Drie bandha’s worden gebruikt in de yoga: drie plekken waar we ons lichaam ‘op slot kunnen zetten’. Zo houd je energie vast in je centrum en blijf je stabiel. Een daarvan is Uddiyana Bandha, je middenrifslot of buikslot. Christel Jansen legt uit hoe je dit energieslot kunt gebruiken om fysieke en mentale onzuiverheden op te ruimen.
Je Uddiyana Bandha activeren
Naast het tweede energieslot Uddiyana Bandha, bezit je lichaam Mula Bandha, je wortelslot en Jalandhara Bandha, je keelslot. Uddiyana Bandha, wordt ook wel het middenrifslot genoemd en betekent letterlijk ‘opvliegen’. Door het krachtig samentrekken van de buikspieren wordt het levensvuur, de agni, aangewakkerd en dat stimuleert de spijsvertering. Zo kunnen spanningen en blokkades in het lichaam oplossen en voorzie je deze gebieden van nieuwe vitale kracht en prana. Deze Bandha heeft dan ook een positief effect op je zonnevlecht en ook andere chakra’s. In de Uddiyana Bandha trek je je navel naar je wervelkolom waardoor je niet alleen de borstkas verruimd, je masseert bovenal je organen en stimuleert de bloedcirculatie naar je hersenen
Martyn Hoogstra ziet Uddiyana Bandha als een techniek die een ongelofelijke kracht in je centrum genereert. ‘Ik heb in India bijvoorbeeld nooit enig probleem gehad met de voeding, omdat mijn agni heel sterk is,’ licht hij toe. ‘Als je buik goed voelt, kun je heel wat aan in het leven. Fysiek en emotioneel.’
Stappenplan
Uddiyana Bandha is goed uit te voeren als je bijvoorbeeld onder de douche staat. Je stookt het spijsverteringsvuurtje op, versterkt de buikspieren en buikorganen en zorgt dat er een circulatie ontstaat van de energie in je romp. Deze bandha voer je uitsluitend uit op een lege maag en na een uitademing. Je kunt hem het beste in een staande houding aanleren.
Door regelmatige beoefening, wordt de Uddiyana Bandha gemakkelijker voelbaar en kun je hem steeds beter integreren in je practice.
Nieuwsgierig naar de andere Bandha’s? Lees hier het artikel over Mula Bandha.
Beeld: Harold Pereira, model: Katiza Satya, www.puramrita.com, styling: Odette Simons, Assistente styling: Ashley Poort
3 reacties
Geef je reactie
Het is een sterke techniek inderdaad en we dienen ook de contra indicaties mee te delen. Dus deze techniek mag niet worden gedaan tijdens de menstuatiecyclus of zwangerschap of onder de leeftijd van 12j. Mensen met buikhernia of collitis. ❤️ Vanaf dat er pijn in de buikzone optreed dien je een ervaren docent te raadplegen.
heel goede oefening, doe m al decennia iedere ochtend. er zou wel bij de oefening moeten staan, dat je m voor het eten moet doen en beslist niet erna.
Interessant!