Brain food? Ja zeker. Je kunt met hetgeen wat je eet je hersenen voeden. Dat leerde Charlotte Labee. Tot een aantal jaren terug werkte ze tachtig uur per week in de mode. Eerst als model en Miss Universe Nederland, daarna aan haar eigen kledinglijn. Ze had een stressvol bestaan, kreeg na een flink aantal tegenslagen verlammingsverschijnselen en bleek een viervoudige nekhernia te hebben. De conclusie van de arts was niet mis. Als Charlotte roofbouw op haar lichaam zou blijven plegen, zou ze in een rolstoel belanden. Het roer ging om. Ze volgde een orthomoleculaire opleiding en werd breinexpert. Inmiddels is haar boek Brain Food, voeding voor gezonde hersenen al een tijdje verkrijgbaar.
Brain food
Charlotte: ‘Je brein is de dirigent van je hele zenuwstelsel. Je hersenen sturen alle processen – zowel fysiek als mentaal – aan. Ook sturen ze je gedachten en gevoelens voor een groot gedeelte.’ Gelukkig zijn sommige voedingsmiddelen heel goed voor je brein, ontdekte ze. ‘Brain food heeft een bovengemiddeld hoge concentratie aan voedingsstoffen die je brein voeden, je hersencapaciteit versterken en een gezonde hersenbalans bewaken. Het eten van breinvoedsel maakt je daarom – direct of indirect – gelukkiger, gezonder, slimmer en energieker.’
Yoga voor het brein
Alhoewel iedereen het erover eens lijkt te zijn dat voeding een belangrijke rol speelt bij het onderhouden van een gezond brein, is duidelijk dat je er met voeding alleen niet komt. Ook lifestyle en mindset spelen een belangrijke rol. Uit onderzoek uitgevoerd in India blijkt dat yoga het glucosegehalte in het bloed doet dalen, wat weer een positief effect heeft op de hersenwerking. Hoge glucosegehaltes in het bloed zorgen er namelijk voor dat de hersenen krimpen en de bloedtoevoer ernaartoe lastiger gaat, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Boston. Combineren dus: gezond breinvoer en yoga!
Brain food recepten van Charlotte Labee
Spinaziepannenkoekjes
voor 8 pannenkoekjes/duur 20 minuten
Spinazie bevat magnesium en ijzer die belangrijk zijn voor het aanmaken van neurotransmitters en de neuroplasticiteit: het vermogen van de hersenen zich aan te passen en ontwikkelen.
Ingrediënten
Bereidingswijze
Ravioli van knolselderij en pompoen
voor 4 porties, duur 45 minuten
Knolselderij is onder andere rijk aan vitamine K. Onze hersenen bevatten ongelofelijk veel vitamine K. Vitamine K blijkt de hoeveelheid calcium in brein (en botten) te reguleren. Het helpt bij hersenmist en dementie en versterkt je cognitieve functies.
Ingrediënten
Bereidingswijze
Lees ook: Beauty food voor een stralende huid (en meer!)
Tekst Kyra de Vreeze Fotografie Kayleigh van Dinter Receptuur Charlotte Labee en Kris Michels
0 reacties
Geef je reactie