Een niet te ingewikkeld, diervriendelijk én lekker menu op tafel met Kerst? Drie recepten die elk maximaal tien minuten tijd kosten.

Kleurige groentespiesjes

7 stuks

recept-spies

  • een schijf rode biet (15 gram)
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • een stuk wortel van circa 6 cm (45 gram)
  • scheutje zonnebloemolie
  • 2 grote kalamata olijven
  • 7 grote (of 14 kleine) blaadjes rucola
  • scheutje balsamicoazijn
  • snufje zout
  • 7 kleine prikkers/tandenstokers

Bereiding:

  1. Snijd de biet in 14 kleine blokjes en marineer die in de theelepel balsamicoazijn.
  2. Doe beide ingrediënten in een steelpan met een bodempje water en kook in tot het water is verdwenen, dit duurt circa 4 minuten. Laat afkoelen.
  3. Schaaf de wortel met een kaasschaaf in de lengterichting in 7 dunne plakken.
  4. Verhit de olie in een koekenpan en bak de wortellinten aan beide zijden in een paar minuutjes gaar.
  5. Snijd elke olijf in 4 schijfjes.
  6. Rijg de groenten in deze volgorde aan de prikkers: wortel, (half) blaadje rucola, wortel, biet, wortel, rucola, wortel, olijf, wortel, biet.
  7. Besprenkel licht met balsamicoazijn en breng op smaak met zout.

Winterse mini-sandwiches

8 stuks

recept-minisandwich

  • 4 theelepels witte amandelpasta*
  • 6 blauwe bessen
  • 4 walnoten, in stukjes
  • 4 plukjes peterselie
  • goede snuf zout
  • 1 plak gekiemd tarwebrood*
  • 25 gram appel, in dunne schijfjes
  • scheutje zonnebloemolie
  • 8 prikkers

Bereiding:

  1. Doe de amandelpasta en de bessen in een kom. Meng ze tot de bessen een paarse kleur beginnen af te geven; verwijder dan de bessen.
  2. Meng de stukjes walnoot, de peterselie en het zout door de amandelpasta.
  3. Snijd het gekiemde tarwebrood in 8 blokjes van 2 cm breed, 2 cm lang en 1½ cm dik.
  4. Bak of gril de appelschijfjes in de zonnebloemolie.
  5. Doe de amandel-walnoottapenade op de stukjes brood, leg daarop een schijfje appel en garneer met een blaadje peterselie.
  6. Houd bij elkaar met een prikker.

Tropische bonbonnetjes

10 stuks

recept-bonbons-1200

  • 10 gram rauwe chocolade*
  • 50 gram verse ananas (ook lekker met mango!)
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • 10 druppels vanille-essence
  • 10 prikkers

Bereiding:

  1. Verwarm water in een steelpan tot zo’n 42 ºC.
  2. Plaats daarop een kom, zo dat de onderkant van de kom het water net raakt.
  3. Snijd de chocola in kleine stukjes en doe die in de kom. Verwarm au bain-marie tot de chocolade vloeibaar is.
  4. Snijd de ananas in 10 blokjes van 2 bij 1½ cm. Steek er een prikker in en doop de ananas eerst in de vloeibare chocolade en dan in de kokosrasp.
  5. Sprenkel 10 druppels vanille-essence op een bordje (ruim uit elkaar) en plaats de bonbons met de kokoskant in de vanille.
  6. Laat minstens 5 minuten stollen in de koelkast.

*  Te koop bij de natuurvoedingswinkel; rauwe chocolade vind je ook (online) in raw food/superfoodwinkels

Tekst: Kyra de Vreeze, beeld: Harold Pereira, foodstyling: Isabel Menino, styling: Nicole de Werk

Meer recepten?

Download gratis het Yoga by Happinez receptenboekje.