Yoga, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Dat is écht zo: wist je dat je met je pasgeboren baby al yoga kunt doen? Baby-yoga is een heerlijk speelse en gezonde manier om contact te maken. Je beweegt samen met je kindje in combinatie met aanraking, spel en ontspanning. Zo leren baby’s op een positieve manier met stress om te gaan en tot rust te komen. Want ja, zelfs de allerkleinsten hebben soms al stress. En hun ouders! Ook zij kunnen ontspannen tijdens een sessie baby-yoga en genieten van het contact en het plezier van samen spelen.
Baby-yoga is niet alleen leuk, het is ook bewezen goed voor baby’s: ze raken minder snel gespannen en geïrriteerd, yoga draagt bij aan de ontwikkeling van de spijsvertering, de hersenen en het zenuwstelsel, het stimuleert de bloedsomloop, versterkt de spieren en maakt soepel.
En minstens zo belangrijk: het versterkt jullie band, bevordert de communicatie en je baby wordt nóg blijer en opener.
Zo zit je zelf
Voordat je begint, is het van belang om eerst zelf goed te gaan zitten. Strek je rug, zorg dat de onderrug zacht blijft, de bovenrug een lichte tensie heeft en het borstgebied zich opent. Je houdt je hoofd in het verlengde van je wervelkolom, licht gebogen. Je nek en rug zijn ontspannen, net als je schouders, armen en handen. Ga op een matje of handdoek zitten. Leg eventueel een kussen in je onderrug of onder je knieën voor extra steun.
Strek dan je benen recht vooruit en leg of zet je kindje (als hij al kan zitten) op je bovenbenen. Óf ga in Spreidzit zitten: spreid je benen en leg of zet je baby ertussenin.
Zo doe je het:
7 oefeningen voor een blije baby
Nu kun je beginnen! Deze baby-yoga houdingen zijn geschikt voor baby’s tussen de nul en twaalf maanden.
Wiegen
Hier kun je mee beginnen bij jonge baby’s. Deze oefening geeft rust, een veilig gevoel en laat je kindje aarden. Zorgt bovendien voor ruimte in het bekkengebied.
Hoera-houding
Geeft een besef van de reikwijdte van het lichaam, opent het borstgebied, longgebied, versterkt de armspieren. Goed voor coördinatie en concentratie.
Variatie: Hoera-houding met de beentjes
Versterkt de beenspieren en zorgt voor een goede bloeddoorstroming, masseert de onderbuik. Deze oefening niet doen bij (een vermoeden van) heupklachten en voorzichtig bij baby’s onder de 3 maanden. Zelf beweeg je altijd mee.
Masseer de beentjes en buik
Deze oefening stimuleert de bloedsomloop in de beentjes en masseert de buik. Fijn tegen darmkrampjes!
Variatie: knieën zijwaarts (niet op de foto)
Geeft een lichte draaiing in de onderrug. Kan prettig zijn als je kindje last heeft van zijn darmen.
Vlinderen
Deze beweging opent de heupen en het bekkengebied en creëert ruimte. Beenspieren en liezen worden sterker. Deze oefening kan ook fijn zijn als je kind darmkrampjes of last van obstipatie heeft. Baby’s worden zich bewust van spanning en ontspanning in hun lichaam en dat geeft rust.
Variatie: fietsen
Stimuleert de spijsvertering en kan ontlasting of boertjes veroorzaken. Ook versterkt deze oefening de spieren van beentjes, buik en rugspieren.
Cobra
Stimuleert de spijsvertering, goed voor de ademhaling, versterkt rug- en buikspieren. Opent het borst- en longgebied.
Strekkende Cobra
Ontwikkelt de buik-, rug- en bilspieren en verstevigt de nekspieren. Creëert ruimte in het borstgebied.
Tik tik open
Geeft besef van de reikwijdte van het lichaam, opent het borst- en longgebied. Versterkt de armspieren. Goed voor coördinatie en concentratie.
Deze oefening kan liggend en voor de oudere baby zittend uitgevoerd worden. Zeg het versje ‘Tik tik. Open, open, open’ op tijdens de bewegingen en je kindje zal stralen en het geweldig vinden.
Schommel-zweefoefening
Samenspel, contact, plezier, goed voor je eigen buik- en rugspieren én die van je kindje. Goede balansoefening voor jullie beiden, stimuleert om uitdagingen aan te gaan.
Afsluiting
Sluit een baby-yoga sessie altijd zo af:
Meer lezen?
Gea Scholtens combineerde haar ervaring uit de pedagogiek, kraamzorg en kinderopvang tot het boek Baby-yoga: samen in beweging. Dit vrolijke boek over yoga voor baby’s (tussen 0 en 12 maanden) staat vol met speelse oefeningen, massages, versjes, liedjes en gezondheidstips. Laat je dagelijks inspireren door dit baby-yoga handboek en verstevig de band met je baby op een ontspannen en positieve manier.
Beeld: Harold Pereira, model: baby Jens
4 reacties
Geef je reactie
Wat fijn om te lezen waar het goed voor is allemaal. Dat geeft je meer inzicht waar je mee bezig bent. Ook fijne oefeningen, dank je wel!
Graag gedaan Merel, fijn dat je nu meer inzicht hebt waarvoor je de oefeningen kunt inzetten. Veel plezier met de baby-yoga.
Leuk hoor, maar houd op met al die verkleinwoorden. Ik krijg kriebeltjes in mijn buikje en krampjes in mijn strotje. Door almaar te zeggen waar het goed voor is, stel je doelen en dat is niet de bedoeling.
Het kan belangrijk zijn waarvoor je de oefeningen inzet.
Ouders/verzorgers vinden het fijn om dit te horen waar het goed voor is.
Je kunt ze dan ook inzetten bij babykwaaltjes, dan is het wel belangrijk om dit te weten.
Natuurlijk zijn ze ook om samen plezier te beleven.