Werken met klank kan de focus tijdens een yogales verhogen, hersengolven vertragen en meer ontspanning in de houdingen brengen. Ook werkt het door op energetisch niveau. Kortom: yoga en soundhealing versterken elkaar.
Klankbaden of sound bathing is inmiddels geen onbekend verschijnsel meer: je gaat liggen in een comfortabele houding, lekker warm met een dekentje over je heen, en je laat de klanken van instrumenten zoals klankschalen over je heen komen. Een nieuwer fenomeen is yoga en soundhealing in één sessie: diepe yogahoudingen (vaak Yin yoga) of Yoga Nidra, gecombineerd met de klanken van klankschalen, een gong of een ocean drum.
Het effect van geluid op je gezondheid
Yoga brengt je lichaam en geest (meer) in balans en soundhealing blijkt dat nog eens te versterken. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat geluid effect kan hebben op onze gezondheid. Negatief, in de vorm van harde, ongecontroleerde geluiden. En positief, in de vorm van muziek en harmonieuze klanken. Soundhealing maakt gebruik van het laatste, waarbij instrumenten verschillende soorten vibraties veroorzaken, die resoneren in ons lichaam. Het is al bewezen dat bepaalde geluiden hersengolven kunnen vertragen en ons lichaam in een ontspannen staat kunnen brengen. Daardoor dalen de ademhalingsfrequentie, hartslag en bloeddruk en dit helpt het immuunsysteem efficiënter te werken. Bovendien worden er minder stresshormonen aangemaakt en wordt de afgifte van feelgood stofjes in het lichaam geactiveerd.
Vibratie en frequentie
Hoe dat werkt? Het heeft waarschijnlijk te maken met de trillingen die geluid voortbrengen. Water is een goede geleider voor trillingen, en wij mensen bestaan voor zeventig procent uit water. Dit wordt wel genoemd als de reden dat klanken impact op onze gesteldheid kunnen hebben. Een andere theorie gaat over het effect van geluid op energetisch niveau. Daarvoor is het handig om te weten dat alles uit energie bestaat: van de tafel waar je aan zit en het kopje waar je thee uit drinkt tot je huisdier en jijzelf. Als je de moleculen van welke materie dan ook uitvergroot, zou je zien dat die bestaat uit minuscule vibrerende deeltjes. Elk deeltje heeft een eigen energieveld om zich heen en elk energieveld zendt vibraties uit met een eigen frequentie. Handig om te weten: vibratie is de beweging, en frequentie is de snelheid van die beweging. Frequentie wordt uitgedrukt in Hertz, dat staat simpelweg voor de snelheid per seconde.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Geluidsgolven tijdens de yogales
Wetenschappers zijn al bezig om aan te tonen dat geluidsgolven (vibraties) in verschillende Hertz impact hebben op onze hersengolven en die kunnen veranderen. Tijdens een yogales kunnen de vibraties van klankschalen, een klankbuis, een gong of andere instrumenten zorgen voor meer concentratie, focus en ontspanning. Daardoor kun je dieper in een pose komen en er relaxter in blijven. Vooral bij Yin yoga, waarbij houdingen vaak enkele minuten lang worden aangehouden, is dat fijn. Er zijn ook frequenties die aardend werken, handig bij balanshoudingen, of frequenties die een rechtstreeks lijntje hebben met het hart. Die zijn ideaal om in te zetten bij achteroverbuigingen: houdingen die het hart openen.
Zo haal je het meeste uit je sessie
Heb je een sessie yoga & soundhealing geboekt, neem dan van tevoren een paar keer een moment om daarop af te stemmen: gedurende de dag of de avond ervoor als de sessie ’s ochtends is. Zo bereid je lichaam en geest vast voor.
- Zorg dat je ruim in je tijd zit en niet gehaast bent.
- Draag makkelijke, niet te strakke kleding.
- Neem warme sokken mee en eventueel een eigen dekentje.
- Probeer je hoofd ‘uit’ te zetten. Maak thuis een to-dolijstje zodat je bij yoga alles los kunt laten.
Tekst: Linda van de Pavoordt
*Dit artikel kom uit Yoga #3 2024 en is ingekort voor online. Meer lezen? Word dan nu voor een jaar lid en ontvang vier keer per jaar het magazine cadeau
0 reacties
Geef je reactie