam verlaten. Drink bij voorkeur gefilterd water. Een waterfilterkan, zoals bijvoorbeeld van BRITA, verbetert de kwaliteit van kraanwater door organische verontreinigingen en smaak- en geurverstorende stoffen, zoals kalk, uit het water te filteren. Door kraanwater te filteren in plaats van plastic flessen te kopen, kies je voor duurzaamheid en vergroot je niet onnodig je ecologische voetafdruk.
De volgende 3 yogahoudingen stimuleren de capaciteit van het lichaam om zichzelf te reinigen en van gifstoffen te ontdoen. Het resultaat? Minder last van hoofdpijn, winderigheid, buikklachten of hoge bloeddruk. In plaats daarvan juist meer energie en een fris, optimistisch, kalm en helder gevoel.
3 ontgiftende yogaoefeningen
Cobra (Bhujangasana)
Ritmisch uitgevoerd op een ‘rolletje’ reinigt deze houding de darmen.
Drink na afloop van de Cobra voldoende water, om de afvalstoffen beter af te voeren.
Boot (Navasana)
Stimuleert de spijsvertering en de reiniging van de maag.
Drink na deze oefening voldoende water, om te hydrateren en de afvalstoffen beter af te voeren.
Reinigende ademhaling (Kapalabhati)
Reinigt het sinusgebied en de longen, stimuleert de spijsvertering
Drink na afloop voldoende water, om de afvalstoffen sneller af te voeren.
Water na de yogales: waarom is het zo belangrijk?
Kies je voor een intensievere yogastijl, zoals Vinyasa of Hot yoga, dan zorgt transpireren voor een optimale verwijdering van afvalstoffen uit je cellen. Drink na een les voldoende water om het lichaam te hydrateren. Dehydratatie (vochttekort) kan overigens ook kramp veroorzaken – door een mogelijk tekort aan kalium, calcium of magnesium door overmatig zweten.
Maar ook bij meer ontspannen yogavormen is hydrateren belangrijk. Water helpt afvalstoffen sneller af te voeren.
Tekst: Kyra de Vreeze, redactie Yoga by Happinez, beeld: Harold Pereira, styling: Odette Simons, visagie: Manonne Boerema
Bron onderzoeken: Julia Kang: 100% gifvrij, dr. Paula Baillie-Hamilton.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
0 reacties
Geef je reactie