Mmm, een frisse mojito op een warme zomeravond … je oververhitte hoofd komt gelijk tot bedaren. Je lichaam ontspant en begint aangenaam te tintelen. Een gelukzalig gevoel bekruipt je. Maar…kan dat ook zónder alcohol? Met deze recepten voor zuivere cocktails zeker!

zuiverende mocktails

‘Houd het lichaam rein’, is kort door de bocht hoe soetra 2.40 het begrip saucha -zuiverheid- beschrijft. Door zuiver te leven kom je volgens de eeuwenoude yoga-filosoof Patanjali dicht bij die staat van gelukzaligheid die op zomeravonden nog wel eens samenhangt met een cocktail of drie, vier. Soetra 2.41 gaat verder over dat helende effect van een zuiver lichaam: het leidt tot een opgewekte en heldere geest. Reden genoeg dus om eens te kiezen voor een cocktail zonder geestvertroebelende alcohol. Alleen al het verse fruit en de frisse kruiden in deze mocktails geven lichaam en geest een instant boost. En wedden dat je de volgende ochtend vrolijk en verlicht aan je dag begint?


Hibiscus-Limoengranita

1 glas, 5 minuten, plus 30 minuten

mocktails-hibiscuslimoengranita

Ingrediënten

  • 2 g hibiscusbloemen*, plus hibiscusbloemen en schijfjes limoen voor de garnering
  • 60 ml kokend water
  • 60 ml limoensap
  • 60 ml kokoswater
  • 30 ml rijststroop (of kies voor suikerstroop, ahornsiroop, kokosbloesemstroop)
  • 60 g ijs

Bereidingswijze

  1. Laat de hibiscus in het kokende water trekken, 30 minuten of tot het water afgekoeld is tot kamertemperatuur.
  2. Zeef en roer met het limoensap, het kokoswater, de siroop en het ijs.
  3. Mix in de blender tot het granita is.
  4. Schenk in een groot glas, met een dik rietje, en garneer met een schijfje limoen en hibiscusbloemen.

*Hibiscusbloemen zijn als biologische thee online verkrijgbaar.

Lentebries met aardbeien en tijm

1 glas, 5 minuten

mocktails-lentebriesmetaardbeienentijm

Ingrediënten

  • 4 aardbeien, ontkroond en in vieren gesneden, plus een paar voor de garnering
  • 3 takjes tijm, plus een paar voor de garnering
  • 30 ml rijststroop
  • 60 ml citroensap
  • Water om af te vullen

Bereidingswijze

  1. Kneus de aardbeien en de tijm in een shaker.
  2. Doe de andere ingrediënten behalve het water erbij en shake stevig.
  3. Zeef twee keer en schenk dan in een groot glas vol ijsblokjes, vul af met het water en garneer met een aardbei en een takje tijm.

Munt-ananasspritzer

1 glas, 5 minuten

mocktails-muntananasspritzer

Ingrediënten

voor de cocktail

  • 60 g ananas, geschild en grof gesneden
  • 3 takjes munt, plus een paar voor de garnering
  • IJs naar keuze
  • 55 g compote van gegrilde ananas*
  • Bruiswater om af te vullen
  • Mooie stukken ananas voor de garnering

voor de compote

  • 460 g ananas geschild en in de lengte in plakken gesneden
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 125 ml water

Bereidingswijze

voor de mocktail

  1. Kneus de ananas en de munt tot een egale laag onder in het glas.
  2. Doe er het ijs en de ananascompote bij, vul vervolgens af met bruiswater.
  3. Roer en geef met een plak ananas en een takje munt.

voor de compote

  1. Verwarm de gril voor. Leg de plakken ananas in één laag op bakpapier.
  2. Gril tot de ananas begint te kleuren.
  3. Doe de suiker eroverheen en laat onder de gril karamelliseren.
  4. Laat afkoelen, pureer in de blender en voeg het water toe.
  5. In de koelkast zeven tot tien dagen houdbaar.

 

Fotografie: Beatriz da Costa

Recepten uit: Mocktails van Caroline Hwang – Kosmos Uitgevers –  €17,50  –  ISBN 9789021572192