Met de voeten in de klei en de handen in de aarde – het zelfoogsten is terug van weggeweest. En wie met het seizoen mee-eet, doet niet alleen zichzelf, maar ook de aarde een groot plezier.
Als we aan de nazomer denken, denken we aan genieten van de laatste zonnestralen. Maar nog niet zo lang geleden stond dit seizoen volledig in het teken van de oogst. We stonden dagenlang – tot blaren aan toe – met voeten en handen in de aarde. De avonden waren gereserveerd voor het inmaken en preserveren van groenten en vruchten voor de barre, oogstloze winterdagen. Het woord herfst komt dan ook van het woord harvest, dat letterlijk ‘oogst’ betekent.
Zelfoogsten: wel de lusten niet de lasten
Hoe anders is ons leven nu? Ons eten wordt verbouwd door grote bedrijven, in verre oorden. Steeds meer mensen voelen een gemis. Een afstand tussen hen en de natuur en tot de oorsprong van dat wat hen voedt. Sommigen beginnen zelf een moestuin, anderen gaan wildplukken. Maar zelf je eten verbouwen en plukken is een intensieve en tijdrovende activiteit waar niet iedereen de ruimte of kennis voor heeft. Voor hen is er een mooie middenweg geboren: zelfoogsten. Zoals ze bij de Moestuin Utrecht zeggen: ‘Met zelfoogsten heb je wel de lusten, maar niet de lasten van een eigen moestuin.’ De tuinderij zaait en onderhoudt de gewassen en de zelfoogster komt ze oogsten wanneer de gewassen rijp zijn.
Meebewegen met de seizoenen
Bijkomend voordeel: door die connectie met de cyclus van het jaar verbeteren ook alle andere cycli zoals je slaap, interne klok, spijsvertering en hormonale balans. Je kunt het meebewegen met de cyclus van de seizoenen zien als een ‘vinyasa’. Dit begrip ken je vooral uit de yoga, maar betekent van oorsprong ‘iets op een speciale manier plaatsen’. Net als eb en vloed en de maanstonden is de cyclus van de seizoenen een geleidelijke stap-voor-stap benadering, die ons systematisch en veilig van het ene naar het andere punt brengt. Of dit nu bewegend van [asana] naar [asana], of bewegend van seizoen naar seizoen is. Alles in de natuur kent zijn plaats en tijd. Wanneer we met die [flow] meegaan, verbeteren niet alleen onze fysieke cycli, maar voelen we ons ook verbonden met alles om ons heen.
Recepten voor de nazomer
Salade met geroosterde (oer)radijs
Oogsttijd: van april tot oktober. Het blad, of loof, van de radijs is eetbaar, heerlijk in salades en enorm voedzaam. Snijd het loof van de radijs, bewaar het loof met het groen naar boven in een bakje met een klein laagje water in de koelkast. Zo blijven ze een kleine week fris en knapperig.
2-3 porties,30 minuten
Ingrediënten
Voor de vinaigrette
Bereidingswijze
Focaccia met biet en rozemarijn
Oogsttijd: van juli tot oktober. Pluk de biet als het knolletje het formaat van een golfbal heeft. Hoe kleiner de knollen, hoe zachter en zoeter de smaak. Een overschot aan bieten kun je inmaken, invriezen en drogen. Zo heb je er nog langer plezier van!
6-8 porties, ± 50 min
+ rijstijd ± 2 uur + oventijd ± 20 min.
Ingrediënten
Bereidingswijze
Enthousiast geworden over zelfoogsten?
Nederlandse zelfoogst initiatieven:
Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur (hier en daar aangepast): uit Oogstkoken, het complete Seasons kookboek Fotografie: Rob van der Vet
0 reacties
Geef je reactie