Zo heerlijk, een yogaretreat op een exotische bestemming. En wat te gek dat die inspirerende yogadocent de hele wereld over vliegt voor zijn workshops. Maar steeds vaker bekruipt ons ook een schuldgevoel door al dat reizen. Vliegen geeft immers de grootste CO2-belasting en is daardoor in strijd met de yogafilosofie. Dus voor alle yogi’s met een schuldgevoel: 7 tips voor duurzaam reizen.

duurzaam reizen

7 tips voor duurzaam reizen

Tip 1: Vlieg niet (te vaak) en reis niet ver

In de Verenigde Staten doen mensen aan bikepacking: op avonturentocht op je mountainbike. Een groot voordeel van een wandel-of fietsvakantie is dat het past bij het natuurlijke tempo van je lichaam. Je ziet, hoort en ruikt het landschap in plaats van dat je erdoorheen raast. En het is goed voor je spieren en gezondheid.

Nog een natuurlijke reisoptie: zeilen. Met de Sailing Taxi kun je meezeilen en tegelijkertijd plastic opruimen uit de oceaan.

Zelfs met de trein naar een Franse badplaats of met de auto naar Zweedse bossen is nog minder vervuilend dan vliegen. En echt: ook in eigen land en ‘dichtbij’ in Europa barst het van de prachtige plekken.

Tip 2: Plant bomen

Als je rond deze herfst het nieuws hebt gevolgd rondom het klimaatrapport van de Verenigde Naties over de opwarming van de aarde, heeft je dat je waarschijnlijk niet vrolijk gestemd. Behalve als een malle de CO2-uitstoot terugschroeven, geven de veertig wetenschappers uit het rapport één belangrijke aanbeveling: bomen planten.

Bossen halen meer dan een kwart van alle CO2 uit de lucht die door de mens wordt uitgestoten. Met heel, heel veel bomen erbij kunnen we de klimaatdoelen misschien nog halen.

Het Nederlandse bedrijf Trees for All plant bos en herstelt bos in onder andere Bolivia en Nederland. Ook The Pollinators zetten zich in voor het planten van groen, om bestuivende diersoorten zoals bijen en vlinders te helpen.

Tip 3: Betaal iets meer voor je vliegticket

Je kunt duurzaam reizen ook op een makkelijkere manier aanpakken. Alle vliegmaatschappijen adverteren er tegenwoordig mee: betaal iets meer en compenseer je vliegticket. KLM heeft de compensatiedienst CO2ZERO, Transavia werkt samen met Climate Neutral Group en TUI Fly heeft zich tot doel gesteld de laagste CO2-uitstoot per passagierskilometer van Nederland te hebben; zij richten zich naast compenseren op biobrandstof en duurzame catering.

Toen de Volkskrant aan Milieu Centraal vroeg wat deze diensten nu uitmaken, was het antwoord helaas: weinig. Maar íéts doen is beter dan niets. Via de Keurmerkenwijzer kun je zien welke compensatiedienst enigszins verschil maakt.

Tip 4: Fair reizen

Toen BNN-presentator Dennis Storm vorig jaar voor Lonely Planet ‘de mooiste stranden van Bali’ ging zoeken, kwam hij tot zijn schrik terecht in een woestijn van plastic afval, dat hij vervolgens op zijn Instagram-account toonde. Toerisme levert veel geld op; het afval wordt vaak letterlijk gedumpt achter het hek van het resort. Wees er dus zeker van dat je duurzaam reist.

Gelukkig zijn er ook bedrijven die fairtrade reizen aanbieden en het makkelijker maken voor jou om te kiezen. Zij kijken verder dan naar een wit strand met palmbomen. Bijvoorbeeld naar eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden, eerlijke inkoop en management, respect voor cultuur en natuur. Fair Tourism is een Nederlandse organisatie die informeert en adviseert over duurzaam toerisme.

Tip 5: Eet plantaardig

Als iedereen één dag (extra) in de week plantaardig eet, zouden we de klimaatdoelen halen. Helemaal vegetariër of veganist hoeft niet eens (mag natuurlijk wel!), maar kaas en vlees vaker later staan scheelt al veel.

Het past bovendien goed bij een van de yogileefregels, Ahimsa: medeleven en respect tonen voor alle voelende wezens.

Overigens kun je met één broodje hummus niet meteen je geweten schoonvegen. Een vliegreis naar Thailand staat gelijk aan vijf jaar lang dagelijks vegetarisch eten.

Tip 6: Doe mee aan de deeleconomie

De vervuiling terugschroeven kunnen we ook doen door simpelweg minder te kopen. De opkomende deeleconomie kan de oplossing zijn voor de behoeften die we toch hebben. Huur je camper bij Camptoo, je auto bij Sixt of Greenwheels, en je scooter bij Felyx.

Peerby is een goed voorbeeld van deeleconomie: 80 procent van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, is hun leus. De boot of grasmaaier kun je dus lenen van de buren. Kleding kopen via Marktplaats of United Wardrobe is ook in opkomst; tweedehands kopen is een goed alternatief voor de (ook zeer) vervuilende kledingindustrie.

Tip 7: Ga zuinig om met water om je reis te compenseren

Niet alleen in de woestijn van Marokko is zuinig met water omgaan belangrijk. Waar je ook bent: laat kranen niet onnodig stromen en gooi water niet onnodig weg.

Maak gebruik van een eigen waterfles op reis en vermijd hiermee ook de aankoop van plastic petflesjes die vervolgens weer op de afvalhoop, of erger: in zee, belanden.

duurzaam reizen

Onze duurzame reisaanbiedingen

Wij maken het uitzoeken van een milieubewuste reis graag wat makkelijker voor je. Samen met Happy Soul Travel hebben wij een aantal duurzame reisopties samengesteld, zodat jij met een gerust hart kunt genieten. Alle bestemmingen zijn goed te bereiken met de trein of de auto (in plaats van met het vliegtuig) en daar zal het klimaat je dankbaar voor zijn.

  1. Nederland
    Yogaweekend bij Hilversum, in de prachtig nieuwe retreatlocatie De Hoorneboeg. Natuurlijk goed te bereiken met het OV en de auto.
  2. Nederland
    Nog een reis in eigen land: een yogaweekend in Zeeland. Op deze adembenemende en relaxte locatie met allerlei voorzieningen, zoals een sauna en een binnenzwembad, kom je helemaal tot rust.
  3. Frankrijk
    Met de trein ben je binnen 9 uur op een schitterende plek aangekomen, aan het Franse meer Lac de Montbel. Je kunt daar genieten van yoga, meditaties, yogafilosofie en natuurlijk vrije tijd.
  4. Frankrijk
    Wil je vertoeven in een sprookjesachtige omgeving en al je zorgen vergeten? Ga dan met de trein (reistijd 9 uur) naar de Franse gemeente Chalabre waar een oud en sfeervol landhuis staat waarin yogaretreats worden aangeboden.
  5. Italië
    Italië is ook goed te bereiken met de trein. En na de 12 uur durende treinreis zit je middenin de bergen te genieten van een spectaculair uitzicht over een meer. Het yogaretreat daar is relaxt en is voor beginnende én gevorderde yogi’s een aanrader.
  6. Italië
    Ook in de sneeuw is Italië een fantastische bestemming. Je kunt zowel wintersporten als yogaën tijdens de reis voor een perfecte combinatie van in- en ontspanning. Met de trein richting Genua of Turijn sta je binnen 14 uur in de sneeuw.
  7. Italië
    Altijd al een stilte retraite willen ervaren in een klooster? Het kan in Italië. Met de trein ben je binnen 12 uur op deze magische bestemming en ervaar je hoe het is om écht tot jezelf te komen.
  8. Italië
    Het Italiaanse goede leven combineren met yoga voor alle niveaus. Dat kan tijdens een kleinschalige yogaweek vlak bij het Gardameer. Met de trein of met de auto sta je binnen ongeveer 12 uur in je favoriete yogahouding tussen de bergen.