Weet je niet goed hoe je moet beginnen met yoga? Of ben je niet zeker of yoga bij jou past? Yogadocente Myrna van Kemenade geeft drie tips voor beginnende yogi’s. Onthoud: het maakt niet uit waarom je yoga beoefent, het werkt!
Drie tips om te beginnen met yoga
Laat vooroordelen los
Waarom zou je yoga moeten doen, wat levert het je op? ‘Ik ben bang dat ik gewoon niet lenig genoeg ben,’ wordt door beginners vaak als reden aangevoerd om maar niet die eerste stap te zetten. ‘Het is me net iets te zweverig’, of: ‘Ik kan niet zo lang stilzitten.’ Johan Noorloos vertelt in dit artikel wat yoga je kan brengen als je die angsten en vooroordelen opzij schuift en yoga een kans geeft.
Kies de yoga die bij je past
Er zijn zoveel verschillende stijlen in yoga-land. Vraag jezelf daarom af of je behoefte hebt aan actieve lessen of langzame bewegingen. Misschien wil je liever met de adem en meditatie bezig zijn dan met de houdingen. Als je op zoek bent naar actieve yoga, kies dan voor Vinyasa of Ashtanga yoga. Als een langzame, rustgevende les beter bij je past, probeer dan eens Yin yoga of Mindful yoga. In een meditatie of Pranayama yogales ligt de focus meer op de adem en ontspanning. Tip: op Yoga by Happinez vind je yogavideo’s van bekende (inter)nationale yogadocenten.
De adem is altijd belangrijker dan de houding
De ademhaling staat bekend als het belangrijkste onderdeel van de yogabeoefening. Merk je dat je adem stokt als je een krachtige houding uitvoert of een torsie (draaiing) doet? Neem dan even de tijd om je adem weer op gang te brengen. Onthoud: de houding is slechts een middel, geen doel. De ademhaling zorgt in een houding voor kracht of ontspanning. Je kunt de Ujjayi ademhaling gebruiken als je kracht nodig hebt in een houding. Ujjayi betekent letterlijk ‘ruimte maken’ of ‘ overwinnen’. Deze ademhalingstechniek brengt je innerlijke vuurtje op gang. Als je wilt ontspannen in een houding, kies dan een lage buikademhaling. Hoe lager de adem, hoe rustiger je hartslag en hoe lager je bloeddruk. Heb je last van stress? Breng dan je adem zo laag mogelijk in de buik.
0 reacties
Geef je reactie