De Sanskriet naam voor de Sfinxhouding (Sphinx) is Salamba Bhujangasana, afgeleid van de woorden Salamba (ondersteunde), Bhujanga (cobra) en Asana (houding). De Sfinx is een variatie op de Cobra.
Het effect van de Sfinx
De Sfinx is een variatie op de Cobrahouding die minder vraagt van de rug en daarom voor de meeste yogi’s toegankelijk is. De compressie in de onderrug werkt therapeutisch en stimuleert de nierenergie. Tegelijkertijd traint deze houding de rug en de corespieren, terwijl de longen, borst en schouders worden geopend. Doordat de (bij)nieren, buikorganen en het zenuwstelsel in deze houding worden gestimuleerd, verminderen stress- en vermoeidheidsklachten en komt nieuwe energie vrij. Ook emoties als onrust en angst kunnen verminderd worden met deze houding. De Sfinx is ook effectief bij menstruatiekrampen. Deze houding is een goede voorbereiding op diepere achterovertuigingen, zoals de Cobra of de Kameel.
Zo kom je in de Sfinx
De houding aanpassen
Bij blessures of klachten aan de rug, nek of schouders kun je deze houding beter overslaan. Ook is het af te raden deze houding te beoefenen als je zwanger bent.
De druk op het schaambeen kan worden verminderd door een deken onder het schaambeen te plaatsen.
Volg onze online yogales De kracht van Waardering
In deze les, gegeven door Irene Sportel, ga je drie Yin houdingen in, waarbij je het gevoel van waardering oproept. De Kindhouding, de Sfinx en de Vlinder komen aan bod en je eindigt in Savasana. Bekijk de onderstaande video om meteen te starten!
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."