Hoe lekker je (als vrouw) in je vel zit, heeft voor een groot deel te maken met hormonen. Pure voeding helpt om de ingewikkelde balans tussen al die verschillende stofjes gezond te houden. Of te maken.

‘Verander je voeding, verander je hormonen, verander je leven.’ De ondertitel van het boek van vitaliteitscoach Marjolein Dubbers is in het kort haar levensverhaal. Marjolein belandde op haar 52ste in een burn-out. En ze ontdekte de oorzaak: haar hormoonhuishouding was volledig uit balans.

Net als Marjolein kampen veel vrouwen tegenwoordig met hormonale klachten. Denk aan PMS, menstruatieproblematiek, heftige overgangsproblemen en uitgeputte bijnieren.  Dat komt grotendeels, zo zegt Marjolein, doordat de moderne omstandigheden voor onze vrouwenlichamen verre van optimaal zijn. We zijn te weinig buiten, de lucht is vervuild, onze maaltijden zijn te bewerkt, de producten die we op onze huid smeren zijn ongezond en we passen ons te veel aan aan de drukke mannenmaatschappij.

Leer de taal van je hormonen

Daarnaast zit het hormonale systeem van de vrouw iets anders in elkaar dan dat van de man. Marjolein: ‘Zie hormonen als de elektrische bedrading in een huis. Mannen hebben een simpele schuifknop, vrouwen een ingewikkelde schakelkast.’ Als vrouw maak je per maand meer hormonale schommelingen door dan een man in zijn hele leven. En door die ingewikkelde verhouding tussen de verschillende hormonen raakt ons hormoonstelsel sneller uit balans.

Om vitaal en gezond te blijven is het daarom belangrijk dat we de taal van onze hormonen leren spreken. Marjolein benadrukt: ‘Je hormonen zijn geen vrijbuiters die zelfstandig hun gang gaan en waar je niets over te vertellen hebt. Als je weet hoe ze werken, kun je ze vóór je laten werken.’

Potentiële balansverstoorders

Naast vruchtbaarheid, zijn hormonen bij veel belangrijke processen in je lichaam betrokken: lichaamstemperatuur, vetopslag, hongergevoel. Vrouwen doen van alles wat de hormoonhuishouding verstoort: slecht eten, slanker willen worden, onnatuurlijke crèmes smeren, medicijnen slikken, stressen, slecht slapen, vervuilende huishoudelijke producten gebruiken. Stuk voor stuk gedragingen die een negatief effect hebben op de kwetsbare hormoonbalans.

Voeding is misschien wel de belangrijkste omgevingsfactor, omdat we voedsel direct binnenlaten in ons lichaam. Je lichaam van morgen ligt vandaag op je bord, aldus Marjolein. De belangrijkste stoffen die ons hormoonstelsel in de war brengen zijn de xeno-oestrogenen. Deze stoffen zitten in alles wat op basis van aardolie is gemaakt. En nee, die stop je niet alleen in je auto. Aardolie wordt bewerkt en gebruikt in medicijnen, afwasmiddel, kleurstof, zoetstof en smaakverbeteraar. Het zit in kleine hoeveelheden in al het eten dat uit de fabriek afkomstig is. Het zit in het vlees en het zuivel dat je in de supermarkt koopt.

Je snapt, met al die potentiële balansverstoorders moet ons lichaam heel hard werken om het juiste hormonale evenwicht te bewaren. De belangrijkste eerste stap naar een gezonde balans is het vermijden van xeno-oestrogenen in je eten. Dat doe je zo:

  1. Eet zo veel mogelijk onbespoten, natuurlijk en onbewerkt, zonder conserveringsmiddelen.
  2. Vermijd plastic verpakkingen en voedsel uit blik.
  3. Vermijd niet-biologische melk en vleesproducten.
  4. Sojaproducten zoals sojamelk, tofoe en sojabrokken bevatten een stof die erg lijkt op oestrogeen. Deze zogenaamde fyto-oestrogenen kunnen, wanneer overvloedig genuttigd, je eigen hormonale systeem uit balans brengen. Met mate gebruiken, dus.

Gezonde recepten voor healthy hormonen

Koude fruitsoep

Rood en paars fruit, zoals frambozen, bramen en blauwe bessen, zijn krachtige aromataseremmers (het enzym aromatase speelt een rol in de de aanmaak van oestrogeen) die je helpen de testosteron- oestrogeenbalans gezond te houden.

1 portie, 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 kop gemengd rood/paars zomerfruit uit de diepvries
  • 1⁄2 kopje kokoswater
  • 1 kop spinazie of andere groene bladgroenten
  • 1 flinke theelepel amandelpasta (biologische winkel)
  • 1⁄4 theelepel Ceylonkaneel
  • 1 flinke theelepel acaipoeder, acerolapoeder of camu camu (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Laat het fruit een minuut of 10 ontdooien.
  2. Doe alle ingrediënten in een blender en mix ze tot een wat dikke, romige pasta.
  3. Schenk de fruitsoep in een wijde mok en eet de soep langzaam met een lepel.

Maca Magic

Maca is een superfood voor de vrouwelijke hormoonbalans. Wanneer er te veel of te weinig van een bepaald hormoon wordt aangemaakt, zorgt maca ervoor dat de productie geremd dan wel gestimuleerd wordt. De perfecte balansbrenger, dus.

1 persoon, 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 zachte dadel
  • 1 mok amandelmelk
  • 1 theelepel rauwe cacao
  • 1 theelepel macapoeder (biologische winkel)
  • 1 theelepel gepeld hennepzaad (biologische winkel)
  • 6 stukjes bevroren, rijpe banaan
  • 1⁄4 theelepel Ceylonkaneel
  • klein beetje Keltisch zeezout

Bereidingswijze

  1. Verwijder de pit van de dadel en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
  2. Gebruik je een harde dadel, week deze dan enkele minuutjes in heet water.
  3. Doe alles in je blender en mix goed.
  4. Drink de smoothie met kleine slokjes en geniet.

Tekst: Kyra de Vreeze Foodfotografie en Receptuur: Marjolein Dubbers