Herstel je lichaam met ayurvedische recepten
Volgens Ayurveda kan voeding het lichaam herstellen en de geest in balans brengen. In het boek ‘East by West’ van Jasmine Hemsley staan heerlijke ayurvedische recepten die zijn gebaseerd op deze eeuwenoude oosterse filosofie. Deze gerechten zijn perfect om je energielevel een boost te geven.
Herken je dosha en kies de juiste voeding
In de oosterse filosofie Ayurveda bestaan drie dosha’s (lichaamstypen): vata (lucht), pitta (vuur) en kapha (aarde). Door de juiste voeding te kiezen, kun je jouw dosha in balans brengen. Afhankelijk van je type kun je bepalen welke voeding het best bij je past. Hier kun je uitzoeken welk type je bent. Bij de ayurvedische recepten staan tips per dosha.
Tempeh, Wortel, Wakame, Bonen en Quinoapilaf
-
Laat 1 eetlepel ghee smelten in een middelgrote pan op een middelhoog vuur.
-
Sauté 1⁄2 fijngehakte middelgrote prei of ui gedurende 7 minuten tot hij zacht is. Voeg na een paar minuten 1 teen fijngehakte knoflook toe.
-
Spoel 150 gram quinoa (van tevoren 6 uur geweekt) en giet af. Doe deze in een pan met 150 ml water en een mespunt zout. Roer en laat op een zacht pitje zo’n 12 minuten met de deksel erop pruttelen.
-
Voeg 75 gram doperwten en 2 eetlepels gedroogde wakame toe, dek af en laat nog 10 minuten stomen.
-
Voor de dressing, kook 5 centimeter geraspte gemberwortel en 2 grote in drieën gesneden wortels in een kleine pan met water gedurende 12 minuten.
-
Bak 200 gram tempehstukjes aan beide kanten bruin in een koekenpan met gesmolten ghee.
-
Blend de gekookte wortel en gember met 1⁄2 eetlepel citroensap of appelazijn, 4 eetlepels extra vierge olijfolie, 1⁄4 theelepel ongeraffineerde geroosterde sesamolie, 1⁄4 theelepel zeezout, 1⁄4 theelepel versgemalen zwarte peper en 75 milliliter water tot een gladde saus. Proef en pas zout en peper aan indien nodig.
-
Schep de quinoa op de borden, voeg de tempeh toe en besprenkel met de saus.
Hartige Smaak met Zeewier
Zeewier is heel gezond en geliefd in de Aziatische keuken. Je kunt het in allerlei gerechten verwerken voor een umamismaak. Bovendien is het rijk aan jodium, waarvan we normaal gesproken maar weinig binnenkrijgen. Voeg het zo’n 10 minuten voor het eind van de kooktijd toe aan een gerecht, zodat het vocht kan opnemen.
Mango Lassi Mousse
-
Week 35 gram gedroogde mangostukjes in 100 milliliter water tot ze zacht zijn.
-
Haal ze eruit en bewaar 50 milliliter van het weekwater.
-
Maal het bewaarde water en de mango 5 seconden met 125 gram zelfgemaakte yoghurt tot het luchtig is.
-
Voeg 1⁄4 theelepel citroenrasp en eventueel 1⁄4 theelepel kurkumapoeder toe.
-
Garneer met een mespunt soemak en wat muntblad. Serveer op kamertemperatuur.
Koning Mango
Vers fruit en yoghurt kunnen meestal problematisch zijn voor de spijsvertering, maar gedroogde mango verandert de eigenschappen van het fruit, waardoor ze beter samengaan. Mango wordt in Ayurveda gezien als koningsfruit vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.
Zelfgemaakte Yoghurt
Ongeveer 250 gram
Breng de dag voor je de yoghurt wilt serveren 250 ml melk aan de kook. Giet in een hittebestendige glazen pot of een thermoskan en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Meng de melk met 1 eetlepel yoghurt met levende bacterieculturen. Als je een glazen pot gebruikt, pak die dan in met een hand- doek. Anders draai je de deksel van de thermoskan dicht. Zet een nacht op een warme plek, zoals bijvoorbeeld in de oven met het licht aan. De vol- gende ochtend heb je verse yoghurt. Bewaar in de koelkast en consumeer binnen 1-2 dagen op kamertemperatuur, waarbij je een eetlepel bewaart voor de volgende portie.
Voel je je vata?
Yoghurt is zoetzuur van smaak en licht verwarmend, wat kalmerend inwerkt op vata en pitta.
Voel je je pita?
Zelfgemaakte yoghurt die langer dan 48 uur kan fermenteren en zuur wordt, kan pitta versterken. Eet hem niet als het te koud is of in te grote hoe- veelheden.
Voel je je kapha?
Eet hem niet in te grote hoeveelheden, zeker niet als ontbijt of als avondeten, als het verteringsvuur niet op z’n sterkst is. Dat geldt ook voor de mango lassi, want zowel yoghurt als mango werkt slijm- vormend.
Kokosnoot, Linzen, Pompoen en Preicurry met Regenboogsnijbiet
-
Schil 1 middelgrote pompoen en snijd in stukken van 2,5 centimeter.
-
Doe 1⁄2 theelepel asafoetida, 1 grote prei in dunne plakjes, 7,5 centimeter verse fijngehakte gemberwortel en pompoen in een pan, samen met 1⁄2 pakje santen met 750 milliliter water (of 1 blik van 400 milliliter volle kokosmelk met 850 milliliter water).
-
Laat zachtjes sudderen met de deksel erop.
-
Voeg na 15 minuten 250 gram rode linzen, 1⁄2 theelepel versgemalen zwarte peper, 1 theelepel zeezout en 2 theelepels kurkumapoeder toe en roer goed door.
-
Laat nog 15-20 minuten verder sudderen tot de linzen zacht zijn en de pompoen gaar is. Voeg meer water toe indien nodig.
-
Voeg 200 gram regenboogsnijbiet (zonder stengels) er de laatste 5-15 kookminuten aan toe.
-
Garneer met 75 gram verse fijngehakte koriander en limoenschijfjes en dien op.
Voel je je Vata?
Gebruik minder groenten. Laat de santen weg en gebruik bottenbouillon met ruim gember en ghee.
Voel je je Kapha?
Gebruik bottenbouillon in plaats van santen. Vergroot de hoeveelheid groente en voeg er wat chilipeper aan toe.
Kokos verzacht dit gerecht. Het is verbazingwekkend hoe kokosnoot de eerste kennismaking met oosterse specerijen verzacht en de groenten en linzen gemakkelijker verteerbaar maakt.
*Dit artikel komt uit print, editie #4 2024 en is ingekort voor online. Wil je het gehele artikel en magazine lezen? Bestel Yoga by Happinez hier.
Uit het kookboek: ‘East by West – gemakkelijke ayurvedische recepten voor de ultieme mind-body balans’, Jasmine Hemsley, Kosmos Uitgevers
0 reacties
Geef je reactie