Een zwangerschap kan je behoorlijk uit balans brengen. Je lichaam verandert voortdurend, naast die prachtige buik kun je ook te maken krijgen met minder fijne verschijnselen als spierspanningen, bekkenpijn, opgezwollen enkels. Toch hoef je dat alles niet lijdzaam te ondergaan, met Yin Yoga kun je je lichaam subtiel een handje helpen.
Zen zwanger
In tegenstelling tot actievere yogavormen waarbij je de spieren traint, ligt de focus bij Yin op het ontspannen van de spieren en het stimuleren van het diepere weefsel. Doordat je de poses drie tot vijf minuten vasthoudt, stimuleer je dit zogenoemde bindweefsel en worden opgehoopte afvalstoffen afgevoerd. Behalve een weldaad aan ontspanning levert dat tijdens je zwangerschap ook andere voordelen op. José de Groot doceert wereldwijd Yin Yoga en krijgt steevast dezelfde feedback: Yin voorkomt vochtophoping en vermindert striae. Daarbij leert het je te ontspannen en vol vertrouwen mee te gaan op de ‘pijngolf’ in plaats van jezelf ertegen te verzetten. Zo kun je later je weeën een stuk draaglijker maken.
Josés eigen ervaring met yoga in haar derde trimester: ‘Ik ben een soort heerlijke fluffy-variant van mezelf geworden; mijn huid is zachter en mijn spierkracht afgenomen. Het blijft een kwestie van steeds opnieuw aanvoelen. Zo was mijn practice door de vermoeidheid in het eerste trimester veel meer yin en gedurende het tweede veel dynamischer door de enorme energyboost. Nu is het een combinatie van beide. Ik doe nu behalve Yin poses voor de ontspanning ook dynamische houdingen. Zo houd ik de zijkant van mijn buikspieren en mijn been- en armspieren sterk, terwijl mijn gewicht toeneemt.’
Tips voor yoga tijdens je zwangerschap
Er is wel enige voorzichtigheid geboden bij sommige Yinhoudingen. Houd bijvoorbeeld in de eerst drie maanden van je zwangerschap twists niet te lang vast. Je kunt hiermee de bloedtoevoer naar je baby in de verdrukking brengen. Stretch daarnaast nooit maximaal. Het zwangerschapshormoon relaxin maakt je bindweefsel zachter, waardoor onder andere de banden rondom je gewrichten losser en meer flexibel worden. Je grenzen verleggen is zodoende verleidelijk, maar je forceert hiermee het bindweefsel en zodoende ook de kans op bekkeninstabiliteit. Meer tips voor yoga tijdens je zwangerschap vind je hier.
Yoga na de bevalling
Hervat je Yin-practice pas nadat je gestopt bent met borstvoeding. Door hormonale veranderingen gaat het bindweefsel pas daarna weer ‘krimpen’. Yin yoga kan daarom na de bevalling een te grote belasting vormen voor je bindweefsel. Het is raadzaam langzaam te beginnen met dynamischere yogastijlen, gericht op het verstevigen van je spieren. Op die manier versterk je je buikspieren, die de heupen/bekken weer in de natuurlijke stand terugbrengen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer weten?
Volg dan de online training Zwangerschapsyoga, die we ontwikkelden met Diana Plenckers. Met zwangerschapsyoga beleef je je zwangerschap bewust en bereid je je goed voor op je bevalling. Ook blijf je met deze training lekker fit gedurende je zwangerschap en kun je ontspannen door ademoefeningen, houdingen en meditatie. Gewoon vanuit huis!
Beeld: Saskia van Osnabrugge
1 reacties
Geef je reactie
[…] In tegenstelling tot actievere yogavormen waarbij je de spieren traint, ligt de focus bij Yin op het ontspannen van de spieren en het stimuleren van het diepere weefsel. Doordat je de poses drie tot vijf minuten vasthoudt, stimuleer je dit zogenoemde bindweefsel en worden opgehoopte afvalstoffen afgevoerd. Behalve een weldaad aan ontspanning levert dat tijdens je zwangerschap ook andere voordelen op. José de Groot doceert wereldwijd Yin yoga en krijgt steevast dezelfde feedback: Yin voorkomt vochtophoping en vermindert striae. Daarbij leert het je te ontspannen en vol vertrouwen mee te gaan op de ‘pijngolf’ in plaats van jezelf ertegen te verzetten. Zo kun je later je weeën een stuk draaglijker maken. Meer over Yin yoga tijdens je zwangerschap lees je hier. […]